Izvještaji
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Samir Ceric Kovacevic 8430

Česti i rado viđeni gost zagrebačkog jazz ciklusa, slavni trubač Charles Tolliver održao je koncert s tentetom hrvatskih jazz glazbenika u Muzičkoj akademiji 23. studenog. Koncerta dvorana bila je dupkom puna, koncert je bio rasprodan, a organizatori su se izuzetno potrudili da smjeste ama baš sve zainteresirane posjetitelje koji nisu uspjeli kupiti karte na vrijeme, pa je tako dio publike sjedio na pozornici, sa strane i iza glazbenika.

Tollivera smo zadnji put gledali u Zagrebu prije tri godine kad je, također s hrvatskim jazzerima, izveo kultni album Johna Coltranea „Africa/Brass“. Ovaj je put isto bila riječ o rekreaciji jednog povijesnog jazz albuma: “Thelonious Monk at Town Hall”, što je prigodan izbor s obzirom na obilježavanje 100. obljetnice rođenja ovog velikana jazza, Theloniousa Monka. Tolliver spada među najveće stručnjake za Monkovu glazbu, a snimku povijesnog koncerta iz 1959. u Gradskoj vijećnici u New Yorku rekonstruirao je preko zapisa na vinilnoj ploči.

Samir Ceric Kovacevic 8492

Koncert je otvorio Hrvoje Galler koji je izveo jedan od Monkovih najpopularnijih standarda In Walked Bud solo piano, a zatim mu se pridružila ritam sekcija (Janko Novoselić na bubnjevima i Ivar Križić na basu) pa su u trio formaciji izveli Blue Monk. U skladbi Rhythm-A-Ning pridružio im se velikan hrvatskog jazza, saksofonist Saša Nestorović, koji je inače pripremao ansambl hrvatskih jazzera za ovaj projekt. Na pozornicu je zatim izašao cijeli orkestar i uslijedile su ostale kompozicije s povijesnog albuma, a koncert je kao bis zaključila Little Rootie Tootie, pjesma koju je Monk posvetio svom sinu (koji je danas također poznati jazzer - bubnjar, kompozitor i vođa benda). Tolliver je dirigirao i povremeno se primio trube, no fokus je bio na hrvatskim glazbenicima, koji su bili izvrsno usklađeni i besprijekorno izveli složene, elaborirane aranžmane Monkovih klasika. Tolliver je svima dao priliku za solaže, ali ono u čemu je bend bio najbolji bilo je kolektivno muziciranje i energična međuigra.

Bila je to još jedna sjajna suradnja Tollivera i hrvatskih jazzera, koji će projekt predstaviti večeras u Rijeci.



Izvještaji



Galerija fotografija: Opća opasnost nastupila u Sisku


Donkey Hot održali samostalan koncert u SAX!-u


Urban&4 uz gudački orkestar u Splitu


Jonathan u riječkom Pogonu kulture


The Boomtown Rats nastupili u Zagrebu


Galerija fotografija: Reper Iz Sobe + Beverly Brooks u Močvari


Rog u jazzu – Fanni Pósa Quartet u Lisinskom


Boris Štok nakon 9 godina u Vintageu


Izvrsna Josipa Lisac kao domaćica u Saxu


Ocean Of Another + Survived By Nothing u VIB-u


Sjajan nastup Roberta Fonsece u Kerempuhu


Glenn Miller Orchestra u Lisinskom


Widowspeak u Močvari - sjajna večer indie glazbe


Glazbeni dox - od Ryuichija Sakamota do Nicka Cavea


Drito X - večer 2.


Drugi dan Rock Massacre Festa


Krcata prva večer desetog Drito festivala


Prvi dan Rock Massacre festa u grunge tonu


CHUIte i poCHUite kako su CHUI osvojili Split