Izvještaji
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

U sklopu JazzHR ciklusa u srijedu je u Maloj dvorani Lisinskog nastupio jedan vrlo zanimljivi mladi kvartet: Fanni Pósa Quartet, koji je predstavio svoj album Pisces Dance.

Ono što kvartet čini neobičnim jest jedan neuobičajen instrument u jazzu – rog, koji svira liderica benda, Fanni Pósa , koja je istodobno i autorica svih kompozicija. Uz nju u bendu sviraju još pijanistica Katarina Kochetova, basist Miloš Čolović i
Sebastian Baumgartner na bubnjevima.

fp

Fanni Pósa je rođena 1998. godine u Vojvodini u mađarskoj obitelji. Prva je diplomantica jazz roga u povijesti akademija koje je pohađala – Codarts Sveučilište za umjetnost u Rotterdamu, Sveučilište za glazbu i ples u Kölnu te Sveučilište za umjetnost u Grazu.

Zbog egzotičnosti svog instrumenta u kontekstu improvizirane glazbe, Fanni je dobila pozive za sudjelovanje u mnogim projektima i orkestrima. Inspiraciju pronalazi u različitim glazbenim stilovima, od big band izričaja do simfonijske, suvremene i narodne glazbe, kao i afričke kulture.

DSC 0527

Kvartet koji smo slušali u Lisinskom oformila je prije nekoliko godina, a opisuje ga kao eksperimentalnu, interaktivnu razmjenu ideja, s naglaskom na improviziranu glazbu. Na pozornici JazzHR-a predstavili su svoj album prvijenac sastavljen od autorskih skladbi. Mladi su bend, ali kvaliteta izvedbe je na zavidnoj razini, a ne manjka ni sviračke strasti. Možda nemaju toliko profiliran stil (doduše već sam rog daje poseban štih zvuku kvarteta), što je i normalno na samom početku karijere, ali kompozicije su kvalitetne i dosta se osjetio omaž nekim klasicima jazza, npr. neki aranžmani su dosta podsjećali na Davea Brubecka i cool jazz. Fanni Posa je sjajna solistica, ali odlično funkcionira i u međuigrama, a pogotovo s pijanisticom, koja se čini njezinom glavnom ''sugovornicom'', najuzbudljivije improvizacije događale su se na relaciji rog-klavir.

Idući događaj u organizaciji JazzHR-a čeka nas u svibnju (8.-10.), kada će se u Tvornici kulture održati trodnevni JazzHR festival s vrhunskim izvođačima.

DSC 0522

DSC 0530



Izvještaji



Sjajan koncert The Tiger Lilliesa u Kinu SC


Trap Takeover na jednu večer preuzeo Kutinu


Zadruga rasturila u rasprodanom Hard Placeu


Songkillers nastupili u Tvornici


Kries u Boogaloo – autohtona hipnotička etno psihodelija


Urban&4 uz gudački orkestar nastupili u Šibeniku


“Ne igraj se s vatrom, slušaj ju!”


Slavlje života i glazbe velike Janis Joplin


Mondo Generator feat. Acid Row i Omega sun


Zagreb glazbom obilježio Dan Europe


JazzHR u Tvornici kulture


Galerija fotografija: Them Moose Rush, Zepaxia, Rens Argoa


Tihomir Pop Asanović veličanstveno obilježio 60 godina karijere


Matija Cvek održao koncert u Zadru


Opasna doza dopamina u Tvornici kulture – Baks


Lekcije Kojota na otvorenju 20. Culture Shock Festivala


Metaklapa i Zagrebačka filharmonija u jedinstvenom spoju viđenja Iron Maidena


Negative Slug, Her Highness i Beton Brut u Dva Osam


Wolfheart u Vintage Industrial Baru