Blues Corner
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Ako me netko pita da li volim blues, odgovor je... DA!
Ako me netko pita da li volim rock, odgovor je opet DA!
Ali volim i jazz.
A da li volim punk, grunge, garage rock?
Odgovor je NE! Ali ček,ček, ček kad malo bolje razmislim nije to baš potpuno istinit i iskren odgovor. Ne skrivam se niti iza bilo koga ili iza čega. Volim zapravo sve što je dobro i gdje osjetim da ima puno feelinga.

"Štala!", je live album benda koji praši istinsku rock n' blues žesticu, malo u petoj, šestoj brzini, a malo furaju sve što osjećaju pod ručnom! A onda sve popusti i dečki se razbacaju i to im doista dobro ide, leži i oni su "full" 100% u cijeloj toj priči. Oni su Garage In July, a album je objavljen krajem prošle godine preko Dirty Mojo Records. Dugo mi je trebalo, ali uvijek kada pišem o njima treba mi malo vremena da se skockam i da pokušam donijeti neki svoj sud o ponuđenim materijalima. A kada su Garage In July u pitanju to nije nimalo lako, a evo i zašto.

Ovakvi live albumi definitivno su dokaz da je rock, ali i blues, "full" bitan i važan i itekako energičan, snažan i efektan, a sve zavisi tko ga izvodi. Garage In July furaju ovu mjuzu na svoj specifičan način i da možda se svima ne sviđa kako to oni rade, ali kada skinete određene barijere i prepustite se sirovoj svirci benda, niz tijelo vam prolaze trci, niz kičmu vam idu idu mravci koji svako malko izazivaju određene reakcije u tijelu. Odlična glazbena furka, ekipa koja ne zazire ni od čega, već furaju ono što im najbolje leži, a to je: opali, ožeži i ko vas šiša! Ovi dečki šibaju kao da im je to zadnje što će učiniti, a onda praše urnebesni punk/ blues pa rock, garage rock, pa rock n' roll i onda sve se završava onim "fuckin'" bluesom, gdje jednostavno ne znate što je bolje, drastičnije ili efektnije; svirka, tekst ili ugođaj.

Iako nisam bio tamo osjećam da je bilo ludo, sve pršti od opake svirke, ubitačnog ritma, raspaljive gitare, a uspuhani, maestralni sound usnjaka izuva vas iz cipela.
Je li ova "Štala!", album koji se uspoređuje s furkom Majki, ali tu je sve stavljeno na 78 okretaja, nema odmora, nema predaha dok se sve ne ispuca i preda onima zbog kojih se sve ovo i održava, a to je publika, zagriženi fanovi, ali i svi oni koji vole ovakvu nabrijanu svirku. Garage In July drma svoju punk boogie žesticu i pri tome sve zalijevaju pivom. Dakle, betonaža 100 na sat! Phuu... sve je puno iskrenosti, strasti i vjere u ono što se izvodi. Pa zar nije to onda "Štala!" jedan od ponajboljih live albuma hrvatskog rocka. Vrijeme će pokazati tko je bio u pravu i tko je gdje! No, definitivno dečki imaju "balls" i to je prava istina!

Preporuka

Volite Jamesa Osterberga, Stooges, Iggya Popa, Patti Smith? Volite li punk, rock, grunge, blues? Furate se na energiju, žestinu, strast i totalnu predanost onome što onda volite i što radite? E onda ste 100% na pravom mjestu! "Štala!" će vas svime tim doslovno baciti na tlo, izuti iz cipela i ostaviti vas bez teksta. To je live album koji zaslužuje itekako veliku pozornost, prvotno zbog svoje iskrenosti do jaja, a potom i zbog svoje predanosti onome što volite, onome što radite i ono što je jednostavno vaš "way of life". E sad, na vama je da se odlučite jeste li tamo neki njonjo ili ste "full" u ovakvoj priči. U svakom slučaju ste na dobitku, jer njonjo ide doma krvava nosa, a ovaj drugi, sav znojav i razbijene arkade od sudara glavama u žaru plesa zadovoljno šmrče nos i govori: "ovo je bilo full jebenica!"

Da, ovo je bila "full" glazbena spika koja doista nikoga neće i ne može ostaviti ravnodušnim! Eto, mislim da moj potpis govori sve!

Yours bluesy,
Mladen Lončar-Mike

Više o svemu saznajte na:
garageinjuly7.bandcamp.com
https://www.facebook.com/Garage.in.July/
instagram.com/garage_in_july
https://www.youtube.com/user/LaszloKovacs0302
https://soundcloud.com/garageinjuly7
https://www.deezer.com/hr/artist/7393246

Popis pjesama:

1. Ne govori da me znaš
2. Muzici po guzici
3. Za Iggyja
4. Renault 4
5. Ostat ću mlad
6. Od zemlje od bola 2
7. Teretnjak
8. Venera
9. Imaš li strasti
10. Sebe ugasiti blues

(Dirty Mojo Records)

I sada opet ide potpis:
Yours bluesy,
Mladen Lončar-Mike



Izvještaji



Galerija fotografija: Opća opasnost nastupila u Sisku


Donkey Hot održali samostalan koncert u SAX!-u


Urban&4 uz gudački orkestar u Splitu


Jonathan u riječkom Pogonu kulture


The Boomtown Rats nastupili u Zagrebu


Galerija fotografija: Reper Iz Sobe + Beverly Brooks u Močvari


Rog u jazzu – Fanni Pósa Quartet u Lisinskom


Boris Štok nakon 9 godina u Vintageu


Izvrsna Josipa Lisac kao domaćica u Saxu


Ocean Of Another + Survived By Nothing u VIB-u


Sjajan nastup Roberta Fonsece u Kerempuhu


Glenn Miller Orchestra u Lisinskom


Widowspeak u Močvari - sjajna večer indie glazbe


Glazbeni dox - od Ryuichija Sakamota do Nicka Cavea


Drito X - večer 2.


Drugi dan Rock Massacre Festa


Krcata prva večer desetog Drito festivala


Prvi dan Rock Massacre festa u grunge tonu


CHUIte i poCHUite kako su CHUI osvojili Split