Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Deep-Purple---rock-hall-snubs-jpg

Događaji
1976. Menadžer Rob Cooksey je službeno objavio raspad velikana Deep Purple. Bend je od 1968. promijenio nekoliko članova i izdao čak deset studijskih albuma. Tadašnji članovi grupe započeli su potom druge projekte i osnovali nove bendove, među kojima se izdvaja Coverdaleov Whitesnake i kratka samostalna karijera mladog gitarista Tommyja Bolina, koji je preminuo krajem iste godine. Godine 1984. Deep Purple su se ponovno okupili u ‘klasičnoj’ postavi Gillan-Blackmore-Glover-Lord-Paice.

1954. Objavljen je Elvisov prvi singl za Sun Records, ‘That’s All Right/Blue Moon of Kentucky’. A stranu singla je napisao Arthur ‘Big Boy’ Crudup i snimio ju 1946. godine. Elvisova verzija je 113. na listi najboljih pjesama svih vremena Rolling Stonea.
1958. George Treadwell, menadžer The Drifters, zamijenio je cijeli dotadašnji sastav grupe. Novim članovima su postali Benjamin Earl Nelson i njegova prateća grupa The Five Crowns. Nelson je već tada uzeo nadimak Ben E. King.
1967. ‘All You Need Is Love’ je postao 12. britanski broj jedan za The Beatles. Pjesmu je bend prvi put izveo uživo na TV emisiji ‘Our World’, a radilo se o prvom satelitskom prijenosu uopće.
1980. ‘The Game’ grupe Queen je zasjeo na vrh britanske ljestvice albuma. Bio je to njihov treći album na britanskom broju jedan, a prvi koji je isto postigao u SAD-u. Također se radi o prvom albumu grupe na kojem se koristio sintisajzer. Uspjeh albuma su povećali uspješni singlovi ‘Crazy Little Thing Called Love’ i ‘Another One Bites the Dust’.
1988. Bruce Springsteen je održao svoj prvi koncert iza ‘Željezne zavjese’, točnije u istočnom Berlinu. Broj posjetitelja varira od 180 do 300 000, ovisno o izvorima. Novinar Erik Kirschbaum je prozvao koncert ‘najvažnijim koncertom igdje, ikada’, tvrdeći da je energičan nastup Amerikanca pripomogao skorom padu Berlinskog zida.

Rođeni:
1947. Brian Harold May, britanski glazbenik, najpoznatiji kao gitarist grupe Queen. Na svojoj vlastito izrađenoj gitari ‘Red Special’ skladao je neke od najvećih hitova grupe poput ‘We Will Rock You’, ‘Tie Your Mother Down’, ‘I Want It All’ i ‘The Show Must Go On’. U anketi Guitar Worlda proglašen je drugim najboljim gitaristom svih vremena, u anketi Planet Rocka sedmim, a Rolling Stone ga je svrstao na 26. mjesto svoje liste. May se, uz glazbu, bavi i astrofizikom i borbom za prava životinja.
1952. Larkin Allen Collins Jr., američki gitarist, najpoznatiji kao suosnivač i član southern rock grupe Lynyrd Skynyrd. Bio je jedan od sukreatora najvećih hitova grupe u njenoj izvornoj postavi. U avionskoj nesreći, koja je uzela život trojici članova grupe, teško je ozlijeđen, a doživio je i automobilsku nesreću 1986. Tada je poginula njegova djevojka, a on je ostao paraliziran od struka naniže te više nikad nije svirao na pozornici. Preminuo je zbog komplikacija uslijed paralize u dobi od 37 godina.
1976. Eric Sheridan Prydz, švedski DJ, poznat po hitu ‘Call on Me’ iz 2004. godine.