Novosti

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Slikovni rezultat za scott walker

 

Danas je u svojoj 76. godini umro Scott Walker, jedan od najzanimljivijih i najinovativnijih autora i izvođača suvremene popularne glazbe, čovjek koji je svojim radom inspirirao veličine poput Davida Bowieja i Nicka Cavea.

Rođen kao Noel Scott Engel, Walker je šezdesetih bio svojim predivnim baritonom najistaknutija figura američkog pop-sastava The Walker Brothers, koji su s hitovima poput "The Sun Ain't Gonna Shine Anymore" i "Make It Easy on Yourself" svojedobno parirali i Beatlesima, u čiju su rodnu Englesku tada i preselili. Scott Walker je 1967. objavio svoj prvi samostalni album, iznimni "Scott", za kojim su uslijedila tri sjajna, ali i sve zahtjevnija albuma kojima se korak po korak odmicao od konvencija popularne glazbe. Izuzetni reinterpret pjesama Jacquesa Brela i Tima Hardina sve je više i sam skladao, što je kulminiralo 1969. na remek-djelu "Scott 4". Međutim, pjesme poput Bergmanovim "Sedmim pečatom" nadahnute "The Seventh Seal" ili "The Old Man's Back Again" inspirirane sovjetskom invazijom na ondašnju Čehoslovačku bile su prevelik zalogaj za publiku naviknutu na nebeske melodije The Walker Brothersa pa se Walker počeo povlačiti, snimajući sve blijeđe albume.

Nije pomoglo ni ponovno okupljanje The Walker Brothers sredinom sedamdesetih. Usprkos zanimljivim novim albumima, primljenim iznimno dobro od kritike, značajniji uspjeh je izostao i činilo se kako se Scott Walker posve povlači u osamu.

U kreativnu se formu vratio 1984. sa sjajnim, eksperimentalnim popom ozračenim albumom "Climate of the Hunter", nakon kojeg u iznimno sporom ritmu snima tri albuma izrazito eksperimentalne forme, odmičući se sve dalje ne samo od žanrovskih kanona već i od uobičajenog poimanja pjesme kao forme. "Tilt" (1995.), "The Drift" (2006.) i "Bish Bosch" (2012.) ostaje zastrašujuće odvažna i stilski opora trilogija, testament jednog od najpovučenijih i najdarovitijih glazbenika najšire zajednice popularne kulture. Pred kraj života, 2014. je pomogao metal bendu Sunn O))) snimiti album "Soused", glasom nadopunivši guste glazbene teksture još jednog izrazito eksperimentalnog albuma.

"Kroz pola stoljeća, genij čovjeka rođenog kao Noel Scott Engel obogaćivao je živote tisućama", oglasila se Walkerova diskografska kuća 4AD povodom Walkerove smrti. Odlazak ovog velikog, samozatajnog glazbenika i umjetnika novi je tako prilog tužnoj listi preminulih velikana u zadnjih nekoliko godina, ali i poziv da se vratimo i vraćamo pjesmama The Walker Brothers te cijelom nizu iznimnih samostalnih albuma s kojima je i u kojima i sama pop-glazba sazrijevala i mijenjala svoje zakonitosti i forme.

Počivao u miru...

cure

Jedan od najutjecajnijih bendova svih vremena, veličanstveni The Cure, krenuli su na turneju u sklopu koje dolaze i na naš najveći open air festival u lipnju ove godine gdje će održati višesatni koncert i provesti nas kroz bogatu karijeru. The Cure su također potvrdili da su završili novi album!

mbz2019

30. muzički biennale Zagreb održat će se na nekoliko lokacija u Zagrebu, a upravo u Laubi – kući za umjetnost i ljude, kroz tjedan dana festivala gostovat će top skladatelji i izvođači svjetske alternativno-eksperimentalne glazbene scene: Brandt Brauer Frick Ensemble, Taylor Deupree, Ansambl Konstrukt te David Kollar i Arve Henriksen.

IAMDDB

Nova zvijezda na RnB nebu zove se IAMDDB i munjevitom brzinom osvaja Europu, a na njenoj osvajačkoj putanji označene su lokacije poput jednog od najlegendarnijih svjetskih klubova, berlinskog Berghaina, u koji stiže uskoro, dok samo gotovo dva mjeseca nakon toga dolazi u prekrasnu Stella Maris lagunu na Sea Star festival! Prethodna godina napravila je zvijezdu od mlade Diane Debrito, kako joj glasi puno ime, a veliki BBC servis točno je ovo predvidio kada ju je početkom 2018. proglasio jednom od mladih nada glazbene scene. Čini se da IAMDDB ne usporava ni u ovoj godini, jer osim turneje koja se željno iščekuje, nedavno je izbacila svoj peti EP “SWERVVVVV.5”!

