Kompilacija
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

U blagdansko se vrijeme često mogu čuti pjesme koje su tijekom vremena i svojom popularnošću postale pravi klasici. Napraviti pjesmu koja će postati hit nije jednostavno, a skladati uspješnicu na temu Božića vjerojatno je još i teže. Pri tome se ne konkurira samo suvremenicima, već treba nekako ići u korak s tradicionalnim, uobičajenim vjerskim pjesmama koje stotinama godina grade svoju popularnost. Ipak, mnogi su se glazbenici primili izazova stvaranja blagdanske glazbe koja je dijelom uspjela postati nezaboravna. Neke su pjesme nadahnuli prijatelji ili članovi obitelji, a nekima je poticaj za stvaranje bila dobrotvorna svrha. Premda znatan dio pjesama prolazi nezamijećen, neke se poput Mariah Carrey „All I Want For Christmas Is You“ toliko vrte da ih mnogi više ne mogu niti čuti. Ali, iz godine u godinu, snimaju se Božićni albumi koji donose nove pjesme, a mnoge se pjesme i ponavljaju te nas tako uveseljavaju u predblagdansko i blagdansko vrijeme. Kolege iz Ultimate Classic Rock magazina napravile su priču o 15 božićnih rock pjesama, a mi vam donosimo njih 10. Cijeli članak možete pročitati OVDJE.

1. Band Aid: “Do They Know It’s Christmas?” (1984.)

Poticaj zasigurno najpoznatijem dobrotvornom prazničnom singlu krenuo je od Boba Geldofa, pjevača grupe Boomtown Rats, kada je vidio potresne snimke stanovništva Etiopije pogođene glađu. Geldof je zamolio Midge Ura iz grupe Ultravox da napiše pjesmu. Samo snimanje trajalo je punih 24 sata, a uključivalo je najveće glazbenike toga vremena: Paula McCartneya, Stinga, Davida Bowieja, Bona Voxa iz grupe U2, Phila Collinsa, Duran Duran i mnoge druge. Odmah po objavljivanju, pjesma je postala hitom i već u prvoj godini prodala se u više od milijun primjeraka te prikupila pomoć od oko 10 milijuna dolara za gladne Etiopije.

2. Queen: “Thank God It’s Christmas” (1984.)

Božićni hit grupe Queen komponirao je bubnjar Roger Taylor, a refren je doradio gitarist Brian May, no pjesma ne bi bila toliko zapažena da je Freddie Mercury nije dodatno ukrasio svojim neponovljivim vokalnim umijećem. „Thank God It's Christmas“ odmah se popela na 21. mjesto britanske hit ljestvice, a kasnije je uvrštena na kompilaciju Greatest Hits III. (1999.)

3. John Lennon: “Happy X-Mas (War Is Over)” (1971.)

Dijelom Božićna, a dijelom usmjerena protiv rata u Vijetnamu, pjesma je nastala kao proizvod antiratnog angažmana Johna Lennona i Yoko Ono, koji je trajao više od dvije godine. Dostigla je četvrto mjesto u Velikoj Britaniji 1971. godine i postala jedna od najpoznatijih pjesama iz Lennonove solističke karijere. Otkako je objavljena, doživjela je obrade mnogih zvijezda među kojima su John Legend, Miley Cyrus, Neil Diamond, REO Speedwagon i Diana Ross.

4. Paul McCartney: “Wonderful Christmastime” (1979)

Paul McCartney svoju je blagdansku pjesmu napisao i snimio tijekom rada na solo albumu „McCartney II.“. Unatoč visokom plasmanu na ljestvicama u čak 19 različitih zemalja, kritičari su je zbog banalnog teksta i lakih nota proglasili jednim od najlošijih McCartneyevih izdanja. Ipak, ova je pjesma pozitivne energije i lepršavih nota mnogima postala sinonim za blagdansku opuštenost i veselje.

5. The Pretenders: “2000 Miles” (1983.)

Premda mnogi misle da ova pjesma govori o ljubavi na daljinu u blagdansko vrijeme, ona je u stvari posvećena Jamesu Honeyman-Scottu, gitaristu i osnivaču Pretendersa koji je u lipnju 1982. pronađen mrtav u stanu svoje djevojke. Pjesmu je skladala Chrissie Hynde, pjevačica Pretendersa, a već u prosincu 1983. postala je blagdanski hit.

6. Bruce Springsteen, “Santa Claus Is Comin’ to Town” (1982.)

Još tijekom svojih studijskih snimanja 1973. godine, Bruce Springsteen i njegov prateći The E-Street Band započeli su obradu ovog božićnog klasika kojega su snimili na koncertu u New Yorku (1975.). Ipak, snimka je niz godina stajala „u ladici“, a onda je objavljena na jednoj kompilaciji i unatoč slaboj promociji postala omiljena za brojne generacije.

7. Tom Petty: “Christmas All Over Again” (1987.)

Jimmy Iovine, poznati producent, početkom 1987. započeo je raditi na albumu „A Very Special Christmas“ kako bi prikupio sredstva za pokretanje paraolimpijskih igara. Tom Petty je za tu priliku skladao autorsku pjesmu “Christmas All Over Again”, bogatih harmonija i raskošnog aranžmana. Do godine 2001. album se u SAD-u prodao u preko dva milijuna primjeraka i ostvario dvostruku platinastu nakladu, a 2014. godine proglašen je najprodavanijim blagdanskim albumom u Sjedinjenim Američkim Državama.

8. Elton John: “Step Into Christmas” (1973.)

U samo jednome danu, 11. studenoga 1973., Elton John snimio je pjesmu “Step Into Christmas” kako bi njome zahvalio svojim obožavateljima koji su mu pomogli godinu učiniti posebnom. Premda naoko neozbiljna i banalna, pjesma je dostigla 24. mjesto na britanskoj ljestvici i bila popularna u kasnijim blagdanskim razdobljima.

9. The Pogues: “Fairytale of New York” (1987.)

Nije lako sa sigurnošću utvrditi odakle nadahnuće za "Fairytale of New York". Dok James Fearnley iz grupe The Pogues tvrdi kako je ideju za pisanje božićne pjesme dao menadžera benda, Shane MacGowan je rekao da pjesma nastala zbog oklade s Elvisom Costellom, njihovim tadašnjim producentom. U svakom slučaju, glazbu je napisao Jem Finer koji u ovome bendu svira bendžo. Njegov prvotni tekst govorio je o mornaru koji je nedostajao supruzi na Božić, ali je Finerova supruga rekla da mu je tema patetična i otrcana. Konačni je tekst nastao kombinacijom promijenjenih Finerovih riječi i MacGowanove improvizacije. Ženski je vokal otpjevala Kirsty MacColl, a pjesma se razvila u dijalog para koji se porječkao i poprilično omalovažavao. „Fairytale of New York" dosegla je drugo mjesto u Velikoj Britaniji nakon objavljivanja i od tada je svrstana među najveće božićne pjesme u povijesti rocka.

10. Chris Rea: „Driving Home For Christmas“ (1986.)

Pjesma je objavljena kao B-strana singla „Hello Friend“ iz 1986. godine, a kasnije se našla i na kompilaciji „New Light Through Old Windows“. Ipak, nastala je mnogo ranije u trenutku kada je supruga došla po Chrisa Reaju na Badnjak kako bi ga odvezla kući automobilom. Bilo je to vrijeme Chrisove besparice, s obzirom da mu je istekao ugovor pa diskografska kuća nije bila voljna platiti željezničku kartu, a vožnja automobilom bila je jeftinija. Bračni je par zaglavio u gustom prometu dok je padao snijeg. „Gledao sam ostale vozače“, prisjetio se Rea, "I svi su izgledali jadno. U šali sam počeo pjevati: 'Driving home for Christmas…', a kada su ulična svjetla zasjala, započeo sam u autu zapisivati ​​tekstove" . Inače, želja mu je bila da pjesmu otpjeva Van Morrison, ali nekako ipak do njega nije uspio doći. S obzirom da je ove godine gibanje ograničeno, Chris Rea neće morati daleko voziti, ali će se i ove godine u blagdansko vrijeme slušati njegova i mnoge druge božićne pjesme.

Cijeli članak možete pročitati OVDJE.



Izvještaji



Symphonika On The Rock i treći put u Lisinskom


U klubu Boogaloo održan ZMF Media dan


Camille Bertault Quintet oduševio Tvornicu


Sjajan koncert The Tiger Lilliesa u Kinu SC


Trap Takeover na jednu večer preuzeo Kutinu


Zadruga rasturila u rasprodanom Hard Placeu


Songkillers nastupili u Tvornici


Kries u Boogaloo – autohtona hipnotička etno psihodelija


Urban&4 uz gudački orkestar nastupili u Šibeniku


“Ne igraj se s vatrom, slušaj ju!”


Slavlje života i glazbe velike Janis Joplin


Mondo Generator feat. Acid Row i Omega sun


Zagreb glazbom obilježio Dan Europe


JazzHR u Tvornici kulture


Galerija fotografija: Them Moose Rush, Zepaxia, Rens Argoa


Tihomir Pop Asanović veličanstveno obilježio 60 godina karijere


Opasna doza dopamina u Tvornici kulture – Baks


Matija Cvek održao koncert u Zadru


Lekcije Kojota na otvorenju 20. Culture Shock Festivala