Festivali
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

{mosthumbviewer: , images/SGkoncerti_interviewi/2009/07/graspop/1m.jpg, Graspop Metal Meeting 2009., Left} U malo udaljenijem belgijskom Deselu, ove je godine održan već 14.  po redu Graspop Metal Meeting. Graspop je prvi put organiziran 1986. godine kao lokalni pop festival s lokalnim bendovima. Od 1996. godine na dalje odvija se kao Graspop Metal Meeting i na rasporedu je svake godine. U početku je to bio jednodnevni festival. Godine 1996. ga je posjetilo nešto više od 10.000 ljudi, kasnije se je protegnuo na dva dana, a od 2004. godine održava se kao trodnevni festival. Prošle je godine na njemu zabilježeno 135.000 posjetitelja.

Festival je održan od 26. do 28. lipnja, ugostio je poznata, kao i malo manje poznata, imena iz svijeta tvrdih riffova. U tri dana se predstavilo preko 60 bendova. Slušali smo od trasha, heavy-ja, glama, gothica pa do novijih vrsta.

Kamp se otvorio već u četvrtak 25. lipnja i počeo se puniti od šest sati nadalje. Ovog puta već se prvog dana vidjelo da je nešto manje posjetitelja nego prošle godine, prije svega se to primijetilo kod kampiranja, naime zbog prilično različitih vrsta, mnogi su došli samo na jedan dan.

gmm

U petak je bio prvi dan koncerata koji su se održavali u tri šatora i na velikoj pozornici. Počelo je oko 14 sa Lauren Harris u Metal Domeu (najmanji šator) i sa Buckcherry na glavnoj pozornici. U 18 sam u velikom šatoru (Marquee1) pogledao nastup američkih hard rock legendi W.A.S.P. s Blackiem Lawlessom na čelu. Set lista je izgledala otprilike ovako: On Your Kness, Inside the Electric Circus, Hate To Love Me,  L.o.v.e. Machine, Wild Child, Chainsaw Charlie, The Idol i I Wanna Be Somebody.

WASP

Nakon W.A.S.P. otišao sam prema glavnoj pozornici na kojem su još svirali Soulfly. Nakon njih su slijedili Heaven and Hell koji su predstavili sve Sabbatove poslastice iz razdoblja Dia i nešto materijala s novog albuma The Devil You Know. Kao headlineri u subotu su nastupili kalifornijski glameri Motley Crue. Uz već nabrojane grupe u subotu su još nastupili DragonForce, Papa Roach, Static-X, Dream Theater, Down, Blind Guardian, Exodus, Pestilence, Lääz Rockit, The Gathering, Samael, Jon Oliva's Pain, Firewind i Taake.

MotleyCrue1

U subotu su svoje nastupe otkazale grupe Killswitch Engage i Five Finger Death Punch. Killswitche su zamijenili Inquest, a Five Fingere - Delain. A skupilo se i nešto više ljudi, sudeći prema njihovim majicama i izgledu prije svega zbog glavnih zvijezda večeri Slipknota. U subotu su još nastupili Korn, Journey, Hatebreed, Lacuna Coil, Volbeat, Mastodon, Gojira, Parkway Drive, Legion of the Damned, Black Stone Cherry, Kataklysm, Wolves in the Throne Room, Dagoba, Negura Bunget, Keep of Kalessin, Death Angel, Monster Magnet, Duff Mc Kagan's Loaded, No Use for a Name, All Shall Perish i Manic Movement.

UFO

Na zadnji dan u nedjelju koncerti su počeli već u 11:30. Prvi su na glavnoj pozornici počeli britanski hard rockeri UFO. Sudeći po izgledu pjevač Phil Mogg imao je vrlo napornu noć, završili su oko 12, a nakon njih slijedio je Lamb Of God. Nakon Triviuma na glavnoj je pozornici nastupilo ponovno okupljen super-bend Chikenfoot. Skupina okuplja samo poznate glazbenike Sammy Hagar (ex. Van Halen) – vokal, Joe Satriani – gitara, Michael Anthony (ex. Van Halen) – bas i Chad Smith (RHCP) – bubnjevi. Chikenfoot predstavljaju svoj istoimeni prvijenac u Europi pa ih se može uloviti na većini festivala.

Chickenfoot

Nakon prilično skromnog nastupa Nightwisha ovogodišnji je festival zaključio Marilyn Manson. U nedjelju su nastupili još: Disturbed, Anthrax , Epica, Sacred Reich, Eths, God Forbid, Scar Symmetry, Devil Driver, August Burns Red, Children of Bodom, Sick of It All, Candlemass, Warbringer, Karma To Burn, Suicidal Tendencies, All That Remains i The Reckoning Diablo Blvd.

Prema izvještavanju francuskog portala Graspop 2009. je u tri dana ugostio 130.000 posjetitelja, što ga uvrštava među najveće metal festivale u Europi. Za trodnevnu kartu trebalo je izdvojiti 135€ u što je bilo uključeno i kampiranje. Ostali dodaci kao što su hrana, piće, tuš i metalmarket plaćali su se žetonima. Cijena pojedinog žetona iznosila je 2.25€, što za jedan ulazak u metalmarket i jedno tuširanje nije baš jeftino.   




V nam malce bolj oddaljenemu Belgijskem Deselu, se je letos odvil že 14. Graspop metal meeting. Graspop je bil prvič organiziran leta 1986 kot lokalni pop festival z lokalnimi bandi. Od leta 1996 dalje pa poteka kot Graspop Metal Meeting in je na kolendarju vsako leto.  Sprva je bil to dnevni festival. Leta 1996 ga je obiskalo nekaj več kot 10.000 ljudi, kasneje se je razširil na dva dni, od leta 2004 pa poteka kot tridnevni festival. Lani so na njem zabeležili 135.000 obiskovalcev.

