Kompilacija

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

O tome da je neobična i po svemu sudeći nezaboravna 2020. godina teško pogodila glazbenu industriju već cvrkuću i ptice na granama. Teško je pobrojati svu štetu nastalu kao posljedica ove pandemije, ali nesumnjivo najviše su zakinuti upravo ljubitelji koncerata, jer su se zbog straha od loše epidemiološke situacije, nastupi počeli otkazivati već u prvoj četvrtini godine. Izgledalo je kao da će potrajati kratko, ali su se potom počele otkazivati planirane turneje pa i one koje su bile odgođene. Zaključavanje su mnogi glazbenici iskoristili kako bi snimili nov studijski materijal, ali neki su prazninu živih nastupa pokušali popuniti objavljivanjem live snimaka iz nekih prošlih, pa i ne tako davnih, sretnijih vremena. I tako se u 2020. pronašlo za svakoga po nešto.

The Rolling Stones: „Steel Wheels Live“

Rolling Stones Steel Wheels Live

Najveći live-rock bend svih vremena objavio je koncert sa svoje „Steel Wheels/Urban Jungle“ turneje koji je snimljen u New Jerseyu krajem 1989. Bila je to prva turneja Stonesa nakon sedam godina i znak da je prevladana kriza suradnje Jaggera i Richardsa. Ujedno, bila je to posljednja turneja na kojoj je bas gitaru svirao Bill Wyman, izvorni član postave .Uz pozamašan broj glazbenika koji su upotpunjavali zvuk Stonesa , na ovome su koncertu nastupile i zvijezde kao što su Axl Rose i Izzy Stradlin iz Guns N' Rosesa te nevjerojatni Eric Clapton i John Lee Hooker.

Eric Clapton's Crossroads Guitar Festival 2019.

Crossroads festival

Festival koji se početkom jeseni prošle godine održao dva dana u Dallasu (Texas) doživio je ove godine svoje 3CD, DVD i 6LP izdanje. Inicijator ove sad već tradicionalne blues poslastice je Eric Clapton, a sav prihod od nastupa i prodaje albuma prikuplja se za „Crossroads“, centar za odvikavanje od ovisnosti. Na festivalu su nastupili mnogi respektabilni rock i blues izvođačima, a sam Clapton nastupio je oba dana koncerta.

Jimi Hendrix: „Live in Maui“

Hendrix Maui

Obožavatelji Jimija Hendrixa, po mnogima najvećeg rock-blues gitarista svih vremena došli su na svoje, jer je nedavno objavljena snimka njegova nastupa na Hawaiija iz ljeta 1970. Koncert je objavljen u obliku dvostrukog kompakt diska ili trostrukoga LP-ja. Premda daleko od tehničkoga savršenstva, snimka pokazuje Jimija s pratećim bendom u vrlo dobroj formi u vrijeme kada je dva mjeseca prije iznenadne smrti promovirao materijal s albuma „The Cry Of Love“.

Arctic Monkeys: „Live at the Royal Albert Hall“

arctic monkeys live at rah

U sat i pol kvalitetne svirke koju su Arctic Monkeys odsvirali 2018. u Royal Albert Hall napravljen je dobar pregled njihove dvadesetgodišnje karijere s posebnim naglaskom na posljednja dva albuma. Kritičari su zaključili da su Arctic Monkeys u odnosu na posljednji live album „At the Apollo“ (2008.) osjetno zreliji. Prihod s ovoga koncerta kao i od prodaje albuma namijenjen je nevladinoj udruzi „War Child“ za djecu traumatiziranu posljedicama rata.

Iron Maiden: „Nights Of the Dead: Live in Mexico City“

Iron Maiden

Tijekom svoje turneje „Legacy of the Beast“ Iron Maiden je odsvirao i tri koncerta u Mexico Cityju. Upravo je taj materijal poslužio da se složi vatreni kolaž pjesama izvanvremenskih heavy metal klasika. Album je u samo mjesec dana poharao europske ljestvice. Ove je godine turneja Iron Maidena trebala obuhvatiti Australiju, Japan, a potom i Europu, no koncerti su otkazani, a ne tako davno stigla je radosna vijest da ćemo ih moći gledati i u zagrebačkoj Areni 7. lipnja nadolazeće godine.

Kamelot: I Am the Empire – Live from the 013

Kamelot

S ovim je koncertom američki power metal bend s Floride okrunio svoju tridesetgodišnju karijeru. Koncert je snimljen 2018. godine, a u dva sata nastupa izveli su najbitnije pjesme sa svojih 12 albuma. Na koncertu su im se pridružile i posebne gošće: Lauren Hart, Elize Ryd, Alissa White-Gluz i Charlotte Wessels. Kako i priliči, njihova čvrsta glazba i sigurna izvedba dopunjene su s mnogo dima i vizualnih efekata.

Metallica: S&M2

Metallica SM2

Premda je Metallica je već jednom ponudila ovakav spoj metala i simfonijskoga orkestra, novim su koncertom obilježili okruglu, dvadesetu obljetnicu prvoga izdanja. Koncert je održan u rujnu 2019., a pri tome su nastupili s istim simfonijskim orkestrom iz San Francisca. Snimku su objavili ove godine na dvostrukom CD-u, Blue-Rayu i DVD-u. Neki su kritičari prigovarali da pjesme nisu posve prilagođene simfonijskom orkestru, ali se album svidio publici te popeo na četvrto mjesto Billboardove ljestvice.

Roger Waters: US + THEM

Roger Waters

Roger Waters, jedan je od osnivača grupe Pink Floyd i autor mnogih njihovih pjesama. Krajem ove godine nas je razveselio s koncertnim filmom i dvostrukim CD-om. Snimka je to vješto odabranih izvedbi s njegova čak četiri koncerta koje je održao u Amsterdamu u sklopu turneje 2017/2018. Premda je na turneji promovirao materijal sa svojega posljednjeg studijskog albuma „Is This the Life We Really Want?“, na koncertu su izvedeni i klasici Pink Floyda s popratnim atraktivnim vizualnim efektima. Watersova vokalna izvedba u pjesmama s albuma „The Wall“ je nezamjenjiva, a dionice koje su inače pjevali David Gilmour ili Richard Wright na turneji pjevali su Jonathan Wilson i Jon Carin.

David Bowie: Something In the Air (live at the Elysée Montmartre, Paris 1999)

Something in the air

Ove su godine objavljena tri live albuma Davida Bowieja, ali je vjerojatno najatraktivniji upravo ovaj snimljen 1999. u Parizu. Ondje je nastupio u sklopu tadašnje kratke turneje koja je uslijedila nakon objavljenoga albuma „Hours“. Bowie, kojemu je toga dana uručena titula 'Commandeurs of the Ordre des Arts et des Lettres', bio je izuzetno dobro raspoložen te je osim pet pjesama s novoga albuma izveo klasike „Life On Mars“, „Changes“, „China Girl“ i „Rebel Rebel“, te nekoliko pjesama koje nije običavao izvoditi uživo. Uz čarobni jazz-glasovir Mike Garsona, fascinira i solo gitara Pagea Hamiltona koji je izuzetno brzo zamijenio Reevesa Gabrelsa, dugogodišnjeg Bowiejevog suradnika koji ga je nedugo uoči tih nastupa napustio.

Nick Cave: „Idiot Prayer“

NC Idiot Prayer Static

Pandmija je prekinula turneju Nicka Cavea koji je trebao održati niz koncerata u Europi i Sjevernoj Americi. Svjestan situacije, Nick Cave je 23. srpnja 2020. održao koncert u akustičnom prostoru Alexandra Palace u Londonu, potpuno sam, prateći se na glasoviru. Kroz ovaj koncert koji je prava himna samoće, Nick Cave se ponovno dokazao da nije samo pjesnik i skladatelj već i vrhunski izvođač čija snaga samostalne interpretacije može biti i više nego dovoljna. Nastup se mogao pratiti uživo putem streaminga, a od početka studenoga se kao film može pogledati i u kinematografima.

Kako će nam izgledati iduća koncertna godina nemoguće je predvidjeti. Možemo samo ponovno izraziti nadu da će se stvari postupno vratiti na staro te da će ovo „novo (ne)normalno“ ostati tek ružna uspomena koju ćemo glatko izbrisati brojnim doživljajima s nekih novih budućih koncerata.



Izvještaji



Galerija fotografija: Opća opasnost nastupila u Sisku


Donkey Hot održali samostalan koncert u SAX!-u


Urban&4 uz gudački orkestar u Splitu


Jonathan u riječkom Pogonu kulture


The Boomtown Rats nastupili u Zagrebu


Galerija fotografija: Reper Iz Sobe + Beverly Brooks u Močvari


Rog u jazzu – Fanni Pósa Quartet u Lisinskom


Boris Štok nakon 9 godina u Vintageu


Izvrsna Josipa Lisac kao domaćica u Saxu


Ocean Of Another + Survived By Nothing u VIB-u


Sjajan nastup Roberta Fonsece u Kerempuhu


Glenn Miller Orchestra u Lisinskom


Widowspeak u Močvari - sjajna večer indie glazbe


Glazbeni dox - od Ryuichija Sakamota do Nicka Cavea


Drito X - večer 2.


Drugi dan Rock Massacre Festa


Krcata prva večer desetog Drito festivala


Prvi dan Rock Massacre festa u grunge tonu


CHUIte i poCHUite kako su CHUI osvojili Split