Recenzije
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Svibanj 2002
Format Albumi
Vrsta / Power metal / Symphonic metal
Dodano Srijeda, 26 Studeni 2014
Žanr Metal
Length 57:20
Broj diskova 1
Edition date Svibanj 2002
Država Europe
Etiketa Drakkar Records
Catalog Number DRAKKAR 031
Edition details Produkcija: Tuomas Holopainen i Tero Kinnunen
Tags Nightwish

Review

Čini mi se kao zgodna ideja uspoređivati, odnosno spariti naslove iz svjetske književnosti i pete umjetnosti s aktualnim glazbenim izražajima rock scene i njenih bezbrojnih derivata. 

Tako bih mogao klasik svjetske književnosti, uradak američkog pisca Williama Faulknera The Sound and the Fury, kao i naslov filmske franšize sa Vinom Dieselom - The Fast and the Furious - sasvim adekvatno primijeniti na glazbeni produkt finskih symphonic-gothic metalaca
Nightwish

Poznata nordijska hladnoća u kombinaciji s dostatnim količinama votke i neospornog talenta članova grupe ne može iznjedriti ništa drugo osim koncentrata žestokog, nepatvorenog i nadasve poštenog adrenalina, pretočenog u prepoznatljivi zvuk i svirku, još izražajniju i vjerodostojniju u živim nastupima.

Dakle, ovi suvremeni bardi gothic metala, okupljeni uz „ognjište“ i uvjetovani postulatima koje takva vrsta glazbe nalaže, sasvim reprezentativno predstavljaju jednu od perjanica gothic glazbe (što god ona predstavljala i kako god je nazivali). 

Poznavanje njihove glazbe sasvim sigurno ne spada u domenu opće glazbene kulture, no onome kome se svidi struktura i melodioznost kompozicija, jedinstven (apsolutno nužan) baražni zid, čvrstu jezgru sazdanu od bas gitare, bubnjeva, te konstantnog supporta i nadopune tog zida razarajućim zvukom gitare, uz finu nadogradnju klavijatura orkestralnim, simfonijskim obilježjima i neponovljiv ženski vokal, možda brzo promjeni mišljenje i Nightwish ubrzo postavi u centar svog glazbenog svemira. 

Pioniri tzv. gothic metala bile su sjeverno engleske grupe Paradise Lost, My Dying Bride, Anathema.. Sama obilježja jedne od derivacija heavy metalasadržana su u mračnoj atmosferi, prepunoj usuda, melankolije, imaginarnih imena i nezemaljskih likova, tekstova preuzetih iz raznih mitologija ili fantasyliterature, uz nadasve čvrstu, uvijek bučno agresivnu glazbenu podlogu, sa nerijetko isključivo ženskim vokalima, ili u kombinaciji nježnog ženskog i brutalno grubog, pravog „vikinškog“ muškog vokala (vidi: Evanesence, Within Temptation, Tristiana, Epica).  

Nightwish su upravo sve to, ali ono što ih čini različitijim od ostatka branše su melodiozne strukture kompozicija (ponekad pod utjecajem filmske glazbe ili pak mjuzikla - pomalo nespojivo zar ne?) te anđeoskih vokalnih mogućnosti, opernog dometa, njihove prve pjevačice Tarje Turunen.  

Kaže se kako je posljednja svrha znanosti istina, dok je posljednja svrha umjetnosti, naprotiv, zadovoljstvo. A zadovoljstva ne nedostaje prilikom slušanja njihove specifične glazbe, naročito u live nastupima.

Možda Marco Hietala (bas), Jukka Nevelainen (udaraljke) i Emppu Vuorinen(gitara) nisu pojedinačno sam vrh glazbene scene, ali ta „vučja skupina„ zajedno proizvodi jednu od najmarkantnijih, najčvršćih okosnica koju svaki metal (ali i šire gledajući) band želi posjedovati. 

