Blues Corner
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 852
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
{mosthumbviewer: images/SGrecenzije/2008/07/10/o.jpg, images/SGrecenzije/2008/07/10/om.jpg, Willie King - One Love, Left} Kada sa svojih 59 godina snimite nastupni album onda će mnogi mladi glazbenici popadati u nesvijest, još kada taj album bude album u živo onda sve poprima dalekosežnije posljedice. Album One Love zadnji je u nizu kojeg je snimio Willie King, bluzer koji na ovim našim prostorima nije previše poznat. Ovaj album objavila je izdavačka kuća FCM, a tko je zapravo Willie King pročitajte i saznajte u nastavku ovog članka.

Willie King rođen je u gradiću Prairie Point, MS, 08. ožujka 1943- će. Roditelji su mu se rastali kada je imao samo dvije godine, pa su brigu o njemu preuzeli baka i djed. A tu je u njegovom glazbenom afinitetu ključnu ulogu odigrao upravo djed, veliki poklonik bluza i gospela. Mladi Willie King imao je jedno žičani instrument tzv. "didley-bo" na kojem je mali Willie svirao. Kada je napunio 13 godina vlasnik plantaže W.P. Morgan, kupio mu je prvu- pravu gitaru akustični Gibson za velikih 60 $ . Willie je za to radio na plantaži i brinuo se za stoku, puna 3 mjeseca. Svoj prvi nastup imao je u Mississippiju gdje je za 2 $ svirao cijelu noć.

Pored toga Willie je neumorno radio i paralelno učio i vježbao gitaru svirajući poznate pjesme tada već poznatih bluz majstora, kao što su Howlin" Wolf, Muddy Waters, Lightnin" Hopkins i John Lee Hooker.

Već tamo 1967-me King se seli u Chicago, no nakon godine dana vraća se u Old Memphis, AL, gdje počinje raditi kao prodavač, nadničar i glasnogovornik siromašnih afroamerikanaca Alabame. Priključuje se pokretu za građanska prava, a njegov bluz samo slijedi tu nit, vodilju, koju su početkom 70-tih propagirali izvođači poput: Josh Whitea Harry Belafontea, Joan Baez, the Freedom Singersa i Pete Seegera.

Svoje političke pjesme King je nazvao struggling songs, a u stvarnosti svoj bluz koristio je kao sredstvo kojim je podučavao svekoliki puk obespravljenih afroamerikanaca Alabame. Putem svoje glazbe tjerao ih je da se angažiraju i uče kako bi naučili slušati glazbu. Na taj način učili bi o svojim pravima i na koji ih način ostvariti.

{mosthumbviewer: images/SGrecenzije/2008/07/10/w.jpg, images/SGrecenzije/2008/07/10/wm.jpg, Willie King, Center}
(Klikni na sliku za uvećani prikaz)

Jim O"Neal, osnivač izdavačke kuće Rooster Blues, 1987-me doslovno je bio osupnut izuzetnim gitarističkim stilom, jedinstvenim i raritetnim vokalom Kinga i njegovog benda kojeg je čuo na festivalu u Eutawu. Kao posljedica toga je suradnja koja se održala punih 13 godina.

2000-te Rooster Blues objavljuje njegov nastupni album Freedom Creek [live] (2000), a potom su uslijedili I Am the Blues (2000) u vlastitom izdanju, Living in a New World (2002) Rooster Bluesa, Jukin" at Betties (2004) u izdanju Freedom Creek Music, te ovaj predmetni album One Love, koji je 2006-te objavila izdavačka kuća FCM .

Cijelo to vrijeme Willie King je sustavno angažiran na političkom planu, pa je i kroz svoju glazbu, kroz svoj bluz King davao političke ali i socijalne poruke, koje su uvijek nailazile brojne pobornike.

Kingova jedinstvena gitara i opori vokal te njegov bend Liberators se odlično nadopunjuju i zajedno zvuče vrlo izražajno i snažno. Stoga nije nikakvo čudo da su česti gosti raznih bluz festivala diljem Amerike.

Album One Love pravo je oličenje onakvog bluz albuma, kakvog očekuju oni koji znaju što je Delta bluz. Willie King svojom električnom gitarom radi "prava mala čuda", koja jednostavno uklapa u angažirane tekstualne predloške bez obzira o kakvim se temama radi ( da li su to nove pjesme ili poznati bluz standardi).

Kingova gitara zvuči naprosto nevjerojatno, siromašnih tonova daje fantastičnu zvučnu sliku, (poput velikog i legendarnog Muddy Watersa). Sve to dodatno podebljava oporim i istrošenim vokalom, kojim priča priču punu socijalnih i političkih poruka i konotacija.

PREPORUKA:
Svi Vi koji znate što je "pravi bluz" nemojte razmišljati niti sekunde to je pravi materijal za Vas, da se upoznate sa ovim bluzerom. Svi ostali osim ako niste odlučili da se posvetite bluzu nemojte niti pokušavati spoznavati ovako "teške" albume.

Album One Love izuzetnog i izvrsnog Willie Kinga prava je poslastica za bluz fanove i kao takvog ga jedino možemo percipirati.Ako već niste obvezno provjerite!!!

Popis pjesama:

01. Sweet Potato Man
02. Like It Like That
03. Ride Sally Ride
04. Holding the Line
05. Writing in the Sky (Katrina)
06. Spoonful
07. Mamaluchi
08. One Love
09. Mama Killed a Chicken

(FCM)


Izvještaji



Wolfheart u Vintage Industrial Baru


One Possible Option najavili novi album u Zagrebu


Galerija fotografija: PipsChips&Videoclips održali prvomajski koncert u Sisku


Galerija fotografija: Igralom u Močvari


Galerija fotografija: A Gram Trip, Hrmülja i Lord Drunkalot u Močvari


Galerija fotografija: Toumaranke Orchestra u klubu Močvara


Buntai + Lil zoo u Klubu kulture


Galerija fotografija: Opća opasnost nastupila u Sisku


Donkey Hot održali samostalan koncert u SAX!-u


Urban&4 uz gudački orkestar u Splitu


Jonathan u riječkom Pogonu kulture


The Boomtown Rats nastupili u Zagrebu


Galerija fotografija: Reper Iz Sobe + Beverly Brooks u Močvari


Rog u jazzu – Fanni Pósa Quartet u Lisinskom


Boris Štok nakon 9 godina u Vintageu


Izvrsna Josipa Lisac kao domaćica u Saxu


Ocean Of Another + Survived By Nothing u VIB-u


Sjajan nastup Roberta Fonsece u Kerempuhu