A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Prosinac 2006
Format Albumi
Vrsta Reggae / Dub / Electronic
Dodano Utorak, 26 Travanj 2011
Žanr Reggae
Broj diskova 1
Edition date Prosinac 2006
Država Hrvatska
Etiketa Universal Egg / Kingston
Tags

Review

Nakon tri godine, na sceni je svoje mjesto, zasluženo, zauzeo i drugi album našeg najboljeg i najkvalitetnijeg dub reggae benda, Radikal Dub Kolektiva.Osnovan 2002., bend koji su činila samo tri čovjeka, u pet je godina izrastao u respektabilan i ozbiljan sastav ljudi koji se ne boje svoje vizije prezentirati kritičnijoj i iskusnijoj publici nego što je naša. Danas, iza Vanje, Vedrana, Vrkija, Jadranka i Damira stoje dva uspješna i kvalitetna albuma te ime koje se probilo na svjetsku dub scenu konkurirajući nekima od najvećih imena. Iz RDK-a nedugo zatim nastao je i RDK Sound System kojim su postali pokretači mnogih programa koji su s vremenom i odobravanjem publike ušli u stalni program Mochvare (Punk Reggae Fiesta, Dub Caffe, Tribalizer).

Prvi album, izdan još 2004., prezentirao je trinaest pjesama od kojih su gotovo sve postale hitovi koji su se na koncertima prepoznavali i nailazili na pozitivne reakcije publike. Taj album je, kako naglašavaju i članovi benda, bio više sastav dub, reggae, ska, punkrock, trance/ambient zvukova, dok na drugom, RDK ulazi u novo doba i izvodi više live, upbeat dub.

Bass Matters završna je faza Bass Matters- RDK meets Perch in Dub, koji je snimljen u travnju 2005. u Zion Train studiju. Izdavačka kuća koja je RDK uzela pod svoje okrilje u ovom projektu je Universal Egg koja je u vlasništvu Neila Percha iz Zion Traina i Abassi All Starsa. Da bolje nisu mogli proći, pokazuje i činjenica da su se ovom suradnjom smjestili uz bok majstorima duba kao što su Abassi All Stars, Zion Train, Vibronics, Nucleus Roots, Dubdadda, Jah Works, Love Grocer …

Bass Matters je na tržištu od 18. 12.2006, a kod nas se može nabaviti od 20.12.2006. u Kingston vinyl & cd shop (Radićeva 3, Zg, www.kingston.hr). Kingston je također i distributer za Hrvatsku.

10" vinil, koji je poslužio kao najava novog cd-a, sadrži četiri remixa stvari A Brighter Future feat. Lua od kojih su dvije obrađene od Abassi All Starsa, a dvije od RDK Sound Systema. Originalna stvar, sa prekrasnim, umirujućim glasom Lue, nalazi se na albumu.

Album vokalno ugošćuje Omara Perryja i Luu, te Zion Train bass sekciju. Sve pjesme napisao je RDK, osim A Brighter Future feat. Lua, u kojoj im je pomogla i Lua, te U.n.i.t.y. na kojem RDK radi zajedno sa Omarom Perryjem.

Promocija albuma održala se u subotu, 27. 1., gdje se u punom Aquariusu sat i pol moglo uživati u svježem i novom, te zrelijem zvuku pionira domaćeg duba. Iako su neki kritičari naglasili da se na albumu osjeti britanski stil duba, ipak mislim da je to naš temelj na kojem se sad dalje treba nadograđivati dub scena, jer samim postojanjem i svime što su nam prikazali, RDK je jasno dao do znanja da su važnije vizije i kreativnost pojedinca, te volja da se sve zajedno ostvari, nego manjkavost sličnih kolektiva na području s kojeg dolaze.

Europska se publika već upoznala s novim dobom u koji su kročili, kroz turneju koja se odvijala od 28.12. do 14.01., a atmosfera koja se stvorila u sat i pol, u klubu kraj jezera, pokazuje da je i naša publika spremna na domaću glazbu svjetskog kalibra.

Jednako plesan i umirujući album samo je potvrdio dobar glas koji su stekli nakon prvog i postavio visoke kriterije koje će morati ispuniti sljedeći da bi održao ugled. Suradnjom koju su počeli sa mnogim glazbenicima i vratima koja su tek otvorili, pokazali su da u tome neće imati previše problema i da od sljedećeg albuma opet možemo očekivati još zreliji i još kvalitetniji zvuk.

Kako, pomalo patetično, bend objašnjava,We want and work for this world to be a better place.

 

Vanja Dergić


Hits 2610

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Galerija fotografija: Opća opasnost nastupila u Sisku


Donkey Hot održali samostalan koncert u SAX!-u


Urban&4 uz gudački orkestar u Splitu


Jonathan u riječkom Pogonu kulture


The Boomtown Rats nastupili u Zagrebu


Galerija fotografija: Reper Iz Sobe + Beverly Brooks u Močvari


Rog u jazzu – Fanni Pósa Quartet u Lisinskom


Boris Štok nakon 9 godina u Vintageu


Izvrsna Josipa Lisac kao domaćica u Saxu


Ocean Of Another + Survived By Nothing u VIB-u


Sjajan nastup Roberta Fonsece u Kerempuhu


Glenn Miller Orchestra u Lisinskom


Widowspeak u Močvari - sjajna večer indie glazbe


Glazbeni dox - od Ryuichija Sakamota do Nicka Cavea


Drito X - večer 2.


Drugi dan Rock Massacre Festa


Krcata prva večer desetog Drito festivala


Prvi dan Rock Massacre festa u grunge tonu


CHUIte i poCHUite kako su CHUI osvojili Split