Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

a-tribe-called-quest2004. Rap kolektiv A Tribe Called Quest ponovno se okupio nakon nekoliko godina, nastupivši na Rock the Bells koncertu. Istog dana preminuo je reper Ol’ Dirty Bastard iz Wu-Tang Clana, a Tribe su nastup posvetili upravo njemu, započevši ga s nekoliko njegovih pjesama iz opusa Wu-Tang Clana.

marc-bolan1965. Promijenivši ime iz Toby Tyler u Marc Bolan, buduća zvijezda benda T-Rex nastupila je na britanskoj emisiji ‘Ready Steady Go!’ sa svojim prvim singlom ‘The Wizard’. Istoga dana, s druge strane Atlantika svoj debitantski nastup uživo održali su The Velvet Underground u New Jerseyu.

cash johnny

2003. Održan je koncert u Ryman Auditoriumu u Nashvilleu u čast nedavno preminulog Johnnyja Casha. Počast legendi odali su, između ostalih, Willie Nelson, Sheryl Crow, Kris Kristofferson, Steve Earle i Kid Rock.

Rolling Stone Issue 11967. Objavljen je prvi broj američkog časopisa Rolling Stone, s Johnom Lennonom na naslovnici.

paul-mccartney1971. Paul McCartney organizirao je zabavu u čast osnutka svoje nove grupe, Wings. Bend je potrajao deset godina.

Frank Sinatra1951. Frank Sinatra oženio je glumicu Avu Gardner. Par se razdvojio dvije godine kasnije, a službeno rastao 1957. godine. Sinatra je bio ukupno četiri puta u braku.

Sex-Pistols-21975. Sex Pistols održali su svoj prvi nastup uživo. Bili su predgrupa sastavu Bazooka Joe kojeg je prevodio Stuart Goddard, a koji se kasnije prozvao Adam Ant.

the band last waltz1977. Dokumentarni film ‘The Last Waltz’ o sastavu The Band doživio je premijeru u New Yorku. Do danas je ostao pojam za koncertni film. Režirao ga je Martin Scorsese, koji je takav koncept ponovio i u filmu ‘A Bigger Bang’ o The Rolling Stones.

carly simon1972. U brak su stupili 24-godišnji kantautor James Taylor i 27-godišnja kantautorica Carly Simon. Brak je potrajao 11 godina.

Fats Domino1956. Na koncertu Fatsa Domina u Fayettevilleu policija je morala upotrijebiti suzavac kako bi spriječila nerede koji su izbili među publikom. Fats i dva člana njegovog benda su te večeri lakše ozlijeđeni.

nirvana-unplugged1994. U SAD-u je izašao live album Nirvane, ‘MTV Unplugged’. Bend je, osim autorskih pjesama, svirao obrade Davida Bowieja, The Vaselines, Leadbellyja i Meat Puppets. Album je dosegao vrh američke ljestvice albuma i prodan je u više od 5 milijuna primjeraka u SAD-u do 1997. godine. Također je dobitnik Grammya za najbolji album alternativne glazbe 1996. godine.

Jim Morrison1970. Jim Morrison iz Doorsa kažnjen je novčanom i zatvorskom kaznom od šest mjeseci zbog svlačenja i uriniranja na koncertu u Miamiju. Kaznu nije odslužio zbog prerane smrti niti godinu dana kasnije. Posthumno je pomilovan 2010. godine.

Joan BaezDogađaji
1975. Joan Baez se pridružila Rolling Thunder Revue, pratećem sastavu Boba Dylana. U bendu su bili, među ostalim, i T-Bone Burnett i Mick Ronson.