Festivali
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 852
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
{mosthumbviewer: images/SGvijesti_najave/2009/06/02/logo.jpg, images/SGvijesti_najave/2009/06/02/logomala.jpg, Park In Zagreb 2009., Left} Park-in-Zagreb 2009. (14.06.-27.06.2009.) trajao je 13 dana tijekom kojih je ostvareno 240 sati programa kroz 38 različitih manifestacija. Održano je 17 radionica, 7 kazališnih predstava u kojima je sudjelovalo više od 50 glumaca, 5 književnih večeri, turnir u graničaru te nekoliko predavanja, tribina i performansa alternativnih umjetnika. U sklopu festivala nastupilo je 15 domaćih i stranih bendova. PIZ 2009. tradicionalno je otvoren Ribnjak Open Air cjelodnevnom woodstock manifestacijom kojoj je prisustvovalo oko 4500 ljudi. Park-in-Zagreb 2009. sveukupno je pohodilo oko 17 000 posjetitelja, sudionika, izvođača, voditelja i volontera. Svi događaji u sklopu Park-in-Zagreb festivala bili su besplatni!

Glazbeni dio PIZa 2009., obilježili su odlični nastupi pretežno domaćih bendova. Tradiciju da na otvorenju uvijek nastupa jedan pravi „zagrebački“ bend, ove godine održali su legendarni Pips Chips i Videoclips. Snage i boje hrvatskog juga ovaj put branili su Stillness i Zinedin Zidan. Elemental i Delyricum pružili su ljudima dozu odlične glazbe u kojoj je prevladavao hip hop, dok su porciju rocka publici servirali Hi Fju, Kolodvor i Hakuna Matata.

Nakon Open Air otvorenja, ostatak glazbenog programa odvijao se kroz 6 koncertnih večeri u klubu Purgeraj. Tako smo u ovom dijelu glazbenog programa imali prilike čuti razne glazbene pravce. U prvom tjednu, vrlo popularni gosti iz Srbije, Goribor, odsvirali su odličan psihodelični koncert kojeg je teško svrstati u žanrovske okvire...  u naredna dva dana, riječki One Piece Puzzle i zagrebački Pink Studio uspješno su predstavili hvaljene albume prvijence. U drugom tjednu, imali smo pravi raspašoj uz ciganski puhački orkestar Picikato Brass Band, etno – world music poslasticu s bendom Afion te jazz funk završnicu glazbenog dijela festivala s kumom talijanske lounge glazbe – hammond triom Sama Paglie.

U četvrtak 24.06., drugu godinu zaredom, održao se turnir u graničaru koji također prelazi u jednu od tradicija festivala. Turnir organizira i vodi obrt Sretna Lubenica na čelu s Marinom Orsag a interes timova je iznenađujuće velik. Dobra zabava u parku i opuštanje uz timsku igru iz osnovnoškolskih dana sigurno će svake godine biti nezaobilazni dio Park in Zagreba.

Evo kako je izbornica dramskog dijela programa, Ksenija Rožman, opisala kazališni dio PIZa 2009.

„Ljetni festival „Park In Zagreb 2009“ iznjedrio je u svom programu sedam scenskih priča: Sličice iz hrabrosti, Pravi se da nisi ništa vidio, Životinjski proces, Psihe, Ja mrzim Shakespearea, Jesam  i Jesen, zima, proljeće i ljeti puta sto godina - u izvedbi dramskih skupina iz OŠ Vinka Žganca i Petra Zrinskog, Centra mladih Ribnjak, Teatra Gaudeamus KC-a Peščenica, Plesne udruge „Puls“ i SKD-a „Prosvjeta“.

To je sedam pokušaja različitih stvaralačkih timova da se uspostavi stvarna i iskrena veza s ljudima koji žele čuti, vidjeti i osjetiti kako diše naša stvarnost uronjena u sedam različitih tema: otuđenje, nasilje, psihička opterećenja, život kroz ples, budućnost kakva nas čeka ako nastavimo ovako, dio čitanja Danila Harmsa i čitanje djela W. Shakespearea.

