Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

robbie williams

1995. Robbie Williams je napustio Take That, jedan od najuspješnijih boy bandova svih vremena. Grupa nije izdržala bez njega te se raspala naredne godine. Ponovno su se okupili u punom sastavu 2010., a trenutno su trojac (bez Williamsa i Jasona Orangea).

1946. Petula Clark je ostvarila svoj prvi televizijski nastup, i to u emisiji Cabaret TV. Imala je samo 13 godina. U svojoj prvoj radijskoj emisiji je nastupila s 9, a prvi ulogu u filmu je ostvarila godinu kasnije. U svijetu glazbe ju se najviše pamti po hitu ‘Downtown’ iz 1965.

1974. The Moody Blues su otvorili svoj studio, za kojeg su tvrdili da je prvi ‘kvadrofonični’ u svijetu. Pink Floyd su sedam godina ranije održali prvi koncert sa tzv. ‘surround sound’ zvukom, a pojam ‘quadropho(e)nia’ se među mase probio zahvaljujući istoimenom albumu The Who iz 1973. godine.
1978. U glasgowskom Satellite klubu grupa Simple Minds je održala svoj prvi nastup pod tim imenom. Ranija inkarnacija je bila poznata pod nazivom Johnny & the Self Abusers. Novo ime su uzeli prema stihu iz Bowiejeve ‘Jean Genie’. Bend se proslavio tijekom 80-ih albumima ‘New Gold Dream’, ‘Sparkle in the Rain’ i ‘Street Fighting Years’ te hitom ‘Don’t You Forget About Me’ iz filma ‘The Breakfast Club’.
1979. Gitarist Gary Moore je po drugi puta napustio hard rock grupu Thin Lizzy. Učinio je to kako bi se posvetio samostalnoj karijeri. Najveći je solo uspjeh postigao 1990. s albumom ‘Still Got the Blues’ i istoimenim hitom.
1992. Guns’n’Roses, Metallica i Faith No More su započeli zajedničku sjevernoameričku turneju. Gunsi su promovirali svoj supersuspješni album ‘Use Your Illusion 1&2’, Metallica jednako uspješni ‘Black Album’, a FNM svoj ‘Angel Dust’.
2008. Europska Unija je najavila kako će produljiti trajanje primanja tantijema od glazbe s 50 na 95 godina od datuma zaštite neke snimke. Rok od 50 godina naišao je na negodovanje mnogih zvijezda poput Cliffa Richarda i Rogera Daltreyja, koji bi danas ostali bez ikakvih tantijema od glazbe koju su snimili prije 1967. godine.

Rođeni:
1939. Spencer David Nelson Davies, velški glazbenik, najpoznatiji kao osnivač i multiinstrumentalist Spencer Davis Group. Grupa je bila jedna od popularnijih beat skupina 60-ih u Britaniji te je lansirala karijeru Stevea Winwooda, koji je u SDG bio pjevač.
1948. Ronald Franklin ‘Ron’ Asheton, američki glazbenik, najpoznatiji kao gitarist i basist The Stooges. Preminuo je 2009. godine. Rolling Stone ga je 2014. uvrstio na 60. mjesto najboljih gitarista svih vremena.
1949. Terence Michael Joseph ‘Geezer’ Butler, britanski glazbenik, najpoznatiji kao basist i tekstopisac u Black Sabbathu. Svirao je i u Heaven&Hell, GZR i s Ozzyjem Osbourneom. Uzor je mnogim poznatim basistima poput Jasona Newsteda, Lesa Claypoola i Johna Myunga.

1966. Louis Know ‘Lou’ Barlow, američki glazbenik, najpoznatiji kao suosnivač i basist benda Dinosaur Jr. Bio je i suosnivačem bendova Deep Wound, Sebadoh i Folk Implosion. Izdao je tri samostalna albuma.
1982. Natasha Maria Hamilton, britanska glazbenica, plesačica i glumica, najpoznatija kao članica grupe Atomic Kitten.

Preminuli:
1959. Billie Holiday, rođena kao Eleanora Fagan 1915., američka jazz glazbenica. Poznata i kao ‘Lady Day’, jedna je od najvećih jazz pjevačica svih vremena. Karijeru je počela s 18 godina, kad je napravila svoje prve snimke s producentom Johnom Hammondom. Nekoliko godina kasnije dosegla je nacionalnu popularnost nastupajući s Countom Basiejem. Idućih deset godina bilo je najuspješnije za Billie, a ispunila ih je hitovima ‘Summertime’, ‘Strange Fruit’, ‘Embraceable You’, ‘Lover Man’ i mnogim drugima. Autobiografija i album ‘Lady Sings the Blues’ također su pridonijeli nastavku njene popularnosti (kasnije je snimljen i istoimeni film s Dianom Ross u ulozi Billie). Preminula je od posljedica ciroze jetre 1959. godine. Posthumno je inaugurirana u Rock and Roll Hall of Fame i još nekoliko jazz institucija te dobila Grammy za životno djelo, a VH1 ju je proglasio šestom najvećom ženom rock glazbe.

1967. John William Coltrane (r. 1926.), američki glazbenik. Jedan je od najslavnijih jazz saksofonista svih vremena. Pionir je jazz modaliteta i podžanra free jazz. Postao je poznat sredinom 50-ih kao član bendova Milesa Davisa i Theloniusa Monka, a kao bandleader se proslavio 60-ih albumima ‘My Favourite Things’ i ‘A Love Supreme’. Preminuo je naglo, u dobi od 40 godina, od posljedica raka jetre. Posthumno je čak proglašen svecem od strane pripadnika Afričke ortodoksne crkve. Coltrane je dio Down Beat Jazz Hall of Fame, a dobitnik je i Grammy nagrade za životno djelo. Njegove kuće u Philadelphiji i New Yorku su prepoznate kao lokacije od povijesnog značaja od strane američkih vlasti. Njegova udovica Alice i sin Ravi su također glazbenici.

1996. Bryan James ‘Chas’ Chandler (r. 1938.), britanski glazbenik, producent i menadžer, najpoznatiji kao basist grupe The Animals do 1966. i menadžer Jimija Hendrixa. Nakon suradnje s Hendrixom, vodio je i karijeru Slade te vodio glazbeni studio. Preminuo je u dobi od 57 godina.