Intervjui
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

StimulansKlasični heavy metal u obliku benda Stimulans zasvirat će u srijedu, 19. listopada u sklopu programa Good Vibrations u Vintage Industrial Baru. Usuret nastupu porazgovarali smo s Darkom Grubišićem, gitaristom benda.

Prošle ste godine objavili album "See The Light". Kakvi su sada dojmovi, kada se prvotna euforija slegla?

Sveukupno smo albumom jako zadovoljni, posebno s miksom kojeg je uradio Ivan Jurić. Dosta ljudi kaže kako im čak neke stvari nisu legle „na prvu“ za razliku od debi albuma, ali tu zasigurno uticaja ima i dug period sviranja materijala s debuta do samog izdavanja. Uz to, drugi album je stilski ponešto drugačiji, možda čak i manje „pitak“ i na neki način najavljujesmjer u kojem se stilski krećemo. Treći je album u pripremi i nadamo se izaći s njime u javnost iduće godine.

Koja je glavna poruka koju ste htjeli prenijeti s novim albumom?
Pa nekako nas ne doživljavam kao glazbenu verziju Jane i „pjesme s porukom“, tekstovi nisu baš toliko tematski usmjereni. Za dio njih bi se moglo reć da poručuju da iskoristiš trenutak u kojem jesi i da izađeš iz okvira prosjeka u koje nas se stalno pokušava staviti.

Koju biste pjesmu s albuma izdvojili kao najbolju za izvođenje uživo?
Meni osobno bi to bila naslovna, "See The Light", a općenito mi se čini da je "Heavy Heart" favorit publike.

Kako nastaju vaše pjesme? Gdje pronalazite inspiraciju?
Pjesme nastaju u glavi Maria Čuljka te se vibracijama žica transferiraju u ovozemaljsku sferu. On je autor sve glazbe (iz nekog razloga ostatak benda se još nije usudio nadmetati autorski s njime), pa snimi pilot snimku u kućnom studiju koju na probama (pre)aranžiramo i doradimo za javnu upotrebu.
Glazbeno, inspiracija dolazi iz velike količine raznovrsnih glazbenih izvora koje nema smisla nabrajati, a mogu se čuti u našim pjesmama, dok je tekstualna tematika životna, u svakom smislu, osobnom i društvenom.

Kakva je splitska metal scena danas?
Pa čini se poprilično uspavana... Dijelom „zasluge“ imaju i klubovi u gradu koji baš i ne preferiraju takav tip glazbe, osim možda Kocke. Dobra potpora klubova i redovit metal program (khm...dobre vibracije...khm) nikad nisu odmogli u svojstvu kataliziranja scene. Kad tinejdžeri vide da se negdje može svirati i zvučati dobro onda imaju motiv, a bez toga je dosta teže. Stimulans je nastao u doba kad su osnivači imali kojih 25-26 godina, pa ih te stvari ipak nisu previše kočile jer su nekim drugim projektima (BHP, Contravert, Vega) odavno probili led.
A možda je jednostavno i manje poklonika takve glazbe među mlađom populacijom, tko bi ga znao... Svakako, od relativno mlađih bendova bismo izdvojili Inverted Pussyfix i Mesmera.

S kojim biste bendom najradije dijelili binu? Zašto?
Nevermore i Symphony X. Vrlo jednostavno, veliki smo fanovi oba benda i bila bi nam iznimna čast zasvirati s njima. Šteta što Nevermore više ne djeluje, nadam se da će se kroz koju godinu opet okupiti i počastiti nas nekim novim remek djelom.
Mario se dosta u zadnje vrijeme „hrani“ Zierlerom i Hakenom, vjerujem da bi bio oduševljen suradnjom.

Što publika može očekivati od vašeg nastupa u Vinageu?
Hektolitre znoja i megawatte energije! Nadamo se istom i od publike!

Hvala!
Hvala i tebi i portalu SoundGuardian na ovom intervjuu, pozdrav svim ljubiteljima naše glazbe i onima koji će to tek postati i naravno – vidimo se u Vintageu 19.10. Stay heavy! \m/



Izvještaji



Galerija fotografija: Opća opasnost nastupila u Sisku


Donkey Hot održali samostalan koncert u SAX!-u


Urban&4 uz gudački orkestar u Splitu


Jonathan u riječkom Pogonu kulture


The Boomtown Rats nastupili u Zagrebu


Galerija fotografija: Reper Iz Sobe + Beverly Brooks u Močvari


Rog u jazzu – Fanni Pósa Quartet u Lisinskom


Boris Štok nakon 9 godina u Vintageu


Izvrsna Josipa Lisac kao domaćica u Saxu


Ocean Of Another + Survived By Nothing u VIB-u


Sjajan nastup Roberta Fonsece u Kerempuhu


Glenn Miller Orchestra u Lisinskom


Widowspeak u Močvari - sjajna večer indie glazbe


Glazbeni dox - od Ryuichija Sakamota do Nicka Cavea


Drito X - večer 2.


Drugi dan Rock Massacre Festa


Krcata prva večer desetog Drito festivala


Prvi dan Rock Massacre festa u grunge tonu


CHUIte i poCHUite kako su CHUI osvojili Split