Recenzije
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Live at Kilburn 1977

Bookmark

Data

Released Prosinac 1977
Format Video
Vrsta Rock
Dodano Srijeda, 19 Listopad 2011
Žanr Rock
Broj diskova 1
Edition date Studeni 2008
Etiketa Sony BMG / Menart
Tags

Review

Danas, kada su još samo dvojica članova originalne postave banda The Who živi, pomalo me prolazi jeza od činjenice da vrijeme neupitno prolazi i da, na ovaj ili onaj način, svatko od nas prije ili kasnije dolazi do tog neupitnog kraja životnog ciklusa.
Zaista, lijepo je kada možemo vidjeti kako je tada cijela priča izvrsno funkcionirala. Pred Vama štovani posjetitelji web portala nalazi se vrijedan video zapis u DVD formatu nastupa legendarnih Whovaca u Kilburnu 1977.godine. Za to su se pobrinule izdavačke kuće Polydor i Geffen Records.

Nakon stanke više od godinu dana, točno 15. prosinca 1977. godine The Who su u The Gaumont State Theatreu u Kilburnu u Sj. Londonu nastupili pred brojnom vrlo energičnom i komunikativno raspoloženom publikom, koja je doslovno upila njihov, kao i obično vrlo agresivan i eksplozivan nastup. Da, cijeli koncert imao je svoju zadaću jer je taj nastup snimljen za potrebe dokumentarnog filma The Kids Are Alright - Jeffa Steina. S druge pak strane nažalost, ovo je zadnji koncert na kojem je za bubnjevima bio legendarni Keith Moon. U ondašnje vrijeme rock koncerti snimali su se na 35mm film sa šest kamera uz uporabu šesnaesto kanalnog snimača. Ovaj film do sada nije bio viđen niti je bio u širokoj uporabi ni distribuciji. Sada je bogato opremljen i remasteriran te namijenjen širokom dijapazonu konzumenata i poklonika rocka.

Kompletan bend Pete Townshend, Roger Daltrey, John Entwistle i Keith Moon praše k'o da nikada nisu svirali, odlično raspoloženi, odlično usvirani i uigrani, te nadasve puni eksplozivne energije. To se najbolje osjeća, ali i vidi kada razljućeni Townshend ruši pojačala i sve na zvučnicima, zbog toga što momak iz logistike 'nešto' petlja oko potenciometara. Pete ga je jednostavno otjerao sa bine, no isto tako se vidi da je glavni frontman ipak pokojni Keith, on komunicira sa publikom, najavljuje pojedine pjesme i tome slično. Cijela snimka od 59 minuta i 32 sekunde vrlo jasno pokazuje kako su to zdušno radili legendarni Whovci.
Mnogi koji su poslušali i odgledali ovaj materijal slažu se da je ovo jedan od boljih slikovnih i tonskih zapisa Whovaca.

Od njihovog početka, kada su svekoliku puritansku publiku sablažnjavali svojim divljim nastupima, kada su doslovno uništavali sve instrumente, pa do činjenice da su upravo oni počeli pisati glazbena djela, koja su kasnije titulirana kao rock- opere.

Njihov i počeci nisu bili nimalo jednostavni osobito zbog tadašnjeg društvenog okružja, priča kako je legendarni i nažalost pokojni Keith Moon došao u bend, naprosto i u najmanju ruku čudi jer riječima: ja sam Vam bolji od ovog kojeg imate, i to je to, u bend je ušao jedan od najvećih bubnjara rocka.

S druge pak strane u to vrijeme konkurencija je bila strahovita Beatlesi, Rolači i mnogi drugi bili su više nego dovoljna jaka i respektabilna konkurencija.
The Who su svojim jedinstvenim scenskim nastupima, unikatnim soundom bili dostojna konkurencija udarnoj otočkoj glazbenoj sceni. Shodno tome, vrlo brzo su se svrstali u sam vrh otočke rock scene. U tom proboju ka vrhu ključnu ulogu odigrali su izdavačka kuća Brunswick Records i Radio Carolina.

I Can't Explain, My Generation, Baba O' Riley,Won't Get Fooled Again, Pinball Wizard, Who Are You samo su mali dio velikog paketa hitova koje je izbacio ovaj legendarni bend. Svakako da je upravo My Generation, kao pjesma koja je obilježila cijelo jedno razdoblje i utabala put jednoj totalno novoj i tada drastičnoj ideologiji. Uz to, tu je fantastična rock opera Tommy, kojom su doslovno razorili sve dosadašnje postavljene postulate u modernoj glazbi.

Snažan Rogerov vokal, drastično sviranje gitare Pete Townsenda, gromoviti bubnjevi Keitha Monna te Johnove mirne, ali odrješite bas dionice pokazale su da takav spoj daje izuzetno uspješnu formulu.

Smrt Keitha Moona krajem sedamdesetih te još jedan udarac u vidu iznenadne smrti Johna Entwistlea 27. lipnja 2002., dobrano su uzdrmale ovaj bend. Whovci su se uspjeli održati poslije Moonove smrti, ali nakon ove druge jednostavno to više nije bilo to. Pored toga tu je onaj poznati tragičan koncert u Cincinnatiu 1979-e (stradalo je 11 ljudi u sveopćem kaosu), te optužbe samog Pete Townsenda za pedofiliju (koje su kasnije odbačene). Sve to ukazuje da su se dečki bili spremni suočiti sa svim negativnim konotacijama i da su se znali na pravi način nositi s njima ali na kraju vrijeme čini svoje i snimanje povratničkog i nažalost totalno demodiranog i vrlo loše zamišljenog albuma Endless Wire iz (2006). Više o tom albumu možete pročitati na ovom portalu.

PREPORUKA:
The Who – The Who At Kilburn 1977, je DVD izdanje koje svakako zaslužuje biti dio Vaše kolekcije, njega jednostavno treba imati, jer on sadrži izuzetno veliku i raritetnu vrijednost… to je posljednji koncert legendarnog Keitha Moona.

Zaista je lijepo slušati i gledati ovakav DVD, koji na ovako lagan i prihvatljiv način jednostavno priča priču o nastupu benda, koji je izvršio i još uvijek vrši strahovito velik utjecaj na kompletnu rock scenu uopće. Apsolutno preporučam poslušati i pogledati ovaj DVD!

 

Malden Lončar - Mike

Hits 1064
The Who Video Kronologija Amazing Journey: The Story of The Who » Amazing Journey: The Story of The Who

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



One Possible Option najavili novi album u Zagrebu


Galerija fotografija: PipsChips&Videoclips održali prvomajski koncert u Sisku


Galerija fotografija: Igralom u Močvari


Galerija fotografija: A Gram Trip, Hrmülja i Lord Drunkalot u Močvari


Galerija fotografija: Toumaranke Orchestra u klubu Močvara


Buntai + Lil zoo u Klubu kulture


Galerija fotografija: Opća opasnost nastupila u Sisku


Donkey Hot održali samostalan koncert u SAX!-u


Urban&4 uz gudački orkestar u Splitu


Jonathan u riječkom Pogonu kulture


The Boomtown Rats nastupili u Zagrebu


Galerija fotografija: Reper Iz Sobe + Beverly Brooks u Močvari


Rog u jazzu – Fanni Pósa Quartet u Lisinskom


Boris Štok nakon 9 godina u Vintageu


Izvrsna Josipa Lisac kao domaćica u Saxu


Ocean Of Another + Survived By Nothing u VIB-u


Sjajan nastup Roberta Fonsece u Kerempuhu