Kaže se nadalje kako je grmljavina proizvod raskida ravnoteže yina i yanga, a zvuk bubnja koji je prati, ponavlja prvobitni zvuk stvaranja i uvoda u ekstazu (magiju, trans), te prenosi emocije poput duhovne barke iz vidljivog svijeta u onaj nevidljivi, nutarnji. A njih troje stvaraju tako neviđenu grmljavinu, kao da su snage ujedinili OdinThor Heimdal.

Na takvu beskompromisnu podlogu, glavni kompozitor Tuomas Holopainen(klavijature) savršeno uklapa svoje (ponekad orkestralne) partiture, dajući krajnjem proizvodu osjećaj uzvišenosti i obrasca klasičnih formi glazbe, ali istovremeno ne gubeći onaj grubi, „životinjski“ izražaj, svojstven i nadasve potreban na šarenoj metal sceni - dakle pravi urlik zvijeri. 

Interesantna je paralela između gotike u arhitekturi i one glazbene. Dok su prve gotičke crkve nicale po sjevernoj Njemačkoj (najpoznatija je katedrala u Kölnu), i gotički glazbeni habitus je upravo sjever Njemačke i nordijske zemlje. Opsesija vitkim linijama koje streme ka nebu (čitaj: ka Bogu), kao i sva ona kamena čudovišta i nakaze poslagane po zidinama upravo apostrofiraju neke od esencijalnih elemenata vezanih uz ovaj glazbeni pod-žanr. Očito je da u tim krajevima ima „something in the air„ što se gotike tiče. 
 

A sada malo o objektu našeg osvrta.

Album Century Child izdan je 2002. godine. U prva dva dana po izlasku ostvario je zlatnu nakladu, a nakon dva tjedna - platinastu.

Inače to je prvi album s novim basistom Marcom Hietalom, glasom i stasom ortodoksnom potomku hrabrih moreplovaca - vikinga. Osim dodatne snage i energije u svom basu, donio je i onaj vokalni dio, koji je do tada nedostajao u sada sinergičnom slaganju žensko-muških vokala. 

Album otvara Bless The Child s pomalo pastoralnim uvodom i mješovitim zborom, ali ubrzo tempo i cjelokupna snaga ove pjesme prelazi u nadležnost nabrijanog, gore spomenutog tria. Tuomas nadograđuje velebne temelje svojim partiturama, a Tarja dodaje sve potrebne začine kako bi ova pjesma postala jedna od njihovih najpoznatijih, sa očitim hitoidnim potencijalom. 

Slijedi End Of All Hope, s otvaranjem koje podsjeća na najbolje trenutkeCarmine Burane; Tarja suvereno vlada scenom nadopunjena na zbor, a „trotaktni motor“ radi neumorno i potrebno glasno i čvrsto, u ubojitom ritmu. 

Dead To The World logičan je nastavak prethodnice, ovog puta s Marcovim sugestivnim vokalom i Emppuovim najboljim trenucima na albumu. Kombinacija sa Tarjinim vokalom predstavlja zasigurno jedan od vokalnih vrhunaca albuma. 

Krasno slaganje melodije (bravo Tuomas!) najbolje se može čuti u jednom od njihovih najvećih hitova i vrhunaca ukupne karijere, Ever Dream. Sve je posloženo kako treba, aranžman, vokali i naročito svirka koja pjesmu privodi njezinom logičnom kraju. 

Slaying The Dreamer u početku ne obećava mnogo, standardni uradak s gitarom koja na momente „reži“ poput gladnog vuka... ali onda se otvaraju crne dveri pakla, te nemani i razna čudovišta uz bjesomučnu svirku izlaze na konačan obračun – prava atmosfera Ragnaroka. Marco je u svom najlucidnijem izdanju (pitam se zašto on nije preuzeo ulogu glavnog vokala nakon Tarjinog odlaska iz grupe?), a Tuomas svojim klavijaturama daje onu tešku, tamnu atmosferu gothic metala. 

