Festivali
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Ove godine Drito slavi svoj jubilej - deset godina donošenja najvećih imena trap i rap scene na jedno mjesto! Deset godina, deset nezaboravnih izdanja, ritma i autentičnosti naše scene.

Kroz sve te godine, festival je rastao i razvijao se, te je time postao nezaobilazan događaj za sve ljubitelje trap i rap glazbe, okupljajući kako popularne zvijezde, tako i nove talente koji se tek probijaju na ovom području.

Jedna od posebnosti festivala "Drito" je sposobnost da okupi zaljubljenike u trap i rap glazbu svih uzrasta baš zbog svog raznolikog line up-a koji je iz godine u godinu sve bolji.

Ovogodišnje izdanje festivala obećavalo je da će biti najspektakularnije do sada, što sa sigurnošću možemo potvrditi da je tako i bilo. Zbog iznimno velike zainteresiranosti odlučili su ga održati u zagrebačkom Domu Sportova umjesto u Boćarskom domu. U subotu su imali dosta impresivan line-up sa 20ak izvođača.

Drito su započeli Mrzimteluka, Shtosmo i Tej x špiro koji su nastupali svaki po 15 min. Smatram da je jako dobro to što daju priliku mladima koji se tek upuštaju u tu scenu. Zatim slijede Podočnjaci, glazbeni trojac sa svojom zanimljivim tekstovima i glazbenim refrenima.

d

Krešo Bengalka, jedan od osnivača grupe Kiša metaka (pjesme Konan, Namazan u kocki…) je nastupio zajedno sa Žuvijem, jedan od članova splitske grupe Ruganje. Njih dvojica su 2014. formirali duo pod nazivom "Krešo i Žuvi", te iste godine izbacili album Brokva koji je publika jako dobro prihvatila. Mrma drma, Imam zgodnu prijateljicu, El Comandante su bili samo neki od hitova koje su izveli.

TTM, splitski hip hop dvojac Pari i Bogo napravili su pravi show kada su izašli na stage uz Johna Cena Entrance theme. Genijalno. Inače najpoznatiji su po svojoj pjesmi MDMA koju su izveli na kraju svoga nastupa. Prethodile su joj Lagan sam, After, Nemoj me dirat… Dotad se Dom već dobrano popunio te kako su minute/sati odmicali atmosfera je postajala sve luđa.

Mimi Mercedez, kraljica rapa.

Svoj nastup je započela svojim hitom Kleopatra te je zatim izvela Učiteljica ljubavi, Samo keš, Patike za trčanje, Kume u kojoj joj se pridružio i Shin iz 30 zone, Beli veš na 90…

30 minuta čiste uživancije slušanja Mimi i vibeanja uz njene pjesme.

 D9A0054

Bore Balboa jedan od popularnijih repera današnjice. Na scenu je došao pred 10ak godina no s vremenom je postao jedno od najrespektabilnijih imena underground hip hop scene. Pun kurac para, Fallo da Solo, Pliz skloni pare, Madanebi, Panama, Soma eura su neke od pjesama koje je izveo Bore. Odlična atmosfera! Baš mi se svidio njegov nastup.

Nakon njega je nastupio Cunami Flo, bosanskohercegovački reper iz Sarajeva. Iskreno njega ne slušam baš, znam par pjesama koje je izveo poput Droga Amsterdam, Iznad geta i Capcarap na koju su svi poludjeli.

Zatim je na stage došao Edo Maajka. Iskreno kada sam čula da dolazi na Drito X smatrala sam to potpunim promašajem. Pa tko od ovih današnjih klinaca sluša takvu vrstu rapa. Danas kada svi žele sve na gotovo i sve što lakše, kada se pjesme sastoje većinskim dijelom od refrena. Jako mi je drago jer bome sam se gadno prevarila. Dosta ekipe je znalo njego tekstove pjesama poput Saletova osveta, Prikaze, Bomba, Trpaj… Naravno bilo je i onih koji su zijelaki i samo čekali da prode njegovih pola sata, no radije se fokusiram na ovu “mladu nadu” koja i dalje sluša stari rap.

