Najave koncerata
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Dakle, definitivno je potvrđeno (čak i na njegovoj službenoj stranici) da će 16-tog rujna jedan od najboljih svjetskih bubnjara svoje umijeće baratanja drvenim palicama, kao i svoje kompozitorske vještine predstaviti splitskoj publici i to na centralnom mjestu U Dikolecijanovoj palači, na Peristilu u organizaciji Hrvatskog doma iz Splita.

Rođen je 1944 godine u Panami, odrastao je u Velikoj jabuci. Riječ je o jazz-rock perkusionistu, skladatelju i aranžeru. U početku svoje karijere nastupao je Billyjem Taylorom i New York Jazz Sextetom u razdoblju 1967-1968, zatim se upoznao s Milesom Davisom, te se priključio njegovoj grupi na europskoj turneji, nakon koje se s Davisom vratio u SAD snimivši s njim tri uspješna albuma.

Nastupao je kao član jazz grupe Dreams, da bi postao neizbježni dio Mahavishnu Orchestra, Johna McLaughlina na albumu My Goal's Beyond, meditativnog albuma s grupnim improvizacijama baziranih na indijskim ljestvicama. Violinu je svirao Jerry Goodman, bivši violinist jazz-rock benda Flock.

Bio je tražen kao studijski glazbenik te je učestvovao na albumima Jamesa Browna, Herbie Manna, Sama i Davea, Larryja Coryella.

Na njegovom epohalnom prvijencu Spectrum svirao je s gitaristom Tommy Bolinom (članom James Gang i Deep Purple), klavijaturistom Jan Hammerom (autorom glavne teme iz serije Miami Vice, članom Mahavishnu Orchestra, svirao je s Jeff Beckom, Al Di Meolom, Carlos Santanom, Stanley Clarkom), te legendarnim basistom Lelandom-Lee Bruce Sklarom (poduža je lista glazbenika s kojima je svirao: James Taylor, Jackson Brown, Carole King, Linda Ronstatadt, Phill Collins, Toto, Doors, Ray Charles, Leonard Cohen, Joe Cocker, Diana Ross, CSN&Y). Vrijedi spomenuti i Joe Farrela na flauti i sopran saxu te Jimmyja Owensa na flugerhornu i trubi.

Tako su se jednog dana četiri elementa: vatra, voda, zemlja i zrak uspješno dogovorili oko stvaranja i realizacije ovog jedinstvenog glazbenog projekta, ustvari jednog od najboljih i esencijalnijih albuma jazz fusion glazbene orijentacije. Stvorena je neobična sinteza u kojoj pomalo amorfni oblici poprimaju smisleni scenarij u kojem unatoč integriranom, usklađenom i ujednačenom materijalu bez premca dominira „Stratus“.

Za ovaj „crni biser“ sam Cobham je izjavio: What is life but a Spectrum and what is music but life itself“.

Prema poznatim informacijama Cobhama bi trebali pratiti multiinstrumentalist Gary Husband (svirao je s gitarskim genijalcem Allanom Holdsworthom, Garry Mooreom i mnoštvom poznatih faca), na bas gitari će biti Michael Mondeiser, jedan od najtraženijih bas gitarista za kojeg bi najkraće bilo istaknuti s kim sve nije svirao, te na gitari Rocco Zifarelli.



Izvještaji



Symphonika On The Rock i treći put u Lisinskom


U klubu Boogaloo održan ZMF Media dan


Camille Bertault Quintet oduševio Tvornicu


Sjajan koncert The Tiger Lilliesa u Kinu SC


Trap Takeover na jednu večer preuzeo Kutinu


Zadruga rasturila u rasprodanom Hard Placeu


Songkillers nastupili u Tvornici


Kries u Boogaloo – autohtona hipnotička etno psihodelija


Urban&4 uz gudački orkestar nastupili u Šibeniku


“Ne igraj se s vatrom, slušaj ju!”


Slavlje života i glazbe velike Janis Joplin


Mondo Generator feat. Acid Row i Omega sun


Zagreb glazbom obilježio Dan Europe


JazzHR u Tvornici kulture


Galerija fotografija: Them Moose Rush, Zepaxia, Rens Argoa


Tihomir Pop Asanović veličanstveno obilježio 60 godina karijere


Opasna doza dopamina u Tvornici kulture – Baks


Matija Cvek održao koncert u Zadru


Lekcije Kojota na otvorenju 20. Culture Shock Festivala