Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

cash johnny

2003. Održan je koncert u Ryman Auditoriumu u Nashvilleu u čast nedavno preminulog Johnnyja Casha. Počast legendi odali su, između ostalih, Willie Nelson, Sheryl Crow, Kris Kristofferson, Steve Earle i Kid Rock.

1955. Elvis Presley posjetio je četvrti 'Country Music Disck Jockey Convention' u Nashvilleu. U hotelu mu je Mae Boren Axton predstavio demo nove pjesme koju je snimio za Tommyja Durdena. Bila je to pjesma 'Heartbreak Hotel'. Elvis je pjesmu objavio kao singl početkom 1956. za novog izdavača RCA Victor.

1967. Objavljen je singl ‘Nights in White Satin’ britanskog sastava The Moody Blues. Pjesma se našla na albumu ‘Days of Future Passed’. Uspjeh je doživjela tek pet godina kasnije kada je ponovno izdana kao singl. Jedna je od prvih rock uspješnica koju karakterizira zvuk mellotrona, kojeg je svirao Mike Pinder.

1973. Do danas najuspješniji album Eltona Johna, ‘Goodbye Yellow Brick Road’, popeo se na vrh američke ljestvice albuma. Prodan je u više od 30 milijuna primjeraka diljem svijeta. Rolling Stone ga je svrstao na 91. mjesto najboljih albuma svih vremena.

1975. Izdan je 'Zuma', sedmi studijski album Neila Younga. Snimio ga je sa svojim slavnim pratećim bendom Crazy Horse. Na albumu se nalazi jedna od najpoznatijih pjesama u Youngovom katalogu, 'Cortez the Killer'. Album je dosegao 25. mjesto američke ljestvice.

1979. ‘Welcome to the Pleasure Dome’, debitantski album Frankie Goes to Hollywood, našao se na vrhu britanske ljestvice albuma. Izbacio je hitove 'Relax' i 'Two Tribes'.

1983. Billy Idol izbacio je svoj drugi samostalni album, ‘Rebel Yell’. Inspiraciju za naziv Idol je našao na zabavi Rolling Stonesa, gdje se pio viski istog imena. Singlovi skinuti s albuma bili su ‘Rebel Yell’, ‘Eyes Without a Face’, ‘Flesh for Fantasy’ i ‘Catch My Fall’. Album je dosegao šesto mjesto američke ljestvice.

1986. Izašao je live album Brucea Springsteena i njegovog E Street Banda pod nazivom ‘Live 1975-85’. Bio je prvi live album u SAD-u od 1976. koji je debitirao na vrhu nacionalne ljestvice albuma. Sadrži 40 pjesama u trajanju od ukupno 216 minuta.

1990. Mariah Carey našla se na prvom mjestu američke liste singlova pjesmom 'Love Takes Time'. Istog dana, Vanilla Ice se popeo na vrh ljestvice albuma s 'To The Extreme'.

Rođeni:

1947. Gregory Stuart ‘Greg’ Lake, britanski glazbenik, najpoznatiji kao basist King Crimson te basist i pjevač Emerson, Lake & Palmer.

1967. Andrew Lee Isaac Vowles, poznat i kao 'Mushroom', britanski glazbenik, najpoznatiji kao osnivač Massive Attack. Grupu je napustio 1998. nakon objave trećeg studijskog albuma 'Mezzanine'.

1970. Warren G, rođen kao Warren Griffin III, američki reper i producent, najpoznatiji kao tvorac hit singla 'Regulate' iz 1994. godine.

1973. Jacqueline 'Jacqui' Abbott, britanska glazbenica, najpoznatija kao pjevačica The Beautiful South od 1994. do 2000. godine.

1975. James Christopher 'Jim' Adkins, američki glazbenik, najpoznatiji kao pjevač i gitarist Jimmy Eat World.

1978. Eve, rođena kao Eve Jihan Jeffers-Cooper, američka reperica, najpoznatija po hitu 'Let Me Blow Ya Mind' s Gwen Stefani iz 2001. godine.

Preminuli:

1997. Thomas J. ‘Tommy’ Tedesco (r. 1930.), američki session gitarist. Svirao je s brojnim zvijezdama poput Elvisa, The Beach Boys, Sama Cookea, Elle Fitzgerald, Franka Zappe, Franka Sinatre i Cher. Svirao je i na mnogim albumima jazz glazbe. Prestao je svirati 1992. zbog zdravstvenih problema, a preminuo je pet godina kasnije od posljedica raka pluća.

2015. Allen Toussaint (r. 1938.), američki glazbenik i producent. Imao je plodnu kantautorsku karijeru kao klavijaturist i pjevač u pretežno R&B i funk stilu, a njegove pjesme su obrađivali brojni poznati glazbenici (Glen Campbell, Three Dog Night, The Pointer Sisters, Lee Dorsey, Devo, Dave Clark Five). Inauguriran je u Rock and Roll Hall of Fame 1998. te Songwriters Hall of Fame i  njenu blues inačicu 2011. godine. Preminuo je 2015. godine nakon nastupa u Madridu.