A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Studeni 2021
Format Albumi
Vrsta / Swing / Traditional Pop / Vocal Pop / Christmas
Dodano Četvrtak, 23 Prosinac 2021
Žanr Blagdanski
Length 1:13:11
Broj diskova 2
Edition date Studeni 2021
Država Europa
Etiketa Reprise Records / Dancing Bear
Catalog Number 093624876847
Edition details objavljeno: 26.11.2021. (izvorno: 21.10.2011.)
Tags Dancing Bear Reprise Records Michael Bublé

Review

Prva, i do sada jedina dugosvirajuća topla božićna priča Michaela Bublea do sada je doživjela nekoliko reizdanja, no baš je deseta obljetnica bila idealna da ovo izdanje ne dobije etiketu recikliranja starog materijala, kao nekolicina prethodnih (iz 2012. i 2019.), već pravog, punokrvnog reizdanja.

Ovo, novo, izdanje, nadograđeno drugim diskom, nastavlja priču svojeg izvornika i to s čak sedam novih pjesama i, među njima, nekoliko krasnih suradnja. No, vratio bih se malo prvom disku. Unatoč godinama, a kako to biva s pravim albumima, afirmirao se pravi božićni klasik. Michael Buble, kao crooner nove generacije, vješto je koristio svoj talent i vrijedno glazbeno nasljeđe te je čaroliju Božića ugradio u izdanje „Christmas pjesmama koje obuhvaćaju nekoliko desetljeća 20. stoljeća. Na jedom je mjestu Buble shrpio i stisnuo gigante, kao što su: „It's Beginning To Look A Lot Like Christmas“, Jingle Bells (s divnim Puppini Sistersima, koje su od ove nezaobilazne pjesmice napravile preslatki božićni slatkiš), White Christmas ili pak „Santa Baby“ s jedne strane klasične božićne pjesmarice i, primjerice, „All I Want For Christmas Is You“ (izvornik mi je ipak draži) kao klasik novije generacije s druge strane. Dakako, ovo „novije generacije“ ne treba iščitavati doslovno jer je već i taj hit natovario tri desetljeća na svoja leđa. No, stavimo li ga u vremenski kontekst s ranije nabrojanima, još uvijek može proći kao mladac.

Prvi disk odlično niže pjesme do pred sam kraj kada je set blago okrnjen ne baš uspjelim songliftingom pjesama „Ave Maria“ i „Feliz Navidad“, kojima se disk i zatvara. No, sve upakirano u cjelinu djeluje toplo, ugodno, božićno i prpošno, na momente emotivno i nostalgično. Baš kako jedan božićni album i treba zvučati, izvlačeći emocije i sjećanja dok ga slušate tako da osjetite svu toplinu blagdanskog duha pa čak niti spomenuta dva slabija momenta ne utječu pretjerano na njegovu kvalitetu kao koherentne i ugodne cjeline.

Drugi disk, novajlija u ovoj priči, kao što sam rekao, nastavlja priču. Buble je htio udahnuti novi život ovom uspjelom studijskom izdanju i to je napravio na jako dobar način. Snimivši sedam novih, aranžmanima raskošnim, pjesama dao je razlog vlasnicima izvornika da još jednom posegnu za svoje kartice i obogate svoju kolekciju. I svatko tko to napravi, imao ovaj album ili ne, neće pogriješiti, već naprotiv. Drugim diskom „Christmas“ je postao sasvim nova božićna priča i postojanje starijeg brata ovim je izdanjem postalo sasvim suvišno. Sedam mirisnih božićnih pjesama dodatno potpaljuju toplinu u srcima, a poimanje božićnog ugođaja dobiva jedan sasvim novi dojam. Krasna suradnja s Rodom Stewartom u „Winter Wonderland“ odličan je primjer koji čvrsto potkrepljuje navedeno. Dvojac, iako se vjerojatno nije sastao, skuhao je odličnu božićnu suradnju u singlu koji priziva bajkovite pejzaže i ugođaj planinskih drvenih kućica pa, slušajući ju, gotovo da možete namirisati cimet u kuhanom vinu i vidjeti snijeg na prozorima. Dječački razigrana „Frosty The Snowman“ ne dopušta da se uljuljate u ugodu topline bajkovitih sličica, već poziva na ples raskošnih dvorana prestižnih svjetskih hotela. Odličnom „White Christmas“ drugi disk se zaključuje, a Buble na kraju priče dokazuje da ga se s pravom titulira kao legitimnog nasljednika velikana žanra.

S albumom „Christmas“, na njegov deseti rođendan, uranjate u slatku božićnu bajku, dobivate Božić u svom njegovom sjaju i raskoši, toplini i šarenilu, a album ne postaje samo zvučna kulisa blagdana već njegov sastavni dio. S dvadeset i dvije pjesme, ustvari, možete sebi priuštiti Božić kakav želite i zaslužujete; topao, obiteljski i ispunjen ljubavlju.

Dragutin Andrić

Hits 2442
Christmas « Christmas Michael Bublé Albumi Kronologija Higher » Higher

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Galerija fotografija: Opća opasnost nastupila u Sisku


Donkey Hot održali samostalan koncert u SAX!-u


Urban&4 uz gudački orkestar u Splitu


Jonathan u riječkom Pogonu kulture


The Boomtown Rats nastupili u Zagrebu


Galerija fotografija: Reper Iz Sobe + Beverly Brooks u Močvari


Rog u jazzu – Fanni Pósa Quartet u Lisinskom


Boris Štok nakon 9 godina u Vintageu


Izvrsna Josipa Lisac kao domaćica u Saxu


Ocean Of Another + Survived By Nothing u VIB-u


Sjajan nastup Roberta Fonsece u Kerempuhu


Glenn Miller Orchestra u Lisinskom


Widowspeak u Močvari - sjajna večer indie glazbe


Glazbeni dox - od Ryuichija Sakamota do Nicka Cavea


Drito X - večer 2.


Drugi dan Rock Massacre Festa


Krcata prva večer desetog Drito festivala


Prvi dan Rock Massacre festa u grunge tonu


CHUIte i poCHUite kako su CHUI osvojili Split