Razlog predstavljanja baš ovih tema i ovih kazališnih skupina leži u namjeri približavanja različitih kazališnih poetika, ali sa zajedničkim stvaralačkim pokretačem: ispitivanjem duhovnog ozračja modernog čovjeka bez obzira na političke, vremenske, zemljopisne, vjerske ili bilo koje druge granice. Iskrena živost kazališne igre bila je posljedica energije koju imaju samo ljudi (četrnaestogodišnja djeca i mladi do trideset godina) koji rade bez vanjske prisile, rade iz ljubavi (amateri!!), rade jer žele izraziti i povezati sebe i svijet u kojem žive. Publika Park in Zagreba svjedočila je pravom profesionalnom amaterizmu na  obnovljenim daskama scene Centra Ribnjak. Posebnim čestitkama i zahvalnošću zadužili su nas voditelji kazališnih skupina koji su ujedno i autori režije ovih vrijednih kazališnih uradaka. Nadamo se da će i dalje imati podršku sredine u kojoj stvaraju jer podršku Festivala „Park in Zagreb“ sigurno imaju.“

U književnom dijelu Park in Zagreba, predstavilo nam se 5 autora sa svojim knjigama, a posebno bi izdvojili vrlo uspješno i zanimljivo predstavljanje reizdanja poznatog djela „Sjaj epohe“ Borivoja Radakovića, u izdanju VBZ-a. Osim ovog predstavljanja, tu su bili još Dorta Jagić, jedna od naših najzapaženijih mladih pjesnikinja, Dario Šarec, Maja Mikić i Dinko Telećan, koji nam je predstavio svoj putopis „Lotos, prah i mak – Crtice s potkontinenta“.

I na kraju, vjerojatno najveći pojedinačni dio festivala – program radionica. Ove godine radionice su oborile sve rekorde kvantitete i kvalitete ali i posjećenosti. Sveukupno smo imali 17 besplatnih radionica koje je kroz otprilike 190 sati održanih termina vodilo oko 25 voditelja. Uz već tradicionalne radionice kao npr. Stand up comedy, Govorništvo, Artistika, Likovna, Lutkarska ili Sportska, ove godine smo imali par jako zanimljivih i egzotičnih radionica kao što su Kineska kaligrafija, Djembe i Bridge. Nove radionice također su bile Filmska, dvije plesne: Salsa Fit i Orijentalni ples te radionica Recikliranje tekstila. A i dalje, najposjećenije i posjetiteljima najzanimljivije ostale su radionice Hula Hoop, Didgeridoo i Capoeira.

Kao i svih godina do sada, najveća nagrada organizaciji ovako opširnog festivala je sigurno odlična posjećenost publike svih organiziranih događaja te fenomenalna atmosfera na svim koncertnim zbivanjima. Sve veći odaziv i pohvale građana, za koje ovo i radimo, daju nam energije i entuzijazma da svaki sljedeći Park-in-Zagreb napravimo još veći, bolji i bogatiji.

Veliko HVALA sponzorima festivala (Grad Zagreb,


Izvještaji



Symphonika On The Rock i treći put u Lisinskom


U klubu Boogaloo održan ZMF Media dan


Camille Bertault Quintet oduševio Tvornicu


Sjajan koncert The Tiger Lilliesa u Kinu SC


Trap Takeover na jednu večer preuzeo Kutinu


Zadruga rasturila u rasprodanom Hard Placeu


Songkillers nastupili u Tvornici


Kries u Boogaloo – autohtona hipnotička etno psihodelija


Urban&4 uz gudački orkestar nastupili u Šibeniku


“Ne igraj se s vatrom, slušaj ju!”


Slavlje života i glazbe velike Janis Joplin


Mondo Generator feat. Acid Row i Omega sun


Zagreb glazbom obilježio Dan Europe


JazzHR u Tvornici kulture


Galerija fotografija: Them Moose Rush, Zepaxia, Rens Argoa


Tihomir Pop Asanović veličanstveno obilježio 60 godina karijere


Opasna doza dopamina u Tvornici kulture – Baks


Matija Cvek održao koncert u Zadru


Lekcije Kojota na otvorenju 20. Culture Shock Festivala