MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Original Album Collection


Bookmark

Data

Released Lipanj 2013
Format Box set
Vrsta / New Wave / Folk-rock / Prog-rock / Classic Rock
Dodano Četvrtak, 17 Srpanj 2014
Žanr Rock
Broj diskova 6
Edition date Lipanj 2013
Država Croatia
Etiketa Croatia Records
Catalog Number 6CD BOX 6042715
Edition details Datum objave: 1.7.2013., Produkcija: Vladimir Mihaljek (Kad bi' bio bijelo dugme) Neil Harrison (Šta bi dao da si na mom mjestu, Eto! Baš hoću! i Bitanga i princeza) Goran Bregović (Doživjeti stotu i Uspavanka za Radmilu M.)
Tags Original Album Collection Croatia Records Bijelo dugme Goran Bregović

Review

Kada je riječ o ponovnim izdanjima albuma u box setