Festivali
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 852
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

{mosthumbviewer: images/SGkoncerti_interviewi/2010/04/zedno/1.jpg, images/SGkoncerti_interviewi/2010/04/zedno/1m.jpg, Žedno uho - dan prvil, Left} Prvi dan Žednog uha započeo je vrlo energično i strastveno. Dva američka benda, High Places i Deerhoof, dobili su težak zadatak da otvore festival i ugriju i pripreme zagrebačku publiku na pet dana obečavajućeg druženja sa zanimljivim i intrigirajućim glazbenicima, pretežito sa područja indie scene.

Iako se na početku činilo kako većinu publike čine novinari i kamermani, Teatar&TD dvorana ipak se uspjela ugodno popuniti i dočekati prvi bend večeri i festivala – High Places. Radi se o dvojici glazbenika, multiinstrumentalistu Rob Barbeu i vokalistici Mary Pearson čija se glazbena orijentacija najjednostavnije može opisati rječju – eksperimentalno.

Mnogo zvučnih efekata, samplova, reverba, delaya, klavijature, gitara i nježan ambijentalan vokal ono su što karakterizira live nastup ovog benda. Tijekom jednosatne svirke uspjeli su osvojiti i oduševiti publiku koja ih je dovela natrag na pozornicu na bis, tražeći “još”. Zagrebačka publika, čini se, gladna je dobre glazbe i zanimljivih koncerata. Iako High Places nisu bili loši, nakon pete pjesme uspjeli su me izgubiti u monotomiji svojih loopova i pjesama koje te navode na misao “zar nisu ovu stvar već odsvirali”? Zanimljiv i simpatičan bendić, ali zapamtiti ću ga kao “bend koji sam vidjela i nemam potrebu ponoviti to iskustvo. Sretno vam u daljnjoj karijeri. Sve najbolje”.

{mosthumbviewer: images/SGkoncerti_interviewi/2010/04/zedno/2.jpg, images/SGkoncerti_interviewi/2010/04/zedno/2m.jpg, Žedno uho - dan prvil, Center}
(Klikni na fotografiju za uvećani prikaz)

Ono što je slijedilo nakon njih, bio je pravi užitak. Eksplozija pozitivne energije i dobre glazbe. Čista energija koja ti pomuti vid i sluh. Dogodilo se to u 22:30, kada su na pozornicu stupili Deerhoof. Članovi benda, dolazili su jedan po jedan na binu i preuzimali kontrolu nad svojim instrumentima i na efektan način nas uveli u prve taktove pjesme Panda Panda Panda.

{mosthumbviewer: images/SGkoncerti_interviewi/2010/04/zedno/3.jpg, images/SGkoncerti_interviewi/2010/04/zedno/3m.jpg, Žedno uho - dan prvil, Center}
(Klikni na fotografiju za uvećani prikaz)

Satomi Matsuzaki, John Dieterich, Ed Rodriguez i Greg Saunier poznati su po svojoj nepredvidljivosti, originalnosti i hrabrosti za eskperimentiranjem. Ono što vas osvoji od prve sekunde jest njihova energičnost i pozitivne vibre koje šire svojom razigranošću i intenzitetom kojim pristupaju izvođenju pjesama. Nešto više od sat vremena svirke u koju su strpana i dva bisa, nipošto ne zadovoljavaju apetite za glazbenim doživljajem poput ovoga. Njihov nastup kao da je proletio u nekoliko minuta i iako su me ostavili sa vapajem “još!želim još!”, osjećaj sreće kojim su uspunili sva moja čula traje i sada dok pišem ovaj izvještaj.

Obećavajući….svakako obećavajući početak festivala. Jedva čekam noćašnje poslastice!



Izvještaji



Symphonika On The Rock i treći put u Lisinskom


U klubu Boogaloo održan ZMF Media dan


Camille Bertault Quintet oduševio Tvornicu


Sjajan koncert The Tiger Lilliesa u Kinu SC


Trap Takeover na jednu večer preuzeo Kutinu


Zadruga rasturila u rasprodanom Hard Placeu


Songkillers nastupili u Tvornici


Kries u Boogaloo – autohtona hipnotička etno psihodelija


Urban&4 uz gudački orkestar nastupili u Šibeniku


“Ne igraj se s vatrom, slušaj ju!”


Slavlje života i glazbe velike Janis Joplin


Mondo Generator feat. Acid Row i Omega sun


Zagreb glazbom obilježio Dan Europe


JazzHR u Tvornici kulture


Galerija fotografija: Them Moose Rush, Zepaxia, Rens Argoa


Tihomir Pop Asanović veličanstveno obilježio 60 godina karijere


Opasna doza dopamina u Tvornici kulture – Baks


Matija Cvek održao koncert u Zadru


Lekcije Kojota na otvorenju 20. Culture Shock Festivala