Blues Corner
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 852
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

{mosthumbviewer: images/SGrecenzije/2008/12/15/davegrosscrawling.jpg, images/SGrecenzije/2008/12/15/davegrosscrawlingm.jpg, Dave Gross - Crawling the Walls, Left} Na blues sceni prije nekoliko godina zablistalo je još jedno novo ime – zapravo on je prava senzacija. Naime, radi se o Daveu Grossu, glazbeniku i gitaristi koji je tako mlad, a svira glazbu i ima taj osjećaj za nju kao da je navršio četrdesetu. Sa svojih dvadesetak godina nastupa sa bluzerima kao što su: legendarni Hubert Sumlin, Duke Robillard, Popa Chubby, Debbie Davies, Arthur Neilson i mnogim drugima, što samo govori o kakvoj je ovdje kvaliteti i potencijalu riječ...

Izdavačka kuća Swingnation Records 28.listopada objavljuje njegov studijski album Crawling the Walls, koji je Dave Gross snimao puna tri dana od 03. do 06. veljače ove godine.

Dave Gross rođen je 1984. godine i sa svojih 24 godine života i svojim zadnjim studijskim albumom Crawling the Walls, ali i svojim ranijim albumima od nastupnog:  You Don"t Love Me pa preko Take The Gamble, kojeg je kompletno producirao ali i na nekim pjesmama odsvirao poznati gitaristički čarobnjak Duke Robillard, sve to nam ukazuje da ovaj mladić zahtjeva dužno poštovanje i svekoliku pozornost. Glazbeno djelovanje Dave Grossa pratim od samih početaka i u stalnom sam kontaktu sa ovim izuzetnim mladim i svestranim glazbenikom. Već prošle godine upravo sa svojim albumom Take The Gamble zaslužio je nominaciju za najboljeg debitanta godine, kada je u pitanju BMA ( Blues Music Awards ). I stoga se ovdje više ne radi o nekom čudu, mladić je dobar, obećava ili nešto slično. Dave Gross je već prije nekoliko godina dokazao da se ovdje radi o nečemu što nema veze sa nekakvim čudom, već je riječ o mladom glazbeniku koji je duboko određen ka glazbi. Ta njegova usmjerenost jasno se očitava u svim njegovim kompozicijama i stoga zaslužuje dužno poštovanje i divljenje. Tako mlad a tako jasno i čvrsto određen ka cjelom tom poslu, jednostavno da čovjek ne vjeruje da je to istina; no tako, je.

U samo tri dana Dave i ekipa završili su posao i snimili su album onako, 100%
"uživo" u studiju. Ovaj puta Daveu su se pridružili :
Jon – Erik Kellso –truba
Doug Sasfai – tenor sax
Gerry Niewood –bariton sax
Conal Fowkes – piano
Scot Hornick –bas
Michael Bram – bubnjevi, back vokali
Mike Lattrell – piano , back vokali
Gina Sicllia, V.D.King - back vokali
Rob Chaseman – alt sax
Dennis Gruenling – harp
Matt Munisteri – gitara, benjo

Cijeli band zdušno je prionuo snimanju i za tri dana bez ikakvih "nadosnimavanja" tj. direktno iz prve uživo, snimljen je ovaj izvrsni album. Sve to pokazuje izuzetnu sigurnost ovih glazbenika a osobito ovog mladog bluzera.Pa, tako i kod ovog albuma  jasno je, tko je sve utjecao na Dave Gross-a u glazbenom smislu. Na albumu Crawling the Walls kroz jedanaest skladbi Dave Gross i njegov band spontanim "feelingom" prezentiraju : jump, jazz, boogie te tradicionalni Delta blues i rag – time. Sve to je rezultiralo zaista izvrsnim blues albumom.

{mosthumbviewer: images/SGrecenzije/2008/12/15/davegross.jpg, images/SGrecenzije/2008/12/15/davegrossm.jpg, Dave Gross, Center}
(Klikni na fotografiju za uvećani prikaz)

U 50 minuta mladi gitarist Dave Gross otvoreno pokazuje da je utjecaj Duka iznimno snažan, no ono što je bitno i što obećava jest činjenica da Dave Gross nije dobra kopija Duka, već ovaj mladić gradi svoj vlastiti, osebujni i bogati blues izričaj. Prosto je nevjerojatno kako ovaj mladi gitarista i glazbenik spaja trendove od jazz glazbenika do tradicionalno blues orijentiranih majstora.
Sve ovo govori da se ne treba bojati za budućnost bluza kao glazbenog stila, jer mladi glazbenici poput Dave Grossa zalog su njegove budućnosti.

