MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Lipanj 2015
Format Albumi
Vrsta / Rock and roll / Rockabilly
Dodano Petak, 19 Lipanj 2015
Žanr Rockabilly
Length 2:15:00
Broj diskova 3
Edition date Lipanj 2015
Država Njemačka
Etiketa MIG music
Catalog Number MIG90622
Edition details objavljeno: 19.6.2015.; režija: Christian Wagner; izvršni producent: Peter Ruechel; snimano: Loreley-Open-Air - 20.8.1983. i Satory Saele, Cologne - 16.7.1981.
Tags MIG Music Stray Cats Peter Ruechel Christian Wagner

Review

Već sam ranije spominjao kako MIG Music i SoundGuardian znatno šire svoju suradnju pa, nakon jazza, evo nas i u rockabillyju. A kad je u pitanju ovaj glazbeni žanr, tu su alfa i omega nekada bili Stray Cats. Ono što nam sada nudi ova agilna njemačka izdavačka kuća trostruko je izdanje "Live At Rockpalast - 1983 Loreley Open Air + 1981 Cologne", koje sadrži filmski i zvučni zapis raspoređen na DVD i dva CD-a. Zaslugom MIG Music imamo tako prigodu biti među prvima koji će službeno predstaviti ovo sjajno izdanje.

Stray Cats su američki rockabilly bend, osnovan 1979. od strane gitarista i pjevača Briana Setzera, kontrabasista Leeja Rockera i bubnjara Slima Jim Phantoma. Dolaze s  njujorškog Long Islanda, a imali su velik broj uspješnica diljem svijeta, od Velike Britanije i Australije do Kanade i SAD ("Stray Cat Strut", "(She's) Sexy + 17", "Look at That Cadillac", "I Won't Stand in Your Way", "Bring it Back Again", "Rock This Town", koja je u Rock and Roll Hall of Fame uvrštena kao jedna od 500 najvažnijih pjesama u povijesti rock and rolla). Njihove nastupe krasi nevjerojatna energija, svirka koja nema stanke, nema fantaziranja, već Miki praši k'o da te sutra više neće biti. Imali su nekoliko etapa u razvoju benda, a danas Brian praši sa svojim orkestrom dok Stray Cats polako ali sigurno odlaze u povijest moderne glazbe. Bend je to čiji je stil građen na temelju sounda  izvođača Sun Records, odnosno, i drugih umjetnika iz 1950-ih. Shodno tome, na njih su zaista jako utjecali Eddie Cochran, Carl Perkins, Gene Vincent i Bill Haley & His Comets. Bend jednako dobro parši rockabilly, rock n' roll, ritam i blues i, naravno, blues ("Drink That Bottle Down"). Dečki su snažno obilježili glazbenu scenu 80-ih i doista im se nema što zamjeriti.

Ono što nam nudi ovo izdanje istinski je doživljaj  koji vas zasigurno neće ostaviti bez reakcije. Vjerujem da ćete prije ili kasnije skočiti i krenuti plesati, što je naprosto nemoguće spriječiti kad nastupaju Stray Cats. Kao što sam već natuknuo, bend se ciklično vraćao na scenu, a tek tijekom listopada 2006. primljeni su u Long Island Music Hall of Fame.

Kao što svako doba ima svoje heroje, i svaka scena ima svoje legende. 80-e su imale Stray Cats, koje su uspjele itekako izgraditi svoj status ikona neo-rockabillyja. Kao što znamo, kad su dečki došli na vrhove britanskih top ljestvica vladao je punk, no i ovi dečki donijeli su osjećaj za opasnost i pobunu. Ove dvije impresivne snimke nastupa u Njemačkoj – jedna 1981. u Kölnu i jedna 1983. na Loreley – govore sve. Oba su snimljena od strane WDR-a, a objavljeni su po prvi put, u najboljoj mogućoj kvaliteti i uz vrhunski zvuk na DVD-u i CD-u. Nema nikakve sumnje, Stray Cats će doći u vaše živote baš kakvi su bili u svom najboljem izdanju: mladi, sirovi i razulareno divlji! To se osjeća čak i kada izvode laganicu, "Lonely Summer Nights".

Brian Setzer, danas ugledni "državnik" rockabillyja, nekada je bio "buntovnik bez razloga", poput  mladog Jamesa Deana. No, ovaj gitarist i glazbenik ima želju dovesti rock n 'roll natrag u život. On želi svirati gitaru kako je to činio legendarni Eddie Cochran. U tome je, nema nikakve sumnje, u potpunosti uspio. To je razlog zašto je upravo on prvi gitarist nakon legendarnog Cheta Atkinsa, koji ima svoj vlastiti potpis Gretsch modelu. No, tek svi zajedno zvuče tako posebno, a tu su posebno zaslužni Lee Rocker i Slim Jim Phantom.

Oba koncerta na svoj način pojašnjavaju kako je brzo karijera Stray Cats napredovala. Naime, na ranijem nastupu, iz 1981., bili su mladi rockeri, dok su 1983. već postali istinske rock-zvijezde. Na oba koncerta bilo je sve krcato, a bend je snažno protresao prilično raznoliku i mješovitu publiku. Nema nikakve sumnje da će ova edicija ostati trajan dokumet o Stray Cats.

Mladen Lončar - Mike

Hits 1579

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Wolfheart u Vintage Industrial Baru


One Possible Option najavili novi album u Zagrebu


Galerija fotografija: PipsChips&Videoclips održali prvomajski koncert u Sisku


Galerija fotografija: Igralom u Močvari


Galerija fotografija: A Gram Trip, Hrmülja i Lord Drunkalot u Močvari


Galerija fotografija: Toumaranke Orchestra u klubu Močvara


Buntai + Lil zoo u Klubu kulture


Galerija fotografija: Opća opasnost nastupila u Sisku


Donkey Hot održali samostalan koncert u SAX!-u


Urban&4 uz gudački orkestar u Splitu


Jonathan u riječkom Pogonu kulture


The Boomtown Rats nastupili u Zagrebu


Galerija fotografija: Reper Iz Sobe + Beverly Brooks u Močvari


Rog u jazzu – Fanni Pósa Quartet u Lisinskom


Boris Štok nakon 9 godina u Vintageu


Izvrsna Josipa Lisac kao domaćica u Saxu


Ocean Of Another + Survived By Nothing u VIB-u


Sjajan nastup Roberta Fonsece u Kerempuhu