A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
The Very Best Of The Animals


Bookmark

Data

Released Svibanj 2012
Format Kompilacije
Vrsta / Blues rock / Garage rock / Psychedelic / Rock and roll / Regional Blues / British Blues / British Invasion / AM Pop
Dodano Petak, 20 Veljača 2015
Žanr Rock
Length 29:45
Broj diskova 1
Edition date Svibanj 2012
Država SAD
Etiketa ABKCO Records
Catalog Number 8899-2
Edition details Objavljeno: 1.5.2012.
Tags The Animals

Review

Godina je 2012-a, ovo je već 3,4,5,6....ma tko bi ga znao koja kompilacija "najboljeg od" britanskog benda The Animals, počevši od one prve iz 1966. godine kada je bend postojao tek nepune četiri godine.

Jedni od protagonista tzv. Britanske invazije na SAD iz šesdesetih godina prošloga stoljeća, u prvih nekoliko godina svoga rada na prva tri albuma, točnije u razdoblju 1964. - 1966. godine, snimili su uistinu impresivnu pjesmaricu rhytm and blues/rocka/psihodelije, što je ujedno i ono najvrijednije od tog benda, bez obzira na mnoge kasnije varijacije u kojima se koristilo ime The Animals.

Raspad je (praktički) uslijedio nakon što krajem 1966. godine bend napušta klavijaturista Alan Price, koji je uz pjevača Erica Burdona svakako najzaslužniji član Animalsa u smislu njihovog osebujnog glazbenog izričaja.

The very best of Animals kompilacija obuhvaća, dakle, upravo to najkreativnije razdoblje benda, s deset uistinu impresivnih skladbi od kojih dakako ponajviše u oči upadaju klasici, obrada folk napjeva "House of the Rising Sun" te skladba originalno pisana za Ninu Simone "Don't Let Me Be Misunderstood".

Ono što najviše impresionira i izdiže Animalse iznad prosjeka gomile sličnih bendova u to vrijeme je svakako specifičan Burdonov vokal koji je spomenuta dva klasika praktički pretvorio u skladbe The Animalsa, bez obzira na mnoge izvođače koji su također obradili te dvije pjesme.

Osobno sam u ono "kameno doba" prije interneta, tamo sredinom devedesetih upravo zbog skladbe "House of the Rising Sun", kupio jednu tada aktualnu best of kompilaciju u onom (znakovitog imena) CD shopu Marija Jurić Zagorka, koji se nalazio u Importane centru. Naime, u to vrijeme je na OTV-u išla emisija Noćna mora by Željko Malnar u kojoj je često gostovao jedan mali debeljuškasti lik koji je uvijek svirao jednu te istu stvar "House of the Rising Sun", nema neke veze sa recenzijom, ali možda zazvuči zanimljivo mlađoj populaciji koja se ne sjeća vremena prije interneta, ili barem nije tada pridavala toliku važnost muzici.

Ta, tada kupljena kompilacija se ne razlikuje pretjerano od ove recentne, osim već spomenutih klasika, opus Animalsa sadrži još nekoliko uistinu evergreena kao što su "We Gotta Get Out of This Place", "It's My Life", "Bring It on Home to Me", zapravo jedina pjesma koja po meni "zaslužuje" biti na ovoj kompilaciji, a nema je iz razloga što je nastala van perioda 64'-66' je "When I was young" iz 67' godine.

Sve u svemu, na zapadu ništa novo, svaki puta kada pišem o nekoj novoj kompilaciji blues/rock legendi iz 60'- ih ili 70'-ih godina prošloga stoljeća, zapravo pišem o izvlačenju novca koji je jedini motiv zbog kojeg se izdavači odlučuju na ovakve poteze, naravno to je njihovo pravo, a naše pravo je da ne kupimo nešto što već imamo u malo drugačijem rasporedu u omotu.

Tako da ocjena ovog albuma se prvenstveno odnosi na ukupnu ostavštinu ovog benda, koju ne morate nužno imati u obliku baš ovog recentnog izdanja, a ne na bilo kakve novitete ili različitosti koje ovo izdanje nudi u odnosu na prethodna best of izdanja.

Mihael Pinter

Hits 1016

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Symphonika On The Rock i treći put u Lisinskom


U klubu Boogaloo održan ZMF Media dan


Camille Bertault Quintet oduševio Tvornicu


Sjajan koncert The Tiger Lilliesa u Kinu SC


Trap Takeover na jednu večer preuzeo Kutinu


Zadruga rasturila u rasprodanom Hard Placeu


Songkillers nastupili u Tvornici


Kries u Boogaloo – autohtona hipnotička etno psihodelija


Urban&4 uz gudački orkestar nastupili u Šibeniku


“Ne igraj se s vatrom, slušaj ju!”


Slavlje života i glazbe velike Janis Joplin


Mondo Generator feat. Acid Row i Omega sun


Zagreb glazbom obilježio Dan Europe


JazzHR u Tvornici kulture


Galerija fotografija: Them Moose Rush, Zepaxia, Rens Argoa


Tihomir Pop Asanović veličanstveno obilježio 60 godina karijere


Opasna doza dopamina u Tvornici kulture – Baks


Matija Cvek održao koncert u Zadru


Lekcije Kojota na otvorenju 20. Culture Shock Festivala