Album Crawling the Walls zapravo je sve ono što je do sada Dave želio i čemu je težio; prvenstveno tu je njegov neporecivi jazz - blues utjecaj, na drugom mjestu je zaista fantastična ekipa glazbenika, koji su zdušno poduprli ovaj album i učinili su da zvuči tako jedinstveno i nadahnuto.

Na albumu Crawling the Walls jasno je izražena ljubav Dave Grossa prema swingu iz tridesetih i četrdesetih godina, kao i samo njemu svojstvena kombinacija istog sa bluzom iz ranih pedesetih godina prošlog stoljeća. Shodno svemu do sada, jasno je kako taj čudesni spoj ima veliki odjek i prihvaćenost kod šire populacije konzumenata bluesa. Naravno, da se u prvi mah svi ulove za legendarnog Duke Robillarda a tek potom spoznaju o kakvom se ovdje još mladom i talentiranom gitaristi radi.

Mladi Dave Gross svjestan je te činjenice, no to ga uopće ne brine  previše, jer njegova glazba donosi novu svježinu i neki novi dah na blues scenu, osobno to posebno pozdravljam i ističem. Drago mi je da sam jedan od rijetkih koji je i njegov nastupni album kao i ovaj zadnji studijski uradak popratio, promovirao i prezentirao, kako na ovom web portalu , tako i u emisiji  ROCK – OKO u rubrici bluesa.

PREPORUKA:
Za sve one koji vole Ronnie Earla, Duke Robillarda i njima bliske blues gitariste  preporučam da nabave album Crawling the Walls Dave Grossa i da se pripreme na zaista izuzetan blues doživljaj.

Od mnogih pohvala koje je Dave Gross dobio navesti ću ovdje samo dvije i to ono što je za njega izrekao legendarni gitarista Howlin" Wolfa – famozni Hubert Sumlin citiram: "There is one guitar player out of New Jersey. His name is Dave Gross. He can play, man! I mean, that boy can smoke! I sure like to bring him out with me on the road one day!".

I poznati bijeli blues gitarista, koji je svirao sa legendarnim Muddy Watersom, "Steady Rollin" Bob Margolin za Dave Grossa kaže: " ...insane passion to exquisite nuance...ASTONISHING".
Osobno držim da bolje preporuke nema. Stoga, što prije nabavite svoj primjerak odličnog  albuma Crawling the Walls i osobno se uvjerite!!!

Više o svemu možete saznati na :
Vizztone.com
Davegross.net
Myspace.com/davegross

Popis pjesama:

01. It"s My Life, Baby
02. Rock in My Shoe
03. Cubano Jump
04. Crawling the Walls
05. Inspiration Blues
06. You"re Not the One
07. Baby, Won"t You Please Come Home?
08. Don"t Take Too Long
09. Find Yourself Another Man
10. It Was Born in the 20"s
11. A Little Love, A Little Kiss

(Swingnation Records)



Izvještaji



Symphonika On The Rock i treći put u Lisinskom


U klubu Boogaloo održan ZMF Media dan


Camille Bertault Quintet oduševio Tvornicu


Sjajan koncert The Tiger Lilliesa u Kinu SC


Trap Takeover na jednu večer preuzeo Kutinu


Zadruga rasturila u rasprodanom Hard Placeu


Songkillers nastupili u Tvornici


Kries u Boogaloo – autohtona hipnotička etno psihodelija


Urban&4 uz gudački orkestar nastupili u Šibeniku


“Ne igraj se s vatrom, slušaj ju!”


Slavlje života i glazbe velike Janis Joplin


Mondo Generator feat. Acid Row i Omega sun


Zagreb glazbom obilježio Dan Europe


JazzHR u Tvornici kulture


Galerija fotografija: Them Moose Rush, Zepaxia, Rens Argoa


Tihomir Pop Asanović veličanstveno obilježio 60 godina karijere


Opasna doza dopamina u Tvornici kulture – Baks


Matija Cvek održao koncert u Zadru


Lekcije Kojota na otvorenju 20. Culture Shock Festivala