Blues Corner
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 852
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

{mosthumbviewer: images/SGrecenzije/2008/11/26/jimmy%20thackery%20inside%20tracks.jpg, images/SGrecenzije/2008/11/26/jimmy%20thackery%20inside%20tracksm.jpg, Jimmy Thuckery & The Drivers - Inside Tracks, Left} Jimmy Thackery & the Drivers snimili su novi studijski album Inside Tracks, koji je 14.listopada 2008 objavila diskografska kuća Telarc.

Jimmy Thackery rođen je 19.svibnja 1953 –će u Pittsburghu, a kao skladatelj, vokalista i gitaristički virtuoz uspio se dokazati u ovom modernom, električnom bluesu. Dugo godina bio je dio benda the Nighthawks, jednom od najpoznatijih blues bar bandova Sjeverne Amerike. Kako bi se uspio dokazati na, ne baš previše blagonaklonoj blues sceni, Jimmy tijekom 80–tih kreće u solo karijeru i nakon gotovo 12 godina uspijeva izdati svoj nastupni album Empty Arms Motel, koji je snimio za Blind Pig Records 1992. godine. Album je bio naprosto razgrabljen i nastala je prava jagma za ovim blues gitaristom.

Jimmy Thackery odrastao je u Washingtonu, D.C. gdje je imao prilike slušati i gledati nastupe, kako legendarnog Hendrixa, tako i 100% bluz orijentiranih glazbenika, kao što je npr. Buddy Guy. Tijekom 1987. godine napušta the Nighthawks i osniva svoj band Jimmy Thackery & the Assassins s kojima nastupa do 1991.godine, kada osniva svoj trio, band s kojim i danas nastupa a to su: Jimmy Thackery & the Drivers.

Nakon deset snimljenih i objavljenih albuma Jimmy Thackery i njegovi the Driversi, čini mi se da su odlučili odustati od svojih čvrstih stavova. Osjeća se, da se Jimmy vjerojatno umorio od rifova, kojima je raspaljivao brojne fanove. Istovremeno već od prošlog albuma Solid Ice iz 2007. godine, Jimmy je značajno poradio na svojoj skladateljskoj nadgradnji i samim time pokušava umanjiti svoj glavni nedostatak, a to je njegov vokalni potencijal. Sada ipak u gotovo svim pjesmama pokušava najprije ispjevati svoj tekst, a tek potom dolazi na red njegova uvijek eksponirana gitara. To se jako dobro čuje u temama:Change the Rules, All Because Of You, Eat It All i Just A Feeling. Pored toga imamo uvijek posebnu priču koja je vezana uz njegove instrumentalne teme poput Landlocked i (You Got Me) Now What You Gonna Do. Shodno tome, moram istaknuti da sam osobno, ipak više naklonjen ovim novijim izdanjima, koja ipak nisu toliko ‘nabrijana’.

{mosthumbviewer: images/SGrecenzije/2008/11/26/jimmy%20thackery.jpg, images/SGrecenzije/2008/11/26/jimmy%20thackerym.jpg, Jimmy Thuckery, Center}
(Klikni na fotografiju za uvećani prikaz)

Album Inside Tracks pokazuje solidnu izbalansiranost između energičnih tema i laganica te izrazitih blues balada, koje su oduvijek bile osobno meni najjače oružje Jimmy Thackeryja. Isto tako na albumu se osjeća veliki utjecaj njegovog rada i druženja sa gitaristima kao što su: John Mooney, Joe Louis Walker, Lonnie Brooks i Tab Benoit. Moja namjera je, prvenstveno istaknuti istinu, da je njegova glazba danas više primjerenija njegovim godinama.

Njegov blues i svirka općenito puno više u sebi ima suptilnosti i profinjenosti.
Velika količina pozitivne energije sada je usmjerena ka samoj harmoničnosti cijelog projekta, a ne toliko prema snazi. To je vjerojatno odlika godina i zrelosti koje se s vremenom kod svakog od nas događaju; samo kod nekog prije a kod nekog malo kasnije. Možda je najbolji primjer za to upravo tema That Dog Won"t Hunt, koja u svojih 7 minuta i nekoliko sekundi pokazuje svu snagu Jimmyjeve zrelosti, njegove izrazite sposobnosti da pozitivno i svrsishodno usmjeri tu akumuliranu snagu i da ju naprosto pretopi u veliku količinu pozitivnih vibracija. Te vibracije su umotane ogromnim količinama suptilnih, gotovo razarajućih plavičastih tonova. Sve to zajedno daje veliku sigurnost i mirnoću njegovoj glazbi, njegovom bluzu.

Sve u svemu Thackery je zasigurno snimio dobar album, no još uvijek nije uspio totalno zavladati svjetskom blues scenom. No, osobno držim da je zaista na pravom putu.

PREPORUKA:

Poklonicima bluza mislim da uopće ne treba nikakva preporuka, jer svi dobro znaju što može i zna Jimmy Thackery. Onima, koji ga tek upoznaju, preporučam najprije slijedeće albume: Empty Arms Motel (1992), Wild Night Out! (1995), Sinner Street (2000), We Got It (2002) Live (2004) i kompilaciju The Essential Jimmy Thackery (2006) i Solid Ice ( 2007) a tek potom neka poslušaju album Inside Tracks.

Najprije morate osjetiti koliko se cijela priča uozbiljila, a onda ćete se jednostavno prepustiti i uživati u zadnjem studijskom albumu Inside Tracks Jimmy Thackery & the Driversa.

Kao i mnogi blues glazbenici i Jimmy Thackery teži da svakim albumom bude što bolji, da njegova glazba stječe zasluženu afirmaciju a sve umjerenijim albumima on to i postiže. Bolji poznavatelji njegovog diskografskog opusa znaju kako je to zvučalo ranije, a kako to zvuči sada. Jimmy Thackery svojim albumom Inside Tracks, kreće drugim putem, vrijeme će pokazati koliko je u pravu, a osobno mu želim puno sreće i uspjeha.

Popis pjesama:

01. All Because Of You
02. Promised Land
03. That Dog Won"t Hunt
04. Change The Rules
05. Landlocked
06. Just A Feeling
07. Eat It All
08. Blinking Of An Eye
09. What Part of "No"
10. (You Got Me) Now What You Gonna Do

(Telarc)



Izvještaji



Symphonika On The Rock i treći put u Lisinskom


U klubu Boogaloo održan ZMF Media dan


Camille Bertault Quintet oduševio Tvornicu


Sjajan koncert The Tiger Lilliesa u Kinu SC


Trap Takeover na jednu večer preuzeo Kutinu


Zadruga rasturila u rasprodanom Hard Placeu


Songkillers nastupili u Tvornici


Kries u Boogaloo – autohtona hipnotička etno psihodelija


Urban&4 uz gudački orkestar nastupili u Šibeniku


“Ne igraj se s vatrom, slušaj ju!”


Slavlje života i glazbe velike Janis Joplin


Mondo Generator feat. Acid Row i Omega sun


Zagreb glazbom obilježio Dan Europe


JazzHR u Tvornici kulture


Galerija fotografija: Them Moose Rush, Zepaxia, Rens Argoa


Tihomir Pop Asanović veličanstveno obilježio 60 godina karijere


Opasna doza dopamina u Tvornici kulture – Baks


Matija Cvek održao koncert u Zadru


Lekcije Kojota na otvorenju 20. Culture Shock Festivala