Izvještaji
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Kao prvo, žao mi je što nisam bio na njihovom nastupu dan prije 6.travnja. Zašto?!

Valja utvrditi gradivo.

Kada je u pitanju narodna tradicijska glazba tu sam itekako osjetljiv i vrlo, vrlo osjećajan. Zašto?
Jer tu glazbu, bez obzira od kuda dolazila, volim! Ona je izvorna, kvalitetna i itekako nadahnjujuća.
Tradicijska narodna glazba istinski je čuvar, ali i baštinik opstojnosti naroda od kuda dolazi.

Ono što smo večeras čuli i vidjeli je samo djelić bogate glazbene baštine gruzijskog etnosa, ali i taj djelić sve nas je izuo iz cipela i velika dvorana Lisinskog bila je na nogama i svojim dugotrajnim pljeskom nagradila je ove doista fenomenalne plesače, umjetnike, sedmeročlani prateći ansambl, ali i glavne ljude koji su sve to osmislili i posložili da sve to tako sjajno, fascinantno izgleda.

s

Raznovrsnost samog nastupa nikog nije mogla ostaviti ravnodušnim, jer teško da se može odoljeti ovakvom plesu, kostimima, koreografiji, teško da se može odoljeti tom snažnom gorštačkom stavu.

Ovdje se sve odvija kao na traci, smjenjuju se razbacani muški plesači, koji doslovno "lete" pozornicom, a tu su i vrlo gracilne i suptilne ženske artistice, koje daju tu kontru sirovoj snazi muževa s Kavkaza. U toj plesnoj igri brzine i žestine i sirove snage svako malo dobivamo vrlo poticajni ples gracioznih umjetnica ljepšeg spola.
I stoga, neki od najupečatljivijih trenutaka samog nastupa bili su upravo ti plesovi ili plesne točke, gdje su muški i ženski članovi skupine pokazivali zašto je Sukhishvili skupina baš takva kakva jest. Iskrena, nevjerojatno snažna, ali istovremeno izrazito suptilna i nježna.

L27A4259

Bilo mi je izuzetno drago što sam bio dio ovog dvosatnog fenomenalnog glazbeno-scenskog spektakla. Plesna skupina Sukhishvili je pokazala i dokazala da je jednako sugestivna u opasnom i opakom plesu s mačevima, da su tu "full in" i da su toliko nabrijani u svojim atraktivnim, da ne napišem, akrobatskim plesnim točkama. A potom sve to isto, ali još malo pojačano i ojačano s dozom one poznate putene ženstvene mekoće u svemu što pokreću ove izuzetne plesne umjetnice.

Volim ovakvu glazbu, onu pravu narodnu i glazbu iz naroda, plemena, drugih nacija ili što god i, naravno, što jednostavnija to je bolja.

Sjećam se kada sam u svojim tinejdžerskim godinama slušao kako Lado izvodi našu Hrvatsku tradicijsku glazbu i to me doista oduševilo, to mi je dalo snagu da nikada ne zaboravim od kuda i sam dolazim. To je glavni osjećaj koji izaziva ono što gledamo i čujemo ispred nas, to su divne melodije pjesma i napjeva koje naravno ne prepoznajem, ali prepoznajem ritmove, prepoznajem taj osjećaj kada biće samo uvažava ono što čuje.

L27A3785

Naše ruke su čiste jer se ne bavimo svaki puta ili svaki dan samo onom drugom rock glazbom, već zalazimo i u ona granična područja koja, btw., znaju biti itekako dobra i atraktivna. Sukhishvili će svojim umjetničkim točkama apsolutno sve i svud ostaviti bez teksta.

Čisto onako u prolazu čuo sam da se prije Slovenije priprema možda nastup u Čakovcu, a ono što je sigurno da plesnu skupinu Sukhishvili sigurno 18. travnja možete vidjeti u Splitu. Ako ste u prilici nikako ne propustite mogućnost da budete svjedok ovakvog glazbeno scenskog i plesnog spektakla!

Čisto fascinacija i totalno ludilo!

Više potražite na:
https://sukhishvili.net/
https://www.facebook.com/Sukhishvilebi/
https://www.sukhishvili.tv/
https://www.instagram.com/sukhishvilebiofficial/
https://www.youtube.com/@TheGNBsukhishvili

Yours,
Mladen Lončar-MikeIzvještajiMortal Kombat na kućnom pragu


Rod Stewart u Ljubljani


Zagrebački kultni klub ugostio mlade nade glazbene scene


Još jedna uzbudljiva večer Vrela zvuka: Magalí Sare i Manel Fortia


Gipsy Kings ispunili zagrebačku Arenu latino zvukovima


Galerija fotografija: Foncedalle, GØK2, Host Unknown


Krankšvester tradicionalno odlični u Vintageu


Chris Botti potvrdio svoju veličinu


Valhalla MUF 2024.


Symphonika On The Rock i treći put u Lisinskom


U klubu Boogaloo održan ZMF Media dan


Camille Bertault Quintet oduševio Tvornicu


Sjajan koncert The Tiger Lilliesa u Kinu SC


Trap Takeover na jednu večer preuzeo Kutinu


Zadruga rasturila u rasprodanom Hard Placeu


Songkillers nastupili u Tvornici


Kries u Boogaloo – autohtona hipnotička etno psihodelija


Urban&4 uz gudački orkestar nastupili u Šibeniku


“Ne igraj se s vatrom, slušaj ju!”


Slavlje života i glazbe velike Janis Joplin