 D9A0510

O Hiljsonu Mandeli ne trebm puno pričati niti ga predstavljati. Došao, napravio scenu i otišao. Hilje, kao jedan od začetnika trapa na ovim prostorima i također član Kukusa i Prazne lepinje, kad god se pojavi bilo kao gost ili glavni izvođač uvijek napravi show.

Grše. Malo tko za njega danas ne zna. Prvi hrvatski glazbenik koji je zauzeo prvo mjesto Billboardove ljestice za Hrvatsku, kao i postavio rekord za pjesmu koja se najduže zadržala na prvom mjestu na toj ljestvici za Hrvatsku. No on nije posustao, niti se opustio jer on i dalje nakon toga niže hit za hitom, svaki bolji od prethodnog.

Fantazija, Mamma Mia, Highlife, Bad Hari, Sip, Tokyo Drift, Mamba su samo neke od pjesama koje je izveo u subotu.

Vojko V dolazi bolje se pazi. Poznati hrvatski reper koji se istaknuo svojim originalnim stilom, inteligentnim tekstovima i zanimljivom nastupima. Njegova muzika često istražuje teme poput životnih izazova, društvenih nepravdi i osobnih iskustava usput povezujući se s publikom. Posebno mi se svidjela pjesma Lovrinac, totalno neočekivano i time je još više osvojio publiku.

 D9A9922

33 banda. Kukus i High5 uz pjesmu 33 banda su započeli svoj nastup. Mislim da o njima ne trebam ništa puno govoriti jer za njih svi već odavno znaju. High5 i Kukus pratim još od njihovih ranih početaka, još kada su nastupali po kafićima. Samo zbog njih sam i išla, tko zna kada će se opet okupiti zajedno i nastupati (nadam se uskoro)! Meni osobno highlight večeri, obožavala sam svaku sekundu.

Please vratite se nastupati!

Za sam kraj je ostao Peki, 20-godišnji artist iz Drniša blizu Šibenika, a na sceni se prvi put pojavio 2020. Novi, ujedno i najpoznatiji album D33 kojega je izbacio u suradnji s Boretom. Baš poput svih izvođača i on je imao hrpu gostiju od kojih su neki bili Baks, Vojko V, Hilje i naravno Bore. Za kraj su izveli pjesmu Panama čime je u 02:00 još jedan Drito X završio.

Sve u svemu bilo mi je odlično i baš sam se zabavila. Čestitam im na ovom uspjehu i s nestrpljenjem očekujem još mnogo godina sjajnih nastupa koje donosi.

Veselim se vidjeti što će nam iduće pripremiti!



Izvještaji



Wolfheart u Vintage Industrial Baru


One Possible Option najavili novi album u Zagrebu


Galerija fotografija: PipsChips&Videoclips održali prvomajski koncert u Sisku


Galerija fotografija: Igralom u Močvari


Galerija fotografija: A Gram Trip, Hrmülja i Lord Drunkalot u Močvari


Galerija fotografija: Toumaranke Orchestra u klubu Močvara


Buntai + Lil zoo u Klubu kulture


Galerija fotografija: Opća opasnost nastupila u Sisku


Donkey Hot održali samostalan koncert u SAX!-u


Urban&4 uz gudački orkestar u Splitu


Jonathan u riječkom Pogonu kulture


The Boomtown Rats nastupili u Zagrebu


Galerija fotografija: Reper Iz Sobe + Beverly Brooks u Močvari


Rog u jazzu – Fanni Pósa Quartet u Lisinskom


Boris Štok nakon 9 godina u Vintageu


Izvrsna Josipa Lisac kao domaćica u Saxu


Ocean Of Another + Survived By Nothing u VIB-u


Sjajan nastup Roberta Fonsece u Kerempuhu