Izvještaji

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Sredina tjedna je očito rezervirana za piratstvo, pljačku i pustoš...

Šalim se...

Barem za ovo zadnje dvoje. Iako je ovo o piratstvu točno, radilo se o jednoj velikoj terevenki i piratskom partijanju na najjače.

Škotski piratski metalci Alestorm, su nakon pet godina odlučili razviti svoja jedra i usmjeriti pramac prema Zagrebu.

Prošli put je lokacija terevenke bila Tvornica Kulture, a za ovaj put su odabrali Boogaloo, i ne mogu se oteti dojmu da je lokacija ovog puta bila bolja i bolje pogođena. Barem se zidovi nisu znojili jer netko u Tvornici ne zna uključiti klimu i ventilaciju. Ili je možda gnijezdo poskoka na prekidaču? Tko će ga znati...

Ovaj put su u pratnju poveli i talijanske „vilenjake“ Elvenking, a support su im pružali i domaći metalci Keops.

KEOPS 46

Keops je otvorio točno u 19:00h s poprilično mračnim okruženjem. Valjda je „čovik od svitla“ zaspao za konzolom, ili je sad praksa pošteno osvjetliti samo glavne bandove i eventualno glavne predgrupe? Kao što je oduvijek praksa složiti lošiji zvuk za „kmetske bandove“ iliti prve predgrupe.

Zvone, vokal Keopsa je već dokazao svoje umijeće growla u više navrata što sam gledao njihovu svirku uživo, i kao što sam ranije napisao, njegov napredak se osjetio u zadnjih par godina. Svirka je bila žestoka, brza i točna. Kao što sam zapravo i očekivao, i dobrih tristotinjak fanova, ako ne i više, je bilo već na njihovoj svirci, i uspjeli su ih kvalitetno zagrijati.

Otvorili su sa Unconscious Mind, a tu je još bila i Roat To Perdition i Rise Again što sam uočio, a zatvorili su sa istoimenom, Keops.

SETLISTA:

UNCONSCIOUS MIND
THE MACHINE
ROAD TO PERDITION
MY SOUL RELEASED
RISE AGAIN
TRAUMA
WHEN I REMEMBER
KEOPS

Elvenking 11

Nakon njih, red je došao na glavnu predgrupu, Elvenking, talijanske metalce koji svoju inspiraciju pronalaze na raznim mjestima, od mitologije i fantasyja do pop kulture i klasike. Njih bi okarakterizirao kao heavy metal band sa folk,epic i power elementima.

Svirački su skoro pa besprijekorni, no, pjevač Damnagoras, iako solidan, uživo mi je zvučao da mu malo fali snage u glasu. To je prvi i za sad jedini put da sam ih gledao uživo, i možda mu je jednostavno bio lošiji dan.

Realno, već zagrijanu publiku, koja se sad dodatno podebljala, da ne kažem uduplala, su još jače zagrijali.

SETLISTA:

RAPTURE
THE HANGING TREE
DRAUGEN'S MAELSTROM
PAGAN REVOLUTION
SILVERSEAL
MOONBEAM STONE CIRCLE
BRIDE OF NIGHT
THE ONE WE SHALL FOLLOW
THE WANDERER
THE DIVIDED HEART
ELVENLEGIONS
THE WINTER WAKE

a

Moram primjestiti da je dosta ljudi tek bilo u dolasku u Boogaloo kad je Elvenking već bio negdje na pola svog seta, tako da je do kraja njihove svirke, klub bio skoro pa krcat, svakako preko tisuću piratskih duša, željnih žestoke terevenke.

I Alestorm nije razočarao. Nimalo.

Uz ugašena svjetla i Higway To The Danger Zone, ovi opako zajebantski Škoti su uletili na stage gdje je dominirala ogromna žuta „patkica“ za kadu. I otvorili su odmah žestoko sa Keelhauled. Primjetio sam da je Christopher Bowes sa povezom na ruci, što je kasnije i objasnio. Naime, po njegovim riječima, dva dana prije početka turneje je „sjebao“ ruku, ali otkazivanje turneje jednostavno nije dolazilo u obzir, što je naišlo na glasno odobravanje i skandiranje zagrebačke publike.

Alestorm 55

Tijekom svirke, Chris je popio barem desetak piva, ako je u čašama za pivo ono stvarno i bilo, neumorno je skakao po cijelom stageu, izvodio gluposti i kojekakve nepodopštine, skupa sa ostatkom banda, što je naravno za jednu bandu pirata očekivano i nadasve poželjno.

Na poduljoj setlisti se našlo tu pregršt hitova i meni dragih pjesama a izdvajam Walk The Plank, Alestorm, Wenches & Mead sa srednjim dijelom pjesme u verziji „za pse“, jer su doslovce LAJALI, Mexico, P.A.R.T.Y. , Captain Morgan's Revenge i Zombies Ate My Pirate Ship koju su odsvirali na bisu.

U niti jednom trenutku nisam primjetio da je bilo kome od njih pala energija, da posustaju ili bilo što. To je doslovce bio jedan kaos u najpozitivnijem smislu riječi. Nitko u publici nije mogao ostati miran uz njih, publika je skandirala, pjevala i navijala od početka do kraja svirke, koja je trajala poprilično dugo. Blizu dva sata, rekao bih. A vjerojatno i zato što su dečki iz Alestorma bili oduševljeni reakcijama publike.

Sredina tjedna nije mogla bolje proći od terevenke sa Alestormom. I najtoplije se nadam da nećemo opet čekati 5 godina da ih vidimo negdje kod nas.

SETLISTA:

KEELHAULED
NO GRAVE BUT THE SEA
THE SUNK'N NORWEGIAN
WALK THE PLANK
ALESTORM
UNDER BLACKENED BANNERS
TREASURE CHEST PARTY QUEST
HANGOVER (TAIO CRUZ COVER)
WENCHES & MEAD
1741 (THE BATTLE OF CARTAGENA)
MEXICO
PIRATE SONG (MANOWAR INTRO)
P.A.R.T.Y.
CAPTAIN MORGAN'S REVENGE
SHIT BOAT (NO FANS)

BIS:
DRINK
ZOMBIES ATE MY PIRATE SHIP
FUCKED WITH AN ANCHOR



Izvještaji



Galerija fotografija: Opća opasnost nastupila u Sisku


Donkey Hot održali samostalan koncert u SAX!-u


Urban&4 uz gudački orkestar u Splitu


Jonathan u riječkom Pogonu kulture


The Boomtown Rats nastupili u Zagrebu


Galerija fotografija: Reper Iz Sobe + Beverly Brooks u Močvari


Rog u jazzu – Fanni Pósa Quartet u Lisinskom


Boris Štok nakon 9 godina u Vintageu


Izvrsna Josipa Lisac kao domaćica u Saxu


Ocean Of Another + Survived By Nothing u VIB-u


Sjajan nastup Roberta Fonsece u Kerempuhu


Glenn Miller Orchestra u Lisinskom


Widowspeak u Močvari - sjajna večer indie glazbe


Glazbeni dox - od Ryuichija Sakamota do Nicka Cavea


Drito X - večer 2.


Drugi dan Rock Massacre Festa


Krcata prva večer desetog Drito festivala


Prvi dan Rock Massacre festa u grunge tonu


CHUIte i poCHUite kako su CHUI osvojili Split