Izvještaji

Korisnička ocjena: 4 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica neaktivna
 

5jpg

Britanski trio The Tiger Lilies, prozvani kumovima alt-cabareta, vratili su se u Zagreb nakon 12 godina (2019. su pak nastupili u Rijeci u sklopu turneje Anarchic Brechtian Street Opera Trio, kad su predstavljali albume The Devil’s Fairground i Songs of the Gutter). Tiger Lilies su inače prilično aktivan bend, obično izdaju barem jedan album godišnje, i često su na turnejama. Bend je osnovao 1989. g. Martyn Jacques (vokal, klavir i "najmanje ukulele na svijetu“), a ostali članovi su basist/multiinstrumentalist Adrian Stout i bubnjar Jonas Golland.

18jpg

Koncert je održan u fino popunjenom Kinu SC, u dva seta s (nepotrebno dugom) pauzom, a nastupili su u svom uobičajenom outfitu – retro odijelima i licima našminkanim poput klaunova, uz dodatak aktualnog političkog scenskog rekvizita – ukrajinske zastave koja je visila preko klavira, a Jacques je uz to nosio šešir sa "suptilnim" natpisom FCK PTN („Fuck Putin"). Inače, cijeli prethodni album su posvetili Ukrajini ("Ukraine" iz 2023.). Nastup su otvorili jednom starijom pjesmom, "Hell", a nastup je bio miks presjeka karijere i aktualnog albuma Lessons in Nihilism. Glazbeni svijet Tiger Liliesa osebujan je, makabričan i mračan, ali istodobno pun humora (crnog humora doduše) – teme njihovih pjesama dolaze iz londonskog polusvijeta – bordeli, ovisnost o drogama, siromaštvo, nasilje i kriminal... Naime, Jacques je svoje dvadesete proveo u stančiću smještenom iznad bordela u londonskom Sohou, pa su živopisna zbivanja u njegovoj okolici nadahnula njegovo glazbeno stvaralaštvo. Glazbeni izričaj ovog trojca srodan je glazbenicima kao što su Tom Waits, Tin Hat Trio, Kurt Weill, tu su elementi brehtovskog kabarea, vodvilja, folk glazbe iz istočne Europe, avangardističkih stremljenja... Zanimljivosti izričaja pridonosi osebujni falseto pjevača Martyna Jacquesa, te raznovrsni instrumenti koje članovi benda sviraju – Jacques je pored harmonike na ovom koncertu svirao klavir i ukulele, a basist Stout unosi ekstravaganciju sviranjem na pili i tereminu.

Tiger Lilies nisu bend koji puno komunicira s publikom, što je osvježenje u moru glazbenika koji foliraju u stilu "vi ste najbolja publika ikad". Poruku koju im je bilo bitno poslati poslali su vizualima – zastavom i natpisom na šeširu, i naravno beskompromisnim tekstovima pjesama.

2jpg

Koncert je podijeljen u 2 seta od cca 45 minuta (drugi je bio dulji), što je OK praksa, ali nije jasno zašto je pauza trebala trajati 30 minuta – taman kad ste uronili u ovaj intrigantni, delirični svijet blasfemije i političke nekorektnosti, suhoparni glas s razglasa najavi pauzu, i u tih 30 minuta fokus odluta u neke druge svjetove i razvodni se fokus. Tijekom večeri smo čuli neke od poznatih pjesama kao što su “Crack of Doom”, ‘’Bully Boys’’, “Heroin", "Danced all Night" (koja započinje kao "I Could Have Danced all Night" iz mjuzikla My fair Lady, ali prelazi u originalnu kompoziciju) i ostale.

Martyn bi poletne harmonikaške numere s vremena na vrijeme presjekao melankoličnim klavirskim baladama, a kroz cijeli koncert provlačio se jezivi i pomaknuti humor te nadrealna imaginacija. Bez mnogo pompe i ceremonijalnog odlaska i povratka na pozornicu, bend je koncert završio dvostrukim bisom. Bio je to još jedan vrhunski nastup Tiger Liliesa, koji bi vjerojatno bio još posjećeniji da nije bilo Eurosong euforije te iste večeri.IzvještajiMortal Kombat na kućnom pragu


Rod Stewart u Ljubljani


Zagrebački kultni klub ugostio mlade nade glazbene scene


Još jedna uzbudljiva večer Vrela zvuka: Magalí Sare i Manel Fortia


Gipsy Kings ispunili zagrebačku Arenu latino zvukovima


Galerija fotografija: Foncedalle, GØK2, Host Unknown


Krankšvester tradicionalno odlični u Vintageu


Chris Botti potvrdio svoju veličinu


Valhalla MUF 2024.


Symphonika On The Rock i treći put u Lisinskom


U klubu Boogaloo održan ZMF Media dan


Camille Bertault Quintet oduševio Tvornicu


Sjajan koncert The Tiger Lilliesa u Kinu SC


Trap Takeover na jednu večer preuzeo Kutinu


Zadruga rasturila u rasprodanom Hard Placeu


Songkillers nastupili u Tvornici


Kries u Boogaloo – autohtona hipnotička etno psihodelija


Urban&4 uz gudački orkestar nastupili u Šibeniku


“Ne igraj se s vatrom, slušaj ju!”


Slavlje života i glazbe velike Janis Joplin