Recenzije
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released 2010
Format Albumi
Vrsta
Dodano Ponedjeljak, 29 Ožujak 2021
Žanr Jazz
Length 4:07:00
Broj diskova 4
Edition date Listopad 2020
Država Hrvatska
Etiketa Croatia Records
Catalog Number 4CD 6092536
Edition details izvorno objavljeno 2010., reizdanje 16.10.2010.; urednik izdanja: Đorđe Kekić; urednik reizdanja: Domagoj Šiljeg
Tags Croatia Records Boško Petrović Domagoj Šiljeg Đorđe Kekić

Review

Kapitalno djelo hrvatske jazz diskografije

Povodom 75. rođendana proslavljenog jazz skladatelja, vibrafonista, promotora, voditelja jazz kluba, edukatora, urednika i voditelja radio i TV emisija i diskografa Boška Petrovića izdavačka tvrtka Croatia Records je 2010. objavila četverostruki CD box koji donosi više od četiri i pol sata uzbudljive jazz glazbe.

Jazz legende

Ovim je izdanjem predstavljeno nekoliko aspekata djelovanja velikana hrvatskog jazza koji je u to doba obilježio još dvije značajne obljetnice: 50. godišnjicu osnutka Zagrebačkog jazz kvarteta, najznačajnijeg sastava u povijesti hrvatskog jazza, te 20. godišnjicu svog B.P. Cluba.

Prvi CD donosi snimke koje je Petrović ostvario u suradnji s čuvenim svjetskim jazzistima. Među ostalima to su pjevač “Big” Joe Turner, trubač Clark Terry, klarinetist Buddy de Franco, usni harmonikaš Toots Thielemans, flautist James Newton, klavirist Kenny Drew, kontrabasist N.H.Ø. Pedersen i saksofonist Jerome Richards. Tim snimkama Petrović je potvrđen kao glazbenik međunarodne reputacije koji je prijateljevao i svirao s najvećim zvijezdama svjetskoga jazza, a mnoge od njih je ugostio u svom B.P. Clubu. Na drugi CD uvrštene su izvedbe s legendarnim gitaristom Joeom Passom koji je svojim nastupom otvorio B.P. Club. S ovim virtuozom, glazbenikom istih afiniteta, ostvario ih je u raznim formacijama, od dua, preko trija, kvarteta i kvinteta do jazz kvarteta uz gudački kvartet. Treći disk donosi izvedbe aktualnog Petovićevog trija s gitaristom Primožom Grašičem i bas gitaristom Mariom Mavrinom. Četvrti je CD posvećen Petrovićevim suradnjama sa slovenskim jazz glazbenicima. Osim izvedbi s Big Bandom RTV Slovenija uvrštene su i snimke s hrvatsko-slovenskim ansamblom utemeljenim upravo za snimanje s njim.

Iako je tijekom karijere djelovao u raznim podžanrovima jazza, od suradnje sa sviračima narodne ili ozbiljne glazbe, preko fusiona do suvremenog jazza što ga je izvodio na zagrebačkom Biennalu, izvedbe uvrštene na ova četiri CD-a otkrivaju pristup koji je najbliži Petrovićevu glazbenom senzibilitetu i opredjeljenju za mainstream jazz. O njegovoj potkovanosti i glazbenoj vještini govore izvedbe koje zahtijevaju disciplinu i poštivanje aranžmana, ali i one koje su ostvarene po načelu jam sessiona, iznimno zahtjevne, ali Petrovićeve omiljene “discipline”. Kao što je u svojem klubu spajao glazbenike koji do tad nisu svirali zajedno, a na njihovu i radost publike uživali su u spontanim suradnjama, tako je i sam obožavao neplanirane susrete i sudjelovao u kreiranju nove glazbe, one koja se dogodi jednom i nikad više. A kad se poklope svi preduvjeti za čaroliju nastaju nezaboravni glazbeni trenuci koji ostaju zabilježeni u sjećanjima glazbenika koji su sudjelovali u kreiranju, prisutne publike, ali i onih koji su o njima saznavali iz usmene predaje. Tako nastaju jazz legende, a neke od njih zabilježene su na ovim izdanjima.

Osjećaj za estetiku

Petrovićev je opus ogroman, a njegova svestranost u stilovima i suradnjama, te diskografija i skladateljski učinak zaslužuju mnogo opsežnije diskografsko predstavljanje. Primjerice, sadržajem nekog novog albuma mogle bi biti isključivo Petrovićeve skladbe. Naime, on je iznimno kreativan i plodan jazz skladatelj čija djela trajne vrijednosti zavređuju temeljitiju katalogizaciju i dokumentiranje na audio zapisima.

Na ova samo četiri CD-a, primjerice, nisu obuhvaćene snimke s dviju ploča objavljenih za MPS/BASF što ih je, izvodeći uglavnom vlastite skladbe, ostvario sa značajnim istočnoeuropskim jazz glazbenicima u Nonconvertible All Stars orkestru, kao niti snimke s vodećim hrvatskim jazzistima, od Zagrebačkog jazz kvarteta (tek je jedna izvedba ZJK-a na ovom izdanju) do Boilers Quarteta. Zato značajan dio ovog peterostrukog CD izdanja čine “ficleki” koji su kao dodaci objavljeni uz pojedine tematske CD-ove. To su snimke tria s gitaristom Damirom Dičićem i kontrabasistom Zdravkom Šatrakom, te Zagrebačkog jazz kvarteta.

Davor Hrvoj

Hits 2429
Tiffany Girl « Tiffany Girl Boško Petrović Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

IzvještajiSymphonika On The Rock i treći put u Lisinskom


U klubu Boogaloo održan ZMF Media dan


Camille Bertault Quintet oduševio Tvornicu


Sjajan koncert The Tiger Lilliesa u Kinu SC


Trap Takeover na jednu večer preuzeo Kutinu


Zadruga rasturila u rasprodanom Hard Placeu


Songkillers nastupili u Tvornici


Kries u Boogaloo – autohtona hipnotička etno psihodelija


Urban&4 uz gudački orkestar nastupili u Šibeniku


“Ne igraj se s vatrom, slušaj ju!”


Slavlje života i glazbe velike Janis Joplin


Mondo Generator feat. Acid Row i Omega sun


Zagreb glazbom obilježio Dan Europe


JazzHR u Tvornici kulture


Galerija fotografija: Them Moose Rush, Zepaxia, Rens Argoa


Tihomir Pop Asanović veličanstveno obilježio 60 godina karijere


Opasna doza dopamina u Tvornici kulture – Baks


Matija Cvek održao koncert u Zadru


Lekcije Kojota na otvorenju 20. Culture Shock Festivala