Izvještaji
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 852
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Kad Trent neće Hrvatima, oni će njemu. Reznorovi Nine Inch Nails na europskom su dijelu turneje kojom promoviraju prošlogodišnji studijski album ‘Hesitation Marks’. Uz to, bend slavi 25 godina postojanja i isto toliko diskografske karijere. Najbliže nama došli su u bečki Stadthalle u ponedjeljak, gdje je pristiglo i dosta Hrvata, među ostalim i u odličnoj organizaciji agencije Svikoncerti.

Događaj je za nenavikle počeo prilično rano, naime vrata su otvorena već u 18.30, iako su NIN počeli gotovo tri sata kasnije. Sa sobom po Europi vode Cold Cave, još jedan bend centriran oko jedne osobe, Wesleya Eisolda. Wesley je u bečkoj gradskoj dvorani u kratkom setu zagrijao prisutne svojom glazbom isključivo inspiriranom synth-popom 80-ih. Prekuhavajući se u crnom kožnom baloneru, Eisold je uz pomoć djevojke koju nisam uspio identificirati isprogramirao i otpjevao razmjerno dosadnih pola sata. Inače, bilo je očito kako i on u Reznoru vidi jednog od svojih uzora prema tome kako se ponaša na pozornici.

Dugo čekanje Reznora i ekipe se isplatilo: bilo je jasno od prvog trenutka kako su nam spremili pakleni show. Reznor izgleda kao da mu je duplo manje godina, a takav dojam ostavlja i svojim glasom i pokretima. Bilo ga je posvuda na pozornici, čak i ispred nje; izvijao se, stenjao, dizao ruke i bez pogreške otpjevao sve dionice u sat i 40 minuta koncerta. Zaista, pravi arhetip muškog seks-simbola na pragu 50-ih.

O Reznoru, dakle, ne treba više sipati ‘laude’. Red je pohvaliti odlično uigran prateći bend. Kažem prateći, jer svi fanovi NIN-a znaju da su svi osim Reznora tu da ‘upotpune’ broj. No, četvorka koja ga prati zadnjih godinu dana zaista se slaže kao ‘prst i nokat’ s Reznorom. Bilo da je riječ o postavi Reznor-dvojica programera/klavijaturista ili o punokrvnom bendu vokal-gitara-bas-bubnjevi, dečki su zvučali vrlo dobro i uigrano. Jedino je inače vrlo ‘vatreni’ gitarist Robin Finck imao malih problema s usklađivanjem sviranja i pjevanja, što se ponajviše pokazalo na ‘Head Like A Hole’ na samom kraju regularnog dijela koncerta.

Među dvadeset pjesama na set-listi našle su se sve očekivane pjesme, a mrvicu mi je žao što su Nine Inch Nails prestali s izvođenjem ‘Down in It’ s prvog albuma. Međutim, svi ostali hitovi bili su tu i oduševili publiku. Kao i na svakom odličnom koncertu, obično na njima dobijete još jednog favorita, stvar koju ranije niste pretjerano doživljavali. U ponedjeljak je to bila ‘Disappointed’.

Neumorni Reznor i ekipa pročešljali su sve faze karijere benda, a iskočile su, osim spomenute ‘Disappointed’, tercet ‘March of the Pigs’, ‘Piggy’ i ‘Reptile’, zatim ‘Closer’ te kraj regularnog dijela s ‘Wish’ i ‘The Hand That Feeds’. Time ne impliciram da je bilo slabih trenutaka, već da su ove pjesme ipak bile za koplje iznad drugih izvedenih te večeri. Kraj s megahitom ‘Hurt’ bio je logičan, no izgleda da bend nije više imao snage izvesti outro nakon što je publika zajedno s Trentom otpjevala vokalni dio.

S tehničke strane, sve je štimalo. NIN je bio glasan, ne i zaglušujuć, vokal se čuo podjednako dobro kao i ostali instrumenti: ozvučenje koje, nažalost, možemo samo poželjeti na koncertima u Hrvatskoj. Poluprozirni videozid se fantastično uklopio u zvučni dio koncerta te stil koji njeguju Nailsi. ‘The Day the World Went Away’ popratio je naimpresivniji video-sadržaj, kad su se velikom brzinom izmjenjivale fotografije zastava EU i SAD-a, novčanice eura, govora Georga Busha, uličnih nereda i slično.

Ako vam se pruži prilika uskoro vidjeti i čuti Nine Inch Nails, ne propustite ju. Garantiran vam je visoko profesionalan, provokativan i multimedijalan show u režiji Trenta Reznora. Dugokosi ispijeni mladić s početka karijere sad je mišićava muškarčina s kojeg žene ne skidaju pogled, a kojem ostali muškarci zavide. Vokalno nepogrešiv, rijetko statičan, okružen skladnim timom glazbenika – spojite to s tehnički odličnom organizacijom koncerta i znat ćete zašto su Nine Inch Nails vrijedni svake kune ili, u ovom slučaju, eura.

Setlista

The Downward Spiral / The New Flesh
Me, I'm Not
Copy of A
The Beginning of the End
March of the Pigs
Piggy
Reptile
Survivalism
Gave Up
Sanctified
(w/Sunspots riff)
Closer
(w/The Only Time breakdown)
Find My Way
Disappointed
The Warning
The Great Destroyer
Eraser
Wish
The Hand That Feeds
Head Like a Hole

BIS
The Day the World Went Away
Hurt



Izvještaji



Galerija fotografija: Opća opasnost nastupila u Sisku


Donkey Hot održali samostalan koncert u SAX!-u


Urban&4 uz gudački orkestar u Splitu


Jonathan u riječkom Pogonu kulture


The Boomtown Rats nastupili u Zagrebu


Galerija fotografija: Reper Iz Sobe + Beverly Brooks u Močvari


Rog u jazzu – Fanni Pósa Quartet u Lisinskom


Boris Štok nakon 9 godina u Vintageu


Izvrsna Josipa Lisac kao domaćica u Saxu


Ocean Of Another + Survived By Nothing u VIB-u


Sjajan nastup Roberta Fonsece u Kerempuhu


Glenn Miller Orchestra u Lisinskom


Widowspeak u Močvari - sjajna večer indie glazbe


Glazbeni dox - od Ryuichija Sakamota do Nicka Cavea


Drito X - večer 2.


Drugi dan Rock Massacre Festa


Krcata prva večer desetog Drito festivala


Prvi dan Rock Massacre festa u grunge tonu


CHUIte i poCHUite kako su CHUI osvojili Split