Na današnji dan
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

elvis presley

1953. 18-godišnji vozač kamiona Elvis Presley snimio je svoje prve snimke. U Memphisu je platio četiri dolara kako bi snimio pjesme ‘My Happiness’ i That’s When Your Heartaches Begin’ za svoju majku.

Događaji

1964. ‘Rag Doll’ The Four Seasons je zasjeo na vrh američke ljestvice singlova. B strana singla, ‘Silence Is Golden’, bila je broj jedan u Britaniji tri godine kasnije za bend The Tremeloes.

1972. članovi grupe Sly and the Family Stone uhićeni su zbog posjedovanja marihuane. Njihov frontman, Sly Stone, imao je i sve većih problema s kokainom, što ga je koštalo i 20-godišnjeg prekida glazbene karijere 1987. godine.

1974. američke vlasti su odbile produljiti vizu Johna Lennona zbog problema sa zakonom u domovini nekoliko godina ranije. Odluka je naredne godine poništena te je Lennon mogao trajno prebivati u SAD-u. Ostao je živjeti u New Yorku sve do atentata 1980. godine.

1978. Def Leppard su održali svoj debitantski nastup. Bend iz engleskog Sheffielda postao je jedan od najslavnijih heavy metal sastava ikada zahvaljujući albumima ‘Pyromania’(1983.) i ‘Hysteria’ (1987.).

1980. izdan je ‘Closer’, drugi i posljednji studijski album post-punk grupe Joy Division. Objavljen je dva mjeseca nakon samoubojstva pjevača i tekstopisca Iana Curtisa. Dosegao je četvrto mjesto britanske i vrh australske ljestvice albuma. NME ga je proglasio albumom godine, a Slant i Q sedmim, odnosno osmim najboljim albumom 80-ih. Smatra se ključnim albumom za stvaranje ‘gothic rock’ žanra. Istoga dana, liverpulski post-punk sastav Echo&the Bunnymen je izdao svoj prvi album, ‘Crocodiles’. Izbacio je uspješne singlove ‘Rescue’ i ‘Pictures on My Wall’. NME ga je proglasio 28. najboljim albumom 80-ih, a Uncut 69. na listi najboljih debi albuma svih vremena.

1992. u brak su stupili pjevači Whitney Houston i Bobby Brown. Dobili su jedno zajedničko dijete i ostali u braku do 2006. godine.

1998. ‘Hello Nasty’ Beastie Boysa se popeo na čelno mjesto britanske ljestvice albuma. Dva tjedna kasnije, to mu je uspjelo i u SAD-u. Melody Maker, NME i Rolling Stone su ga proglasili drugim najboljim albumom godine.

2008. Billy Joel je održao posljednji koncert na legendarnom Shea stadionu u New Yorku. Radi se o mjestu gdje je održan prvi stadionski koncert ikada, onaj Beatlesa 1965. pred oko 55 tisuća ljudi. Joelu se na pozornici pridružilo nekoliko slavnih gostiju poput Paula McCartneyja, Stevena Tylera, Rogera Daltreyja, Gartha Brooksa i Dona Henleyja. Stadion je srušen početkom 2009. godine.

2013. tijekom svoje "The Truth About Love" turneje, Pink je oborila dva rekorda u Rod Laver Areni u Melbourneu u Australiji, postavši glazbenica koja je izvela najviše predstava na tom mjestu, s 18 rasprodanih predstava i prva glazbenica koja je prodala više od 250 000 ulaznica na mjestu održavanja.

2019. Ed Sheeran je srušio još jedan rekord u streamingu. Njegov suradnički album "No. 6 Collaborations Project" je prikupio 69 milijuna streamova u mjesec dana na Spotify-u, što je bilo najviše od bilo kojeg glazbenika.

Rođeni

1929. Screamin’ Jay Hawkins, rođen kao Jalacy Hawkins, američki blues glazbenik i glumac. Jedan je od pionira tzv. shock rocka. U mladosti je bio boksač, a karijeru mu je obilježila pjesma ‘I Put a Spell on You’. Albume i filmove snimao je do svoje smrti 2000. godine. Ženio se čak šest puta.