Staro je pravilo kako svaki metal band ima rasnu, melodioznu baladu (pa zar najbolje balade nisu upravo nastale u tom miljeu?). Jedna takva zove seForever Yours: Tarjin dominantan glas i klavijature daju potrebnu melankoliju i trenutke uzvišenosti. 

Ocean Soul se u mnogome naslanja na prethodnicu, doduše sa nešto bržim ritmom, ali sličnim ugođajem. 

Fell For You ipak predstavlja samo popunu albuma. 

A onda se „gran finale„ otvara temom iz musicala A. Lloyd Webbera. Iako na Broadwaju zvuči sasvim drugačije, čini mi se da je njihova verzija samo tako mora zvučati. Dakle: The Phantom Of The Opera u vokalnom dvoglasju predstavlja sve ono što ovaj band uspješno prenosi na publiku u svojim live nastupima. Toliko energije, kvalitetne svirke, lucidne atmosfere nije lako pronaći ni u njihovom cjelokupnom opusu.

Marcov glas se razapinje do granica pucanja glasnica, neumoljiv je i okrutan, a Tarja svoje oktave niže sa zadivljujućom lakoćom.

Nepojmljivo, nenadmašno, nevjerojatno i zbog ovakvih trenutaka shvaćam one metalne zaljubljenike kojima je taj stil glazbeni zakon. 

Šlag uvijek dolazi na kraju, pa je sasvim logičan odabir mjesta The Beauty Of The Beast.

Koncipirana u tri dijela, ova skladba sasvim odgovorno predstavlja vrhunac ovog albuma, a ujedno i jedan od peakova cijele glazbene ostavštine.

Mješoviti zbor ima istaknutu ulogu (pomalo podsjeća na ""
Atom Heart Mother" Pink Floyda); krasna, čvrsta melodija, prava  koračnica s nepopustljivim ritmom i grandioznom atmosferom, gitara para zrak, bubnjevi i bas istaknuto dominiraju od početka do kraja (Jukka ovim dokazuje svoj veliki potencijal i strašnu scensku energiju).

Metaloljupci (ali i ostali), slušajte ovo s pojačalom odvrnutim do kraja i obveznim uključivanjem opcije loudness

Iako smatran uratkom sa najcrnjom atmosferom (naročito u usporedbi s kasnijim radovima), ovaj album je ipak reprezentativna kombinacija ideja i atmosfere koje propisuje „zakon metala„ i sasvim uspješan glazbeni performance, kojeg bi bilo zgodno i zasluženo nazvati The Beauty And the Beasts.

 

Đorđe Škarica

Hits 2027
Nightwish Albumi Kronologija Showtime, Storytime » Showtime, Storytime

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Galerija fotografija: Opća opasnost nastupila u Sisku


Donkey Hot održali samostalan koncert u SAX!-u


Urban&4 uz gudački orkestar u Splitu


Jonathan u riječkom Pogonu kulture


The Boomtown Rats nastupili u Zagrebu


Galerija fotografija: Reper Iz Sobe + Beverly Brooks u Močvari


Rog u jazzu – Fanni Pósa Quartet u Lisinskom


Boris Štok nakon 9 godina u Vintageu


Izvrsna Josipa Lisac kao domaćica u Saxu


Ocean Of Another + Survived By Nothing u VIB-u


Sjajan nastup Roberta Fonsece u Kerempuhu


Glenn Miller Orchestra u Lisinskom


Widowspeak u Močvari - sjajna večer indie glazbe


Glazbeni dox - od Ryuichija Sakamota do Nicka Cavea


Drito X - večer 2.


Drugi dan Rock Massacre Festa


Krcata prva večer desetog Drito festivala


Prvi dan Rock Massacre festa u grunge tonu


CHUIte i poCHUite kako su CHUI osvojili Split