Na današnji dan
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

1967. The Doors su nastupili u New Havenu u Connecticutu, a prije nastupa policajac je, nakon svađe, suzavcem poprskao pjevača Jima Morrisona. Morrison je na pozornici prepričao događaj publici te počeo izazivati čuvare reda, nakon čega je uhićen. To je dovelo do prosvjeda nakon prekinutog koncerta te je još ljudi uhićeno.

Događaji

1955. Johnny Cash je održao dva koncerta u Swiftonu, Arkansas, s Elvisom Presleyjem kao predizvođačem.

1961. The Beatles su nastupili u engleskom Aldershotu pred samo 18 ljudi.
1978. Chic su bili na američkom broju jedan sa singlom ‘Le Freak’. Pjesmu je inspirirao događaj na Staru godinu 1977., kada je članovima grupe Nileu Rodgersu i Bernardu Edwardsu uskraćen ulazak u slavni njujorški Studio 54.

1978. Boney M su imali svoj drugi singl na britanskom broju 1 sa svojom verzijom hita Harryja Belafontea iz 1957., "Mary's Boy Child". Na popisu najprodavanijih singlova svih vremena u Velikoj Britaniji, Boney M. se nalazi na 5. mjestu s "Rivers Of Babylon" i 10. mjestu s "Mary's Boy Child/Oh My Lord". Singl je prodan u gotovo 1,8 milijuna primjeraka.
1989. ‘We Didn’t Start the Fire’ Billyja Joela našla se na vrhu američke ljestvice singlova. U pjesmi Joel nabraja važne svjetske događaje od 1949. do 1989., dakle od godine svog rođenja do godine nastanka pjesme. Od glazbenih tema spominju se Doris Day, Elvis, pjesma ‘Rock Around the Clock’, Buddy Holly, Chubby Checkers, Bob Dylan, Beatlemania, Woodstock, punk rock, suicidi navodno potaknuti heavy metalom te ‘rock and roll cola ratovi’.

1995. Michael Jackson je postigao svoj 6. solo singl broj 1 u Velikoj Britaniji kada je "Earth Song" započeo 6-tjedni niz na vrhu ljestvica. To je Jacksonu donijelo britanski božićni broj 1 1995. i njegov najprodavaniji britanski singl ikada.
1997. Oasis su održali prvi od tri koncerta zaredom na Wembleyju s tada popularnim Supergrass kao predgrupom.

Objavljeno

1966. supergrupa Cream objavila je svoj debitantski album ‘Fresh Cream’. Objavljen na novoosnovanoj etiketi Reaction Records, album je svijetu predstavio prvu pravu supergrupu, sastavljenu od mladih, ali već slavnih glazbenika Erica Claptona, Jacka Brucea i Gingera Bakera. Skladbe koje su najviše odjeknule su obrada ‘Spoonful’ i dugi instrumental ‘Toad’, koja je proslavila bubnjara Bakera. Rolling Stone je ‘Fresh Cream’ svrstao na 101. mjesto najboljih albuma svih vremena.

Rođeni

1934. Junior Wells, rođen kao Amos Wells Blakemore Jr., američki pjevač i svirač usne harmonike. Najpoznatiji je kao suradnik Muddyja Watersa, Earla Hookera, Buddyja Guya, Bonnie Raitt, The Rolling Stones i Vana Morrisona. Preminuo je 1998. godine.

1941. Sam Strain, član američke R&B grupe The O'Jays, koja je 1973. imala singl na američkom broju 1 i britanskom broju 9, "Love Train".

1946. Dennis Dunaway, basist Alice Cooper Banda, koji je koautor nekih od najznačajnijih pjesama benda, uključujući "I'm Eighteen" i "School's Out".

1946. Walter "Clyde" Orange, bubnjar i vokal američkog funk/soul benda The Commodores, koji je 1978. imao singl na britanskom i američkom broju 1, "Three Times A Lady", kao i hitove "Easy" i "Nightshift".

1954. Sara Allen, američlka kantautorica, najpoznatija je po radu s duom Hall And Oates. Sudjelovala je u mnogim hit singlovima dua, uključujući "Private Eyes", "I Can't Go for That (No Can Do)" i " Maneater". Pjesma "Sara Smile", prvi američki hit Halla And Oates, govorila je o Sari Allen.

1957. Donny Osmond, američki pjevač, koji je 1971. godine imao singl na 1. mjestu u SAD-u s "Go Away Little Girl", 1972. na britanskom broju 1 s "Puppy Love", plus sedam drugih singlova na britanskoj ljestvici top 40. Kao dio američke obiteljske grupe The Osmonds je 1971. imao singl na američkom broju 1, "One Bad Apple", i 1974. singl na britanskom broju 1, "Love Me For A Reason". Osmondovi su prodali preko 75 milijuna albuma diljem svijeta.

1958. Nick Seymour, basist australskog rock sastava Crowded House, koji je 1992. imao singl na britanskom broju 7, "Weather With You".

1964. Paul Landers, ritam gitarist njemačke grupe Rammstein.

1968. Brian Bell, gitarist, klavijaturist i pozadinski vokal američkog rock sastava Weezer, koji je 1995. imao singl na britanskom broju 12, "Buddy Holly". Bell također predvodi rock bend The Relationship, a prethodno je bio glavni vokal i gitarist indie rock benda Space Twins.

1969. Jakob Luke Dylan, američki kantautor, sin Boba Dylana. Ostvario je karijeru u sastavu The Wallflowers te snimio dva samostalna albuma. Dobitnik je dva Grammyja s The Wallflowers.

1972. Tre Cool (Frank Edwin Wright III, Frankfurt na Majni, 9. prosinca 1972.), američki glazbenik, član grupe Green Day.

Preminuli

2019. Marie Fredriksson, pjevačica planetarno popularne švedske pop-rock grupe Roxette.



Izvještaji



Izvrsna Josipa Lisac kao domaćica u Saxu


Ocean Of Another + Survived By Nothing u VIB-u


Sjajan nastup Roberta Fonsece u Kerempuhu


Glenn Miller Orchestra u Lisinskom


Widowspeak u Močvari - sjajna večer indie glazbe


Glazbeni dox - od Ryuichija Sakamota do Nicka Cavea


Drito X - večer 2.


Drugi dan Rock Massacre Festa


Krcata prva večer desetog Drito festivala


Prvi dan Rock Massacre festa u grunge tonu


CHUIte i poCHUite kako su CHUI osvojili Split


ekstaza u Tvornici na promociji novoga albuma Jonathana


Brkovi potpisivali vinil u Dirty Old Shopu


Bajaga i Instruktori u Tvornici


Galerija fotografija: Ozric Tentacles i Silas & Saski


Finntroll, Metsatöll i Suotana u Vintageu


Galerija fotografija: Ljetno kino u klubu Sax!


Galerija fotografija: Gajnice vrište


Silovita nesebičnost Manntre