1938. Ian Andrew Robert Stewart, škotski klavijaturist, suosnivač i član (do 1963.) The Rolling Stonesa te kasnije njihov tour menadžer i klavijaturist na turnejama. Svirao je, među ostalim, i na pjesmama ‘Rock and Roll’ i ‘Boogie With Stu’ Led Zeppelina. Preminuo je 1985. godine.

1941. Martha Rose Reeves, američka pjevačica, najpoznatija kao predvodnica vokalne grupe Martha and the Vandellas.

1945. Danny McCullock, gitarist grupe The Animals s kojom je 1964. godine imao singl na britanskom i američkom broju 1, "House Of The Rising Sun".

1950. Sir Richard Charles Nicholas Branson, britanski biznismen, najpoznatiji kao osnivač i vlasnik Virgin grupe, unutar koje se nalazi i diskografska kuća Virgin Records.

1957. Julian Keith Levene, britanski glazbenik, najpoznatiji kao suosnivač i gitarist grupa the Clash i Public Image Ltd.

1962. Jack Steven Irons, američki glazbenik, najpoznatiji kao bubnjar Red Hot Chili Peppers do 1988. Svirao je i s Pearl Jam, Joeom Strummerom i The Wallflowers.

1975. Daron Vartan Malakian, američki glazbenik i producent armenskog porijekla, najpoznatiji kao gitarist, tekstopisac i back vokal grupe System of a Down. Guitar World ga je proglasio 30. najboljim heavy metal gitaristom svih vremena.

Preminuli

1966. Robert Gaston ‘Bobby’ Fuller (r. 1942.), američki pjevač i gitarist, predvodnik sastava The Bobby Fuller Four. Proslavio se hitovima ‘I Fought the Law’ i ‘Love’s Made a Fool of You’. Preminuo je u svom automobilu od dosad nerazjašnjenih uzroka (navodno gušenja automobilskim plinovima) u dobi od 23 godine.

1988. Christa Päffgen (r. 1938.), poznatija kao Nico, njemačka kantautorica, pjesnikinja, glazbenica i model. Rođena u Koelnu, selila se prvo u Berlin, a zatim, kad su je otkrili modni agenti, u Pariz. Naglo se prestala baviti modelingom, no otvorila su joj se vrata svijeta glume. 1959. dobila je ulogu u Fellinijevom ‘La Dolce Vita’, a godinu ranije u još dva poznatija filma. Prvi singl snimila je 1965., ‘I’m Not Sayin’, a producirao ga je Jimmy Page. Preko Briana Jonesa došla je do Andya Warhola, za kojeg je glumila u nekoliko njegovih eksperimentalnih filmova. Warhol je potom Nico preporučio svojim pulenima, Velvet Underground, te su zajedno snimili slavni album ‘The Velvet Underground and Nico’. Godine 1967. snimila je svoj samostalni debi, ‘Chelsea Girl’. Snimila je ukupno šest studijskih albuma, a njenu karijeru obilježile su brojne afere s poznatim glazbenicima i umjetnicima. Preminula je u srpnju 1988., doživjevši srčani udar za vrijeme vožnje biciklom. Imala je 49 godina.



Izvještaji



Galerija fotografija: Opća opasnost nastupila u Sisku


Donkey Hot održali samostalan koncert u SAX!-u


Urban&4 uz gudački orkestar u Splitu


Jonathan u riječkom Pogonu kulture


The Boomtown Rats nastupili u Zagrebu


Galerija fotografija: Reper Iz Sobe + Beverly Brooks u Močvari


Rog u jazzu – Fanni Pósa Quartet u Lisinskom


Boris Štok nakon 9 godina u Vintageu


Izvrsna Josipa Lisac kao domaćica u Saxu


Ocean Of Another + Survived By Nothing u VIB-u


Sjajan nastup Roberta Fonsece u Kerempuhu


Glenn Miller Orchestra u Lisinskom


Widowspeak u Močvari - sjajna večer indie glazbe


Glazbeni dox - od Ryuichija Sakamota do Nicka Cavea


Drito X - večer 2.


Drugi dan Rock Massacre Festa


Krcata prva večer desetog Drito festivala


Prvi dan Rock Massacre festa u grunge tonu


CHUIte i poCHUite kako su CHUI osvojili Split