Kompilacija

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

hoover

Atmosferični, sanjivi, retro i intimni, a pritom i orkestralni, teatrični, moderni - oni su Hooverphonic, legendarni belgijski sastav koji već više od 20 godina osvaja koncertnu publiku gdje god se pojave. O njihovim koncertima se priča diljem Europe, u jednom gradu znaju svirati i nekoliko dana zaredom, uz mnoge unaprijed rasprodane koncerte. U Zagrebu će nastupiti 26. ožujka u Tvornici kulture - bit će to prva prilika da ih hrvatska publika čuje uživo. Prilika koju ne biste trebali propustiti, a evo i nekoliko razloga zašto:

tj

Velški glazbenik osim bogatim glazbenim opusom može se pohvaliti i živopisnom biografijom. U travnju kreće na američko - europsku turneju u sklopu koje će 18. lipnja 2019. godine nastupiti u ljubljanskoj dvorani Stožice.

 jazz

Ova se lista temelji na mojem slušateljskom iskustvu izgrađenom kroz niz godina, pri čemu sam se vodila osobnim ukusom. Svaka end-of-the-year lista je uvjetna, prema nekima glazbenicima sam možda pristrana (očiti su favoriti poput Freda Herscha i Brada Mehldaua), a neki sjajni albumi možda nisu ni došli do mene. No ono što mogu garantirati jest da je velik broj važnih jazz izdanja 2018. godine došao do mene i da je ovih dvadesetak naslova izabrano iz velike konkurencije temeljito preslušanog materijala.

mb

Michael Bublé nikada do sada nije nastupio u Hrvatskoj, pa će njegov koncert u zagrebačkoj Areni 16. rujna u organizaciji Star produkcije biti idealna prilika za posjet rodnoj zemlji njegova djeda.

albumi

Po isteku još jedne godine bogate vrijednim glazbenim izdanjima naš je petnaestočlani tim napravio inventuru i svatko za sebe odabrao po deset najboljih stranih i domaćih albuma 2018.

Blues ilustracija

I u ovoj, 2018. godini, na njenom samom kraju, a nakon provedenih određenih radnji, i to ponajprije vodeći se reakcijama Vas, poštovani posjetitelji BLUES CORNERA, a isto tako i slušatelja radijske emisije BLUES ZA VAS, došao sam do top 50 BLUES IZDANJA - ALBUMA 2018. godine.

BUBLE FOTO

Kanadski pjevač, tekstpisac, producent i glumac sljedeće godine započinje svjetsku turneju u sklopu koje će 16. Rujna u organizaciji Star produkcije nastupiti i u zagrebačkoj Areni.

cohen collage

Danas se navršava već druga godina otkako nas je u tijelu napustio Leonard Cohen, pjesnik i pjevač, umjetnik i redovnik, anatom čežnje u okvirima pjesničke i uglazbljene riječi, što je tužna koliko i pogodna prigoda za osvrt na njegovo glazbeno stvaralaštvo. Donosimo tako podsjetnik na sve njegove studijske albume – na žalost, samo četrnaest, ali možda baš zato bez uistinu lošeg mjesta – koje je Toni Matošin za ovu prigodu poredao – naravno, subjektivno – od najslabijeg prema najboljem.
Uživajte u čitanju, možda i sastavljanju nekih svojih lista, ali prije svega – u glazbi!

20180724 213022 SamirCericKovacevicJeste li se ikada zapitali koliko izvođači zarade po koncertu? Ili po turneji? Billboard donosi te statističke podatke. Tako se iz trenutne liste vidi da po zaradi isključivo od prodanih ulaznica uvjerljivo „vode“ Beyonce i Jay-Z. Za koncerte koji su održali u New Yorku na MetLife Stadionu 2.8. i 3.8. na ulaznicama koje su se prodavale po cijenama od 20 do 375 američkih dolara zarađeno je gotovo 14 milijuna dolara.

Michael Jacksons THIS IS IT

Neovisno o tome radite li, tražite li kako utrošiti sate i sate na aerodromu ili u busu na putu do itekako zasluženog odmora, nadamo se da ipak raspoložete vremenom samo za sebe. Zašto to vrijeme ne biste iskoristili kako biste se prisjetili inspirativnih trenutaka koji su vas doveli tu gdje ste danas?

oliver

Je li sa zadnjim Oliverovim vijađom, njegovim izlaskom iz kozmičkih dimenzija i postizanjem apsolutnog mira nepovratno potrošeno jedno vrijeme kada je nikada prije iskazana udružena ljepota versa i nota mogla ganuti i najtvrđa srca, kada je ista obuzdavala svaku srdžbu, kada je najveća jasnoća bila uvijek najveća ljepota?

OliverDragojevic

Kaže se da smrt označuje apsolutni svršetak nečega pozitivnog i živog; ujedno smrt je prolazni i uništavajući aspekt postojanja na jednoj razini, ali je možda preduvjet višeg života na nekoj drugoj razini. Više je to do krajnjih granica doveden otpor promjeni i nepoznatom obliku postojanja, više je to strah od iščeznuća u ništavilu.

bijela laz

Rock trojac iz Međimurja, okupljen oko imena Bijela laž, okupio se prije nešto više od godine dana s namjerom da se primi isključivo autorskog posla. Naravno da to ne ide baš tako kako su zamislili pa su bili primorani napraviti 20-ak obrada kako bi uz 9 autorskih pjesama mogli nastupiti na čakovečkom Beerfestu, njihovom prvom koncertu.

bob dylan

Bob Dylan danas slavi 77. rođendan, što je više nego solidna prigoda za jednu malu inventuru glazbenog stvaralaštva ovog velikog američkog kantautora, a odnedavno i nobelovca. Toni Matošin, autor knjige "Svako zrno pijeska", koja je kao zbirka recenzija svih Dylanovih albuma izašla 2015. u izdanju SoundGuardiana, poredao je studijske albume današnjega slavljenika, od, po njegovom mišljenju, najslabijeg prema najboljem. Nadamo se da će ovaj prikaz biti dobar poticaj na nova ili čak prva slušanja, pa i za neke vaše vlastite liste i prijedloge.

Uživajte u čitanju, a prije svega - u glazbi!

karteVašu panika izazvana zaboravom gdje ste zametnuli ulaznicu mogla bi uskoro postati prošlost. Naime, Ticketmaster razvija novi program za prepoznavanje lica koji bi korisnicima omogućio da svoje vlastito lice koriste kao digitalnu ulaznicu u budućnosti.