Recenzije
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Lipanj 1982
Format Albumi
Vrsta / Folk-rock
Dodano Utorak, 04 Studeni 2014
Žanr Rock
Broj diskova 1
Edition date Listopad 2012
Država UK & Europe
Etiketa EMI Catalogue
Catalog Number SHSPX 4123
Edition details Reizadnje s jednim diskom povodom 30 godina od objave albuma
Tags Jon Lord EMI

Review

John Lord je napustio ovaj naš svijet 16. srpnja 2012. Njegov rad, kompozicije, svirka većini je više ili manje poznata. Kvalitetu nije potrebno naglašavati. Deep Purple, Whitesnake, Paice, Ashton & Lord, The Artwoods… Uz sve to, Lord je sudjelovao u još pedesetak glazbenih projekata. Čovjek koji je uživao u stvaranju i izvođenju glazbe, što dokazuje i ovdje recenzirani album.

Originalni »Before I Forget« objavljen je prije točno trideset godina. EMI Records reizdao ga je u listopadu ove godine. Album se može uzeti kao pregled mnoštva žanrova kojima se Jon intenzivno bavio do 1982. godine. Raznolikost žanrova kojima s Jon bavio vidljiv je i po glazbenicima koji su sudjelovali na albumu: Tony Ashton, Sam Brown, Vicki Brown, Elmer Gantry, Bernie Marsden, Neil Murray, Boz Burrel, Ian Paice, Simon Phillips, Cozy Powell, Simon Kirke i Mick Ralphs. Album je, s ove vremenske distance, slika jednog drugog vremena promatrane kroz naočale vrhunskog glazbenika. Naslovna pjesma albuma »Before I Forget« je Lordov instrumental, koji se može nazvati klasika (klasična glazba). Čista glazba s jedva primjetnim pozadinskim vokalima (Vicky & Sam Brown). Lagano, vrhunsko instrumentaliziranje u kojem klavir vodi. Pjesma za opuštanje i relaksaciju. Instrumental »Tender Babies« s orguljama kao vodećim instrumentom, je prava kombinacija klasične glazbe i moćnog rock muziciranja. »Bach Onto This« je Jonova rock igrarija s Tokatom i fugom u D moluBWV 565Johanna Sebastiana Bacha. Zaigranost i ozbiljnost, umijeće i umjetnost susreću se u ovoj pjesmi dva glazbena virtuoza Jona i Sebastiana. Kraća verzija ove pjesme nalazi se i u bonus tracks (kao zadnja pjesma na albumu). Pjesme »Chance on a Feeling«, »Say Its Alright« su pjesme koje možemo svrstati u klasičan rock zvuk sedamdesetih. U bonus dodatak, osim već spomenute »Bach Onto This«, nalaze se i »Going home« (b strana singla »Bach on…«) te tradicionalna pjesma »Ravel's Pavene« u Lordovom aražmanu.

Cijeli album je kao stvoren za glazbenoljubce, za one koje vole uživati u malo kompleksnijom glazbi. Atmosfera, zvuk, virtuoznost, klasična glazba, punokrvni rock, ozbiljnost, igra, zabava – sve na jednom mjestu u samo 11 pjesama. Novo EMI-jevo izdanje odnosno CD donosi u omotu neke Jonove misli i razmišljanje Naila Murraya o suradnji s Jon Lordom. Album idealan za mirnu vožnju u autu, brodu ili avionu, idealno za užitak u 'čistoj glazbi'. Album koji među ostalim treba poslužiti da se ponovo uvi uvjerimo u Lordovo nenadmašno glazbeno i kompozitorsko umijeće. Jon, Rest in Peace.

Bruno Ćurko

Hits 1442

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Galerija fotografija: Opća opasnost nastupila u Sisku


Donkey Hot održali samostalan koncert u SAX!-u


Urban&4 uz gudački orkestar u Splitu


Jonathan u riječkom Pogonu kulture


The Boomtown Rats nastupili u Zagrebu


Galerija fotografija: Reper Iz Sobe + Beverly Brooks u Močvari


Rog u jazzu – Fanni Pósa Quartet u Lisinskom


Boris Štok nakon 9 godina u Vintageu


Izvrsna Josipa Lisac kao domaćica u Saxu


Ocean Of Another + Survived By Nothing u VIB-u


Sjajan nastup Roberta Fonsece u Kerempuhu


Glenn Miller Orchestra u Lisinskom


Widowspeak u Močvari - sjajna večer indie glazbe


Glazbeni dox - od Ryuichija Sakamota do Nicka Cavea


Drito X - večer 2.


Drugi dan Rock Massacre Festa


Krcata prva večer desetog Drito festivala


Prvi dan Rock Massacre festa u grunge tonu


CHUIte i poCHUite kako su CHUI osvojili Split