Festival je potekal med 26. In 28. Junijem in gostil tako znana, kot malce manj znana imena iz sveta trših riffov. V treh dneh se je predstavilo preko 60 bandov. Slišali smo lahko od trasha, heavy-ja, glama, gothic-a pa do novejših zvrsti.

HeavenAndHell

Kamp se je odprl že v četrtek 25. Junija in se začel polniti od šeste ure naprej. Tokrat je bilo prvi dan opaziti nekaj manj ljudi kot lani, predvsem se je to poznalo pri kampiranju, saj jih je zaradi precej različnih zvrsti, kar nekaj prišlo le za en dan.

V petek je bil prvi dan koncertov, ki so potekali v treh šotorih in na velikem odru. Začelo se je ob 14ih z Lauren Harris v Metal Dome (najmanjši šotor) in z Buckcherry na glavnem odru. Ob 18. uri sem si v velikem šotoru (Marquee1) ogledal nastop ameriških hard rock legend W.A.S.P z Blackiem Lawlessom na čelu. Setlista si je sledila nekako takole:  On Your Kness, Inside the Electric Circus, Hate To Love Me,  L.o.v.e. Machine, Wild Child, Chainsaw Charlie, The Idol in I Wanna Be Somebody.

WASP1

Za W.A.S.P sem se odpravil proti glavnemu odru na kateremu so že igrali Soulfly. Za njimi so sledili Heaven and Hell, ki so predstavili vse Sabbatove poslastice iz obdobja Dia in nekaj materijala iz novega albuma The Devil You Know. Kot headlinerji so v soboto nastopili Kalifornijski glamerji Mötley Crüe. Poleg že naštetih skupin so v soboto nastopili še DragonForce, Papa Roach, Static-X, Dream Theater, Down, Blind Guardian, Exodus, Pestilence, Lääz Rockit, The Gathering, Samael, Jon Oliva's Pain, Firewind in Taake

MotleyCrue2

V soboto sta svoje nastope odpovedali skupini Killswitch Engage in Five Finger Death Punch. Kilswitche so zamenjali Inquest Five fingerje pa Delain. Nabralo pa se je tudi nekaj več ljudi, po majicah in izgledu sodeč predvsem zaradi glavnih zvezd večera Slipknot. V soboto so nastopili še Korn, Journey, Hatebreed, Lacuna Coil, Volbeat, Mastodon, Gojira, Parkway Drive, Legion of the Damned, Black Stone Cherry, Kataklysm, Wolves in the Throne Room, Dagoba, Negura Bunget, Keep of Kalessin, Death Angel, Monster Magnet, Duff Mc Kagan's Loaded, No Use for a Name, All Shall Perish in Manic Movement.

HeavenAndHell1

Na zadnji dan v nedeljo so se koncerti začeli že ob 11:30. Prvi so na glavnem odru začeli Britanski hard rockerji UFO. Po izgledu sodeč, zelo naporni noči pevca Phila Mogga so zaključili ob 12:00 za katerimi so sledili Lamb of God. Po Triviumih je na glavnem odru nastopila na novo ustanovljena super-skupina Chikenfoot. Zasedba šteje same peiznane glasbenike Sammy Hagar (ex. Van Halen) – vokal, Joe Satriani – Kitara, Michael Anthony (ex. Van Halen) – Bas in Chad Smith (RHCP) – Bobni. Chikenfooti predstavljajo svoj istoimenski prvenec, v evropi pa jih lahko spremljamo večinoma na festivalih.

Journey

Za precej skromnim nastopm Nightwishev pa je Letošnji festival zaključil Marilyn Manson. V nedeljo so nastopili še Disturbed, Anthrax , Epica, Sacred Reich, Eths, God Forbid, Scar Symmetry, Devil Driver, August Burns Red, Children of Bodom, Sick of It All, Candlemass, Warbringer, Karma To Burn, Suicidal Tendencies, All That Remains in The Reckoning Diablo Blvd.

Nightwish

Graspop 2009 je po poročanju Francoskega portala v treh dneh privabil 130.000 obiskovalcev, kar ga uvršča med največje metal festivale v Evropi. Za tridnevno karto je bilo potrebno odšteti 135€ v kar je bilo vključeno tudi kampiranje. Ostali priboljški kot so hrana, pijača, tuš in metalmarket so se plačevali z žetoni. Cena posameznega žetona je bila 2.25€, kar za en vstop v metalmarket in enkratno tuširanje ni ravno poceni.



Izvještaji



Symphonika On The Rock i treći put u Lisinskom


U klubu Boogaloo održan ZMF Media dan


Camille Bertault Quintet oduševio Tvornicu


Sjajan koncert The Tiger Lilliesa u Kinu SC


Trap Takeover na jednu večer preuzeo Kutinu


Zadruga rasturila u rasprodanom Hard Placeu


Songkillers nastupili u Tvornici


Kries u Boogaloo – autohtona hipnotička etno psihodelija


Urban&4 uz gudački orkestar nastupili u Šibeniku


“Ne igraj se s vatrom, slušaj ju!”


Slavlje života i glazbe velike Janis Joplin


Mondo Generator feat. Acid Row i Omega sun


Zagreb glazbom obilježio Dan Europe


JazzHR u Tvornici kulture


Galerija fotografija: Them Moose Rush, Zepaxia, Rens Argoa


Tihomir Pop Asanović veličanstveno obilježio 60 godina karijere


Opasna doza dopamina u Tvornici kulture – Baks


Matija Cvek održao koncert u Zadru


Lekcije Kojota na otvorenju 20. Culture Shock Festivala