INM 2019 Twitter Post 1024x514 Breakthrough

Imaš bend i želiš svirati na INmusic festivalu #14? Prijavi se na natječaj INmusic breakthrough 2019. i upravo tvoj bend može iskoristiti ovu sjajnu priliku i zasvirati na glavnoj pozornici najvećega hrvatskog open-air festivala! Pobjednik natječaja naći će se u društvu velikih svjetskih glazbenih imena koja će nastupiti na četrnaestom izdanju INmusic festivala kao što su - The Cure, Foals, Suede, Garbage, The Hives, Johnny Marr, LP, Kurt Vile & The Violators, Santigold, Frank Turner & The Sleeping Souls, Sofi Tukker, Peter Bjorn and John, Skindred i brojni drugi!

porin 26

Do završne dodjele najprestižnije hrvatske glazbene nagrade ostalo je još deset dana, a uskoro će započeti i pripreme u dvorani Centra Zamet gdje će se u petak, 29. ožujka održati završna svečanost. Rijeka, kao Europska prijestolnica kulture 2020, domaćin je ove velike glazbene manifestacije, a organizatori Porina najavljuju pravi glazbeno-scenski spektakl na kojem će nastupiti omiljene hrvatske glazbene zvijezde.

Impulse 2019

Šesto izdanje Impulse festivala održava se od 4. 4. do 13. 4. 2019., i kao u proteklih pet, glazba će biti svugdje. Kroz deset proljetnih dana na čak deset gradskih lokacija publiku čekaju koncertne promocije, likovni i filmski segment, premijerni nastupi, kao i već tradicionalni sajam ploča ili pak tribina s aktualnim gostima. Drugim riječima, Impulse festival i ove godine nastavlja svoju viziju spajanja riječkih gradskih lokacija s misijom promocije dobre glazbe i urbane kulture.

sea star

Umaški Sea Star slovi kao jedan od rijetkih festivala s fantastičnim smještajnim kapacitetima u neposrednoj blizini svoje raskošne lokacije, lagune Stella Maris. Uz izuzetno povoljne ulaznice, samo do kraja petka, 15. ožujka, Plava laguna i službena festivalska turistička agencija EXIT Trip, spakirali su ekskluzivnu akciju za pravo festivalsko ljetovanje te najbržim posjetiteljima osigurali vrhunski smještaj po pristupačnim uvjetima! Svi fanovi Sea Stara mogu birati između četiri različita tipa smještajnih jedinica, kvalitete od tri do pet zvjezdica, na koje mogu ostvariti do nevjerojatne uštede, a cijene se kreću već od 7€ po osobi za kamp, te od 9.2€ po osobi za apartman!

mozartine

Pjevački studio Mozartine već dugo nije samo studio koji okuplja pjevačke zborove za djecu. U zadnjih nekoliko godina ozbiljno su se posvetili radu u najrazličitijim granama glazbene umjetnosti i edukacije, pa tako od 2017. u svojoj ponudi imaju i satove klavira i solfeggia, kao i Musical zbor u kojem djeca osim pjevanja, uče i osnove glume i scenskog pokreta. Uz redovite satove za svoje članove, nude i glazbene seminare za pjevače, dirigente i instrumentaliste, a od prošle godine pokrenuli su i Međunarodni festival zborske glazbe u Zagrebu.

INM 2019 Web Press 800x600

Jedan od najprestižnijih svjetskih glazbenih časopisa, britanski NME (New Musical Express), proglasio je INmusic festival najboljim europskim festivalom ove godine prema lineupu i cijeni ulaznica.

dubravko

Dana 12.3.2019. nakon duge i teške bolesti u 59-toj godini napustio nas je Dubravko Vorih, glazbenik, skladatelj i dugogodišnji član Hrvatske glazbene unije.

ZBF19 FB sponsored 3 objava

Jonathan, Antenat, J.R. August, Rezerve, Headoneast, Clone Age, Deni & Robin i Grapevine Babies su nova glazbena imena trećeg Zagreb Beer Festa te se na pozornici u centru Zagreba pridružuju Morcheebi, Urbanu&4, Psihomodo Popu, Borisu Štoku, Svemirku, Detouru, Punčkama, ESC Lifeu, Luce, Rolo, Electric Octopus te Haiku Gardenu.

2270 Schiff PF2 c Nadia F Romanini FIN

Lisinski subotom 16. ožujka ugošćuje legendarnog sir Andrása Schiffa i Orkestar doba prosvjetiteljstva.

paraf1

Riječka promocija dugo iščekivanog box-seta Parafa 'Sabrana djela 1976. - 1987.', jučer je u Palachu okupila brojne prijatelje i kolege glazbenih legendi punk i novovalne regionalne scene. Večer je počela tribinom na temu bogate glazbene ostavštine Parafa na kojoj su sudjelovali Valter Kocijančić, Pavica i Zdravko Čabrijan, Mladen Ilić, Velid Đekić i Goran Lisica Fox.

Q bar logo

Nakon 16 godina uspješnog rada i bezbroj programa i gostovanja zatvara se kultni zadarski klub, u prvoj fazi poznat kao Maya pub, a kasnije kao Q bar.

Potkategorije