Na današnji dan
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

2013. Beyonce je nastupila po drugi put u zagrebačkoj Areni.

Događaji

1964. Irci Them, predvođeni Vanom Morrisonom, održali su svoj prvi nastup u karijeri. Koncert se odvio u hotelu Maritime u Belfastu.

1970. Johnny Cash je izveo svoj hit ‘A Boy Names Sue’ u Bijeloj Kući. Bio je gost predsjednika Richarda Nixona, koji ga je zamolio da izvede ‘Okie from Muskogee’ (hit Merlea Haggarda), što je Cash odbio.

1971. Three Dog Night su započeli šestotjedni niz na 1. mjestu američke ljestvice singlova sa "Joy To The World". Bio je to grupin drugi američki broj 1, a u Velikoj Britaniji je dospio do 24. mjesta.

1973. The Eagles su objavili svoj drugi studijski album, "Desperado". Snimljen u Island Studios u Londonu, Velikoj Britaniji, dva singla su objavljena s albuma, "Tequila Sunrise" i "Outlaw Man".
1982. ‘Chariots of Fire’ Vangelisa se popeo na vrh američke ljestvice albuma. Album je činio soundtrack istoimenog filma.

1990. Objavljen je ‘Reading, Writing and Arithmetic’, debitantski album Britanaca The Sundays. Album je izbacio hit ‘Here’s Where The Story Ends’, a prodao se u preko pola milijuna primjeraka diljem svijeta. Kritički je odlično prihvaćen te se smatra jednim od vrhunaca jangle- i dream-pop žanra na britanskoj i svjetskoj sceni.
1991. Nirvana su u OK hotelu u Seattleu po prvi puta izveli svoj budući megahit ‘Smells Like Teen Spirit’. Na tom mjestu nastupili su i drugi pripadnici tadašnje scene poput Mudhoney, Soundgarden i Mother Love Bone.

nirvana

Nirvana u OK Hotelu, promotivni plakat

1993. Jedni od najutjecajnijih izvođača svih vremena svoju su popularnost nastavili i u 90-ima. David Bowie je bio na britanskom broju jedan s albumom ‘Black Tie White Noise'

1994. Pink Floyd je započeo četverotjedni niz na 1. mjestu britanske ljestvice albuma s "The Division Bell", svojim četvrtim albumom na 1. mjestu.
2009. Morrissey je otišao s pozornice Coachella festivala nakon što se požalio na ‘miris pečenog mesa’. Britanski glazbenik je vegetarijanac i istaknuti borac za prava životinja.

Morrissey; foto: Dragutin Andrić

Morrisey u Zagrebu, 12. 12. 2013.; foto: Dragutin Andrić - arhiva SoundGuardian.com

2013. Beyonce je nastupila po drugi put u zagrebačkoj Areni, ovaj put u sklopu turneje ‘The Mrs Carter Show’.

Setlista koncerta bila je sljedeća:

Act I
The Coronation
Run the World (Girls)
End of Time
Flaws and All

Act II
You Are a Queen
If I Were a Boy (contains elements from "Bittersweet Symphony")
Get Me Bodied
Baby Boy
Diva

Act III
Naughty Girl
Naughty Girl (contains elemens from "Love… more )
Party

Act IV
The Queen's Lounge
Freakum Dress

Act V
I Care
I Miss You
Schoolin' Life

Act VI
Mrs Carter
Why Don't You Love Me

Act VII
1+1
Irreplaceable
Resentment
Love on Top
Survivor (Destiny’s Child song)
Check on It (Acapella Snippet)
Say My Name (Destiny’s Child song)

Act VIII
Countdown
Crazy in Love
Single Ladies (Put a Ring on It) (contains elements from "Movin' On Up")

Bis
I Was Here
I Will Always Love You (Dolly Parton cover)
Halo

Rođeni

1940. Billy Fury, rođen kao Ronald Wycherley, britanski glazbenik. Jedan je od najuspješnijih samostalnih rock izvođača 60-ih. Tada je imao 24 hita na britanskoj ljestvici, iako nijedan singl ili album nisu bili na broju jedan. Njegov album ‘We Want Billy!’ iz 1963. je bio jedan od prvih live albuma britanskog rocka. Snimio je i nekoliko filmova, među kojima se najviše pamti njegova uloga u ‘That’ll Be the Day’ iz 1973. godine. Fury se umirovio ranih 70-ih da bi se nakratko vratio albumom ‘The One and Only’ nakon gotovo deset godina. Preminuo je 1983. od posljedica reumatske groznice koja ga je mučila od djetinjstva. U rodnom Liverpoolu podignut mu je brončani kip u realnoj veličini.

1954. Michael Andrew Sembello, američki glazbenik. Vrlo mlad se isprofilirao kao traženi session gitarist, svirajući na albumima Stevieja Wondera, Michaela Jacksona, Diane Ross, Donne Summer, The Temptationsa, Chake Khan, Barbre Streisand, Georgea Bensona i drugih. Najveći samostalni uspjeh postigao je svojim debitantskim albumom ‘Bossa Nova Hotel’ iz 1983. i hitom ‘Maniac’.
1955. Pete Shelley, rođen kao Peter Campbell McNeish, britanski glazbenik, najpoznatiji kao gitarist, a kasnije i pjevač punkera The Buzzcocks. Bend je osnovao s Howardom Devotom, koji je ubrzo otišao te se Shelley uhvatio i mikrofona. Nakon toga su Buzzcocks nanizali nekoliko uspješnih singlova (poput ‘Ever Fallen in Love’) i albuma (‘Another Music in a Different Kitchen’, ‘Love Bites’, A Different Kind of Tension’). Grupa se raspala 1981., a Shelley je započeo samostalnu karijeru, za vrijeme koje je izdao pet studijskih albuma. The Buzzcocks su se ponovno okupili 1989. te nastupaju do danas.
1964. Maynard James Keenan, rođen kao James Herbert Keenan, američki glazbenik, producent i glumac, najpoznatiji kao pjevač progressive metal sastava Tool. Pjevač je i bendova A Perfect Circle i Puscifer.

1967. Matthew ‘Matt’ Chamberlain, američki bubnjar, producent i inženjer zvuka. Tražen je sesijski bubnjar, a svirao je na albumima Pearl Jama, Tori Amos, Morrisseyja, Fione Apple, Christine Aguilere, Dido, Davida Bowieja, Eltona Johna, Petera Gabriela, Natalie Merchant, Robbieja Williamsa, Kanyea Westa, Garbage i Johna Mayera, između ostalih.
1974. Victoria Caroline Beckham, djevojački Adams, britanska pjevačica, model i dizajnerica. Bila je najpopularnija članica ženske pop petorke Spice Girls, a nosila je nadimak Posh Spice. Nakon raspada grupe, imala je kratku samostalnu glazbenu karijeru. Svoju popularnost duguje i braku s nogometašem i modnom ikonom Davidom Beckhamom.

1989. Avi Kaplan, američka pjevač i tekstopisac, član a cappella grupe Pentatonix. Zajedno s Pentatonixom Kaplan je osvojio 3 Grammyja i prodao više od 6 milijuna albuma. Godine 2017. su imali album na američkom broju 1, "A Pentatonix Christmas".

1988. Eliza Doolittle, britanska pjevačica i tekstopisac. Njezin debitantski istoimeni album objavljen 2010. godine, koji je debitirao na 3. mjestu britanske ljestvice je proizveo dva top 40 hita u Velikoj Britaniji: "Skinny Genes" i "Pack Up".

Preminuli

1960. Edward Raymond ‘Eddie’ Cochran (r. 1938.), američki pjevač i gitarist. Do danas je ostao ikona ranog rock and rolla. Za života je izdao tek jedan studijski album u SAD-u, no osvojio je publiku i kritiku pjesmama poput kultne ‘Summertime Blues’. Poginuo je u prometnoj nesreći, vozeći se u taksiju u Engleskoj, dok mu je bila samo 21 godina. Izvršio je nemjerljiv utjecaj na kasnije rock glazbenike, a 1987. uvršten je u Rock And Roll Hall of Fame.

1987. Carlton ‘Carly’ Barrett (r. 1950.), jamajčanski bubnjar. Počeo je karijeru kao član The Upsettersa Leeja ‘Scratch’ Perryja da bi se pridružio The Wailersima oko 1970. godine. Autor je pjesme ‘War’, jednog od hitova Boba Marleyja, a popularizator je ‘one drop rhythm’-a, perkusivnog stila bubnjanja. Poginuo je u dobi od 36 godina nakon što je upucan u vlastitom dvorištu.
1998. Linda Louise McCartney, djevojački Eastman (r. 1941.), britanska glazbenica, fotografkinja i borac za prava životinja. Bila je žena Paula McCartneyja, a uz njega je i naučila svirati te snimala i nastupala u njegovoj samostalnoj karijeri te onoj s grupom Wings. Preminula je od posljedica raka 1998. godine.

2008. Daniel Paul ‘Danny’ Federici (r. 1950.), američki klavijaturist, najpoznatiji kao dugogodišnji član E Street Banda, pratećeg sastava Bruce Springsteena. Kao njihov član, posthumno je inauguriran u Rock and Roll Hall of Fame 2014. godine.



Izvještaji



Galerija fotografija: Opća opasnost nastupila u Sisku


Donkey Hot održali samostalan koncert u SAX!-u


Urban&4 uz gudački orkestar u Splitu


Jonathan u riječkom Pogonu kulture


The Boomtown Rats nastupili u Zagrebu


Galerija fotografija: Reper Iz Sobe + Beverly Brooks u Močvari


Rog u jazzu – Fanni Pósa Quartet u Lisinskom


Boris Štok nakon 9 godina u Vintageu


Izvrsna Josipa Lisac kao domaćica u Saxu


Ocean Of Another + Survived By Nothing u VIB-u


Sjajan nastup Roberta Fonsece u Kerempuhu


Glenn Miller Orchestra u Lisinskom


Widowspeak u Močvari - sjajna večer indie glazbe


Glazbeni dox - od Ryuichija Sakamota do Nicka Cavea


Drito X - večer 2.


Drugi dan Rock Massacre Festa


Krcata prva večer desetog Drito festivala


Prvi dan Rock Massacre festa u grunge tonu


CHUIte i poCHUite kako su CHUI osvojili Split