Iz|∠SLUŠATELJA

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

liveatlanta

Album “Live From Centennial Park, Atlanta 1996” samim nazivom govori sve i daje nam odgovore na pitanja: tko, kada, gdje i zašto? Kada sam ga dobio, odmah sam ulovio vremena da preslušam kako je to bilo u ljeto sada već daleke 1996. za vrijeme održavanja ljetnih olimpijskih igara. Tada su, naime, Jack Mack & The Heart Attack angažirani za nastup na XXVI. olimijskim igrama.

Stormwatch 40

Na pragu šestoga desetljeća ulovio sam se kako zapravo uživam baš u ovome što radim iz jednostavnog razloga što je sav moj višegodišnji trud i rad polako došao na naplatu. Ma ne, ne brinem se zbog porezne uprave, ovdje se ne radi o lovi, već se radi o osobnoj satisfakciji. O onome što sam nekada sanjario sada je stvarnost, koja se iz dana u dan potvrđuje i svakim novim danom biva sve osebujnija.

mb

Priča ovog glazbenika ima svoju dugu povijest jer upravo uz Iana Andersona i Martina Barrea veže se gotovo sve što se dogodilo kada su u pitanju Jethro Tull. No, što se tiče Martina, on je tu priču ispričao... Ili ipak nije?!

bk

Želio sam da The Black Keys dođu upravo u ovu rubriku. Razloga za to je jako, jako puno! Mnogi bi samo rekli, tko zna, zna, a tko ne, njemu... a što se može!

zztop

Uvod u ovaj osvrt na box-set "Goin' 50" mogao bi izgledati ovako: "Bradonje iz Teksasa su još uvijek tu s nama i obilježavaju svojih 50 godina na svjetskoj rock n' blues sceni." Ima li tu neke simbolike?

Woodstock 10CD Experience Cover 2048x

Upravo danas, 15. kolovoza navršava se točno 50 godina od početka održavanja legendarnog "Woodstock-Three Days Of Peace And Music" festivala.

chip taylor

Moram priznati da sam ovaj album krenuo slušati s vrlo visokim zadrškama i nisam se baš pripremio za ono što me čeka. "Whiskey Salesman" je novi studijski album Chipa Taylora i onako na prvu odmah bi se reklo, ovo je country, folk album, nije baš blues. No, kad bolje razmislim nije li blues zapravo izronio iz hillbilly countryja? Opravdava li ta poveznica svu tu spiku?

jj cale

Razmišljajući o glazbenom radu i djelovanju J.J. Calea odmah na početku moramo se svi zapitati što bi bilo da nije bilo njegove glazbe? On je glazbenik koji je inficirao doista velik broj jako priznatih i poznatih glazbenika. Njegov veliki prijatelj i fan bio je i ostao je Eric Clapton. A kada je Because Music 26. travnja ove godine objavila njegov prvi posthumni album, "Stay Around", ostao sam doista zatečen.

50for50

50 godina rada i djelovanja nosi 50 pjesama, za svaku godinu jedna pjesma. Sve zajedno predstavlja trostruku kompilaciju koja obilježava njihovu obljetnicu. Oni su Jethro Tull!!!

montreux1972

Nova priča, moram priznati, dugo se kuhala u meni i tražila je trenutak da jednostavno izađe i da postane dio mojeg shvaćanja i odnosa prema modernoj glazbi 20. i 21. stoljeća. Činjenica je da sam u vrijeme kada je snimljen ovaj materijal imao samo 12 godina i da tada nisam ni znao tko su pjevačica Meggie Bell, gitarist Les Harvey, bubnjar Colin Allen, James Dewar (bas i vokal) te klavijaturist John McGinnis. No, činjenica je i da se za 5-6 godina situacija drastično promijenila što se tiče mojeg poznavanja kompletno ove materije. Ako ću iskreno pisati, onda svakako moram naglasiti da je moj prvi susret s bendom i njihovom glazbom bio kada sam čuo "Love 74", koja se našla na kompilaciji najboljih gitarista, gdje se Les Harvey našao rame uz rame B.B., Alberta i Freddieja Kinga, J. Hendrixa, E. Claptona, R. Gallaghera, Petea Townshenda i drugih, i da je to itekako obilježilo moje daljnje glazbeno istraživanje. Mislim da je taj album objavljen tamo negdje u razdoblju od 1976. do 1978. Taj moj prvi susret sa Stone The Crows s Meggie Bell i Lesom Harveyjem duboko me se dojmio.

Fillmore East Front 2

Još tamo početkom šezdesetih, točnije 1962., bili su poznati pod imenom Detours. U to vrijeme bili su "skiffle band", kojeg su činili: Roger Daltrey (vokal), John Entwisthle (bas gitara), Pete Townshend (gitara) i bubnjar Doug Sandom. E da, ako niste znali, Keith Moon sjeo je za bubnjeve "tek" 1964. Bend na kratko uzima ime "Who", no menadžer Peter Meaden predlaže im ime "High Numbers" i diktira im "mods image".

doors isle

Rubrika "Iz∠SLUŠATELJA" glazbenog portala SoundGuardian pravo je mjesto za još jednu nadahnutu priču o još jednom bendu moje mladosti... velikim, legendarnim dinosaurima moderne glazbe i apsolutno jedinstvenim glazbenicima okupljenim pod imenom The Doors.

jt

Da, moram priznati… jednostavno tako je to i tu pomoći nema.
'Bring me a wheel of oaken wood,
A rein of polished leather,
A Heavy Horse and a tumbling sky,
Brewing heavy weather.'

67 74 hr

Nottingham je grad u kojem su počeli pod imenom "Ivan Jay and the Jaycats" krajem šezdesetih godina prošloga stoljeća. 1967. objavljuju svoj nastupni album "Ten Years After" za diskografsku kuću Deram i priča dobiva svoj obol.

bofts

Uvijek kada je u pitanju Jimi Hendrix, svaki ozbiljniji poklonik moderne glazbe mora zastati, načuliti uši i poslušati o čemu se sada tu radi. A radi se o novom posthumnom albumu ''Both Sides of the Sky'' (koliko ih je samo bilo do sada?), nastalom pod udruženom ''dirigentskom'' palicom Janie Hendrix, Johna McDermotta i Eddieja Kramera.