Najave novih izdanja
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

David Gilmour je najavio svoj novi studijski album 'Luck and Strange', koji će biti objavljen 6. rujna za Sony Music. Album će biti dostupan kao vinil, CD, Blu-Ray te u digitalnom formatu.

'Luck and Strange' sniman je pet mjeseci u Brightonu i Londonu i Gilmourov je prvi album novog materijala u devet godina. Ploču su producirali David i Charlie Andrew, najpoznatiji po radu s alt-J i Marikom Hackman. O ovom novom radnom odnosu, David kaže: "Pozvali smo Charlieja u kuću, pa je došao i poslušao neke demo snimke, i rekao stvari poput: "Pa, zašto tamo mora biti gitarski solo?" i „Zar sve moraj zavrsiti uz “fade out”? Ne mogu li neki od njih jednostavno završiti?”. Ima čudesan nedostatak znanja ili poštovanja prema ovoj mojoj prošlosti. Vrlo je izravan i ni na koji način ne izaziva strahopoštovanje, i to mi se sviđa. To je baš dobro za mene jer posljednja stvar koju želiš je da ti se ljudi samo povijaju.”

Većinu stihova albuma skladala je Polly Samson, Gilmourova koautorica i suradnica u posljednjih trideset godina. Samsonova kaže o lirskim temama obuhvaćenim u ‘Luck and Strange’: “Pisano je sa stajališta starijeg; smrtnost je konstanta.” Gilmour objašnjava: "Proveli smo dosta vremena tijekom i nakon zatvaranja (lock down, op.a) razgovarajući i razmišljajući o takvim stvarima." Polly je također otkrila da je iskustvo rada s Charliejem Andrewom oslobađajuće: “On želi znati o čemu se radi u pjesmama, želi da svi koji ih sviraju imaju ideje koje se nalaze u stihovima koji informiraju njihovo sviranje. Iz tog razloga sam ga posebno zavolio.”

Album sadrži osam novih pjesama zajedno s prekrasnom preradom pjesme 'Between Two Points' The Montgolfier Brothersa te ima umjetnička djela i fotografije renomiranog umjetnika Antona Corbijna.

Glazbenici koji su pridonijeli albumu su Guy Pratt & Tom Herbert na basu, Adam Betts, Steve Gadd i Steve DiStanislao na bubnjevima, Rob Gentry & Roger Eno na klavijaturama uz gudačke i zborske aranžmane Willa Gardnera. Naslovna pjesma također uključuje pokojnog klavijaturista Pink Floyda Richarda Wrighta, a snimljena je 2007. na jammu u staji u Davidovoj kući.

Neki materijali na albumu proizašli su iz prijenosa uživo koje su Gilmour i obitelj izvodili pred globalnom publikom tijekom karantene 2020. i 2021.; Romany Gilmour pjeva, svira harfu i pojavljuje se kao glavni vokal na 'Between Two Points'. Gabriel Gilmour također pjeva prateće vokale.

Naslovna slika albuma (vidi gore), koju je fotografirao i dizajnirao Anton Corbijn, inspirirana je stihom koji je napisao Charlie Gilmour za posljednju pjesmu albuma 'Scattered'. O radu sa svojom obitelji na 'Luck and Strange', David kaže: "Polly i ja pišemo zajedno više od trideset godina i prijenosi uživo Von Trappeda pokazali su sjajnu mješavinu Romanyjeva glasa i sviranja harfe i to nas je dovelo do osjećaj da odbacujem nešto od prošlosti za koju sam se osjećao vezan i da mogu odbaciti ta pravila i raditi što god mi se prohtije, a to je bila takva radost.”

Novi singl, onaj kojim najavljuje album, bit će objavljen u četvrtak u 18:15, a moći ćete ga poslušati niže.

Popis pjesama:

1. Black Cat
2. Luck and Strange
3. The Piper’s Call
4. A Single Spark
5. Vita Brevis
6. Between Two Points - with Romany Gilmour
7. Dark and Velvet Nights
8. Sings
9. Scattered



Izvještaji



Wolfheart u Vintage Industrial Baru


One Possible Option najavili novi album u Zagrebu


Galerija fotografija: PipsChips&Videoclips održali prvomajski koncert u Sisku


Galerija fotografija: Igralom u Močvari


Galerija fotografija: A Gram Trip, Hrmülja i Lord Drunkalot u Močvari


Galerija fotografija: Toumaranke Orchestra u klubu Močvara


Buntai + Lil zoo u Klubu kulture


Galerija fotografija: Opća opasnost nastupila u Sisku


Donkey Hot održali samostalan koncert u SAX!-u


Urban&4 uz gudački orkestar u Splitu


Jonathan u riječkom Pogonu kulture


The Boomtown Rats nastupili u Zagrebu


Galerija fotografija: Reper Iz Sobe + Beverly Brooks u Močvari


Rog u jazzu – Fanni Pósa Quartet u Lisinskom


Boris Štok nakon 9 godina u Vintageu


Izvrsna Josipa Lisac kao domaćica u Saxu


Ocean Of Another + Survived By Nothing u VIB-u


Sjajan nastup Roberta Fonsece u Kerempuhu