A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Korni Grupa
Žanr Pop-Rock
Grad Beograd
Država Srbija
Aktivan od 1968. - 1974.
Tags Beograd Korni grupa Kornelije Kovač

Bookmark

Korni grupa bila je jedna od najpoznatih rock skupina 1970-ih u tadašnjoj Jugoslaviji. Osnivač i vođa sastava bio je skladatelj Kornelije Kovač, kroz sastav su prodefilirali brojni poznati rock glazbenici i pjevači Dado Topić, Zdravko Čolić, Zlatko Pejaković, Dalibor Brun...

Korni grupa osnovana je u rujnu 1968. godine u Beogradu. Osnivač sastava i spiritus movens grupe bio je bivši klavijaturist sarajevskog sastava Indexi Kornelije Kovač, koji se te godine preselio u Beograd i po čijem imenu je sastav dobio ime. Korneliju su se pridružili bivši članovi beogradskog sastava Elipse: basist Bojan Hreljac i bubnjar Vladimir Furduj-Furda, solo gitarist iz Zlatnih dečaka Velibor-Borko Kacl i pjevačica Miroslava-Seka Kojadinović. Svoj prvi nastup sastav je imao u Beogradskom domu sindikata na svečanosti proglašenja sportaša godine. Sljedeći nastup imali su na priredbi Radio Beograda Studio 6 vam pruža šansu, pjevačici Miroslavi Kojadinović nije se dopao izbor pjesama, pa nije htjela nastupiti. Umjesto nje pjesme je otpjevao Kornelije Kovač, ali je to bio i kraj suradnje s Miroslavom Kojadinović, na njeno mjesto uskočio je tada perspektivni beogradski soul pjevač Dušan Prelević.

Sa Prelevićem kao pjevačem i pjesmom Cigu-ligu nastupaju u Zagrebu na Jugoviziji, - izboru za jugoslovenskog predstavnika za nastup na Euroviziji. No kako je na nastup došao pripit, bio je to njegov zadnji nastup u Korni grupi. Novi pjevač sastava postaje Riječanin Dalibor Brun, bivši pjevač sastava Uragani, s njim nastupaju na Opatijskom festivalu izvevši pjesmu „Djevojčice mala“. Tad snimaju svoje prve uspješnice Magična ruka, Sonata i Dzum-ram.

Dalibor Brun napušta sastav sredinom 1969. godine, a na njegovo mjesto dolazi osječki pjevač Dado Topić koji sa sobom dovodi svog kolegu iz sastava Dinamiti Josipa Bočeka, kao novog solo gitaristu. Sa novim članovima, u grupu ulaze novi utjecaji, -progresivni rock u tom stilu snimaju uspješnice Jedna žena, Prvo svetlo u kući broj 4, Etida i Žena je luka a čovek brod i održavaju svoj prvi beogradski koncert u Domu omladine 6. studenog 1969. Nastupom na Zagrebačkom festivalu 1970. godine, sa pjesmom Jedna žena, Korni grupa osvaja nagradu stručnog žirija festivala.[1] Te iste godine snimaju glazbu za film beogradskog redatelja Miše Radivojević Bube u glavi, i svoj vjerojatno najveći hit Trla baba lan, koji je postigao i međunarodni uspjeh u izvedbi francuske pjevačice Dalide (pjesmu su prepjevali i neki drugi manje poznati pjevači i sastavi).

Krajem ljeta 1971. sastav napušta Dado Topić koji odlazi u Zagreb pridružiti se sastavu Time. Novi pjevač sastava, tada još anonimni Zdravko Čolić došao je iz sarajevskog sastava Ambasadori, on se u gupi zadržao samo 6 mjeseci, te potom nastavio solo karijeru. S njim je Korni grupa snimila tri tadašnja osrednja hita; Gospa Mica gazdarica, Kukavica i Pogledaj u nebo.

Nakon Čolića, novi pjevač grupe postao je osječki pjevač Zlatko Pejaković, bivši pjevač sastava Zlatni Akordi i Had. Sa njim je Korni Grupa snimila svoj prvi album, Korni Grupa, 1972. godine, sa vrlo dugim pjesmama u tada popularnom progresivnom rocku. Te iste godine sastav je nastupio u Montreuxu na tada vrlo posjećenom i cijenjenom Montreux Jazz Festivalu.

U proljeće 1974. godine pobjeđuju na Opatijskom festivalu s pjesmom Moja generacija Kornelija Kovača i postaju jugoslavenski predstavnici na Eurosongu u Brightonu ali zauzimaju vrlo loše 12 mjesto (od 17 zemalja).

Sredinom 1974. godine, izdaju svoj drugi album Not An Ordinary Life, snimljen u Italiji pod imenom The Cornelians. Album je bio namjenjen stranom tržištu u tada pomodnom simfo rock stilu otpjevanim na engleskom.

Razočaran slabom prodajom albuma Not An Ordinary Life kao i vrlo lošim plasmanom na Euroviziji lider sastava Kornelije Kovač odlučuje da je došlo vrijeme da se sastav raspadne. U novosadskom Studiju M Korni grupa je održala svoja dva oproštajna koncerta. Dio snimki s tog koncerta objavljen je na njihovom prvom Live albumu Mrtvo more, izdanom 1975. godine.

Korni grupa se ponovno okupila 1987. sa Dadom Topićem kao pjevačem na koncertu u zagrebačkom Domu Sportova nazvanim Legende YU Rocka u organizaciji Radija 101. Na tom koncertu su uz njih nastupili; Indexi, Time, YU grupa, Drago Mlinarec i Radomir Mihajlović -Točak. Isti koncert održan je nešto kasnije u Beogradskom Sava Centru.

preuzeto s hr.wikipedia.org

Albumi (2)
Songs (11)
Albumi Albumi

Box set Box set

Hits 1448

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Galerija fotografija: Opća opasnost nastupila u Sisku


Donkey Hot održali samostalan koncert u SAX!-u


Urban&4 uz gudački orkestar u Splitu


Jonathan u riječkom Pogonu kulture


The Boomtown Rats nastupili u Zagrebu


Galerija fotografija: Reper Iz Sobe + Beverly Brooks u Močvari


Rog u jazzu – Fanni Pósa Quartet u Lisinskom


Boris Štok nakon 9 godina u Vintageu


Izvrsna Josipa Lisac kao domaćica u Saxu


Ocean Of Another + Survived By Nothing u VIB-u


Sjajan nastup Roberta Fonsece u Kerempuhu


Glenn Miller Orchestra u Lisinskom


Widowspeak u Močvari - sjajna večer indie glazbe


Glazbeni dox - od Ryuichija Sakamota do Nicka Cavea


Drito X - večer 2.


Drugi dan Rock Massacre Festa


Krcata prva večer desetog Drito festivala


Prvi dan Rock Massacre festa u grunge tonu


CHUIte i poCHUite kako su CHUI osvojili Split