Blues Corner
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

dana-fuchs-songs-from-the-road14. su ožujka u njujorškom Highline Ballroom Dana Fuchs i njezin bend održali koncert, snimljen i objavljen u listopadu u Europi, odnosno, 11. studenog  u Americi, od strane Ruf Records u njihovoj već jako dobro znanoj seriji  'live' izdanja "Songs From The Road".

Ma, zapravo ne znam što bih napisao nakon slušanja i gledanja ovog nastupa Dane Fuchs. Da, mnogi ju uspoređuju s legendarnom Janis. No, to su činili mnogi i s drugim pjevačicama, kako se zna govoriti, to je radila i publika i kolege glazbenici ali i stručna kritika. Uvijek kada se radi o nekom dojmljivom ženskom vokalu, odmah se vade imena kao Bessie Smith, Billie Holiday, Big Mama Thornton, Etta James i, naravno, neizostavna Janis Joplin. Ali, nepotrebne su te usporedbe kada govorimo o Dani Fuchs, jer ona je toliko svoja, prizemna i doista zadivljujuća. Ova izdanje "Songs From the Road" znakovito ukazuje na njezinu originalnost u svakom pogledu. To potvrđuju tekstovi koji imaju daleko veći kredibilitet od nekih vrlo čudnih tiskovina i specijaliziranih magazina. Evo što o tome piše The New Yorker: 'Dana Fuchs and her band turn out rocking, blues- infused originals that come to life in Dana's burnished vocals.' Pametnom dosta, a svima drugima predlažem da poslušaju i pogledaju kako to impresivno radi Dana Fuchs i njezin prateći band. A bend čine:

Dana Fuchs – vokal, gitara, udaraljke
Jon Diamond – gitara , back vokali
Matt Beck – gitare
Jack Daley – bas
Pete Levin – klavijature
Joe Daley – bubnjevi

Tu su i prateći vokali The Screaming Sirens (Elaine Caswell, Nicki Richards i Bette Sussman).

Da, doista sjajno zvuče i djeluju na pozornici, bilo da se radi o rockericama, baladama i bluesu, bilo da izvode svoje autorske pjesme ili obrade poznatih uspješnica. Moram priznati da je DVD sjajno režirao Kevin Mackall, a cijela se priča prelama na akustičnoj "Sad Salvation", gdje vokal Dane Fuchs dolazi do nevjerojatnog izražaja. Njegova snaga, toplina, dinamika i emocionalnost zvuči poput pravog dara, bogatstva, kojem zapravo nema kraja. Zaista, impresivno!!!

Njezin glazbeni put išao je u raznim smjerovima, ali uvijek uzlaznom putanjom. Mada su mi neke njezine pjesme bile pomalo sterilne, sada, nakon ove edicije, njezina slika mi je u potpunosti sjela, jer bio bih pravi seronja, kada bih išao pljuvati ovo što radi Dana Fuchs. Izbor nastupa i snimanje nije bilo samo onako, bez veze. Big Apple i Dana imaju mnogo toga zajedničkog; kada je prije gotovo dva desetljeća stigla u New York iz ruralne Floride, Dana se morala suočiti s tim da sa svojih nepunih 19 godina pokuša svima dokazati da je vrijedna pozornosti. Nije se ustručavala suočiti sa svima kako bi pokazala i dokazala da upravo ona ima ono nešto. I kvragu, tek sada idem unatrag i slušam njezine ranije albume i stvaram neke nove slike... nevjerojatno kako se sve to mijenja. Njezin 'Live show' nevjerojatan je i opsežan napad na sva vaša osjetila. Ona to čini toliko opušteno, gotovo nevino, a onda  samo odjednom 'PLJAS', ma nećete znati što vas je snašlo. No, tako to rade Dana Fuchs i bend, nema tu nikakve filozofije, niti muljaže, to je čista predaja spontane energije i osjećaja. "Vagabond Game" i "Long Long Game"  upečatljivo obilježavaju ove rečenice. I nekako ulazimo u veliko finale koncerta, slijedi razularena "Keep On Walkin"... I to je to... Ma ne, ide bis kojeg obilježava apsolutno fenomenalna, eksplozivno soulfistična Reddingova "I've Been Loving You Too Long" i vrlo prizemljena, rekao bih ogoljela, roots izvedba "Don't Let Me Down" Johna Lennona, u kojima Dana naprosto blista!

PREPORUKA:
Ako već niste, svakako potražite ovo izdanje "Songs From The Road", koje sadrži CD i DVD nevjerojatne, izvanserijske vokalistice Dane Fuchs. A potom, u sljedećih otprilike tri sata uživat ćete u glazbi koja dolazi i s jednog i drugog diska.

Ovo je doista izuzetan poklon svima koji posežu za albumima u izdanju Ruf Records. Ova diskografska kuća nije mogla bolje obilježiti svoju dvadesetu obljetnicu rada i djelovanja. Svaka čast i iskrene čestitke!!!

'The voice is the thing - sometimes gritty, other times graceful, always compelling. Fuchs, like those vocalists who mark you with blood of their truth, sings her life.'  - R2 Magazine

Više o svemu saznajte na:
www.danafuchs.com

Sadržaj edicije:

CD
1. Bliss Avenue
2. Handful Too Many
3. Livin' On Sunday
4. How Did Things Get This Way
5. So Hard To Move
6. Summersong
7. Set It On Fire
8. Sad Salvation
9. Tell Me I'm Not Drinking
10. Rodents In The Attic
11. Nothin' On My Mind
12. Vagabond Wind
13. Long Long Game
14. Keep On Walkin'
15. I've Been Loving You Too Long
16. Don't Let Me Down

DVD
1. Bliss Avenue
2. Handful Too Many
3. Livin' On Sunday
4. How Did Things Get This Way
5. So Hard To Move
6. Summersong
7. Set It On Fire
8. Tell Me I'm Not Drinking
9. Sad Salvation
10. Love To Beg
11. Rodents In The Attic
12. Nothin' On My Mind
13. Vagabond Wind
14. Long Long Game
15. Keep On Walkin'
16. I've Been Loving You Too Long
17. Don't Let Me Down

(Ruf Records)

Yours bluesy,
Mladen Loncar – Mike



Izvještaji



Galerija fotografija: Opća opasnost nastupila u Sisku


Donkey Hot održali samostalan koncert u SAX!-u


Urban&4 uz gudački orkestar u Splitu


Jonathan u riječkom Pogonu kulture


The Boomtown Rats nastupili u Zagrebu


Galerija fotografija: Reper Iz Sobe + Beverly Brooks u Močvari


Rog u jazzu – Fanni Pósa Quartet u Lisinskom


Boris Štok nakon 9 godina u Vintageu


Izvrsna Josipa Lisac kao domaćica u Saxu


Ocean Of Another + Survived By Nothing u VIB-u


Sjajan nastup Roberta Fonsece u Kerempuhu


Glenn Miller Orchestra u Lisinskom


Widowspeak u Močvari - sjajna večer indie glazbe


Glazbeni dox - od Ryuichija Sakamota do Nicka Cavea


Drito X - večer 2.


Drugi dan Rock Massacre Festa


Krcata prva večer desetog Drito festivala


Prvi dan Rock Massacre festa u grunge tonu


CHUIte i poCHUite kako su CHUI osvojili Split