MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Kolovoz 2005
Format Albumi
Vrsta Standards / Jazz Instrument / Post-Bop / Mainstream Jazz
Dodano Petak, 10 Srpanj 2020
Žanr Jazz
Length 1:06:59
Broj diskova 1
Edition date Kolovoz 2005
Država Europa
Etiketa Blue Note / Dallas Records
Catalog Number 7243 4 77133 2 3
Edition details objavljeno: 30.8.2005.; producent: Delfeayo Marsalis; snimano: snimano: 15.12.2002. - House Of Tribes & World Alert Music, New York, NY i World Alert Music, New York, NY
Tags Dallas Records Blue Note Wynton Marsalis Delfeayo Marsalis

Review

Još jedno ugodno iznenađenje došlo je iz prebogate zbrike Blue Note Records uz posredovanje EMI Records, a radi se o live albumu: Live At House Of Tribes izvrsnog jazz trubača Wynton Marsalisa.

Wynton Marsalis rođen je 18. listopada 1961-ve u New Orleansu, LA. Svoju karijeru započeo je u ranim 80-tima, strelovitom brzinom. Od samog početka pratio ga je glas glazbenika koji svojim začuđujuće tvrdim stavom u pristupu i prezentaciji akustičnog jazza radije nego više komercijaliziranoj fuziji funka, r&b i jazza daje veliku važnost. Svoju profesionalnu karijeru započeo je u tzv. pokretu mladi lavovi, bazirajući svoj izričaj na temeljima muziciranja legendarnog i nažalost pokojnog Miles Davisa. No, ipak glavna inspiracija i ishodište njegove glazbe bila je u muziciranju Freddie Hubbarda. Taj čudesni spoj utjecaja donio je Wyntonu titulu jednog od stjegonoša novog i već spomenutog pokreta Young Lions, mada su mu neki pridavali mu zločesti pridjev izvrsnog imitatora upravo Miles Davisa. A onda , konačno, došle su 1990-te godine i albumom Tune in Tomorrow Wynton potvrđuje svoju osobnost kao prezentacijsku tako i svaku ostalu a samim time zauzima i jedno od vodećih mjesta na jazz sceni upoće ( što uopće nije mala stvar).

Obzirom da dolazi iz jazz obitelji otac mu je poznati pijanista Ellis Marsalis a braća su mu Branford i Jason, Wynton teško da je mogao krenuti nekim drugim putem, osim posvetiti se jazzu. Stoga je nastupao sa Herbie Hancockom, Art Blakey Big Bandom a kasnije se pridružio the Jazz Messengersima.

Album ‘’Live at the House of Tribes’’ svakako je najbolji ‘’live’’ zapis još od albuma iz 1986-te godine pod nazivom ‘’Live at Blues Alley’’. Za album ‘’Live at the House of Tribes’’ Wynton je sakupio fantastičan sekset , kojeg su činili :

Wessel Anderson - alt sax, Eric Lewis- pijano , Joe Farnsworth- bubnjevi, basist - Kengo Nakamura, udaraljke - Orlando Q. Rodriguez. Za zaista poseban ugođaj u temi 2nd Line zaslužan je Robert Rucker i njegova tambourine. Isto tako na albumu se osjeća kako publika aktivno sudjeluje u koncertu, oni plješću, uživaju, nose sam band pa tako se stječe dojam izuzetne prisnosti umjetnika i publike.

Želim posebno istaknuti slijedeće: otvarajuću temu Green Chimneys, poznati standard Donna Lee i romantičnu You Don"t Know What Love Is.

Ma, u cijelosti album Wynton Marsalisa Live at the House of Tribes svojom duhovnošću, pristupu prezentaciji i izražajnom ‘’feelingu’’ pravo je zadovoljstvo i užitak i ne samo pasioniram poklonicima jazza, poslušajte i sami o čemo se tu radi. IZVRSNO!!!

Mladen Lončar - Mike

Hits 497
Wynton Marsalis Albumi Kronologija From the Plantation to the Penitentiary » From the Plantation to the Penitentiary

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Symphonika On The Rock i treći put u Lisinskom


U klubu Boogaloo održan ZMF Media dan


Camille Bertault Quintet oduševio Tvornicu


Sjajan koncert The Tiger Lilliesa u Kinu SC


Trap Takeover na jednu večer preuzeo Kutinu


Zadruga rasturila u rasprodanom Hard Placeu


Songkillers nastupili u Tvornici


Kries u Boogaloo – autohtona hipnotička etno psihodelija


Urban&4 uz gudački orkestar nastupili u Šibeniku


“Ne igraj se s vatrom, slušaj ju!”


Slavlje života i glazbe velike Janis Joplin


Mondo Generator feat. Acid Row i Omega sun


Zagreb glazbom obilježio Dan Europe


JazzHR u Tvornici kulture


Galerija fotografija: Them Moose Rush, Zepaxia, Rens Argoa


Tihomir Pop Asanović veličanstveno obilježio 60 godina karijere


Opasna doza dopamina u Tvornici kulture – Baks


Matija Cvek održao koncert u Zadru


Lekcije Kojota na otvorenju 20. Culture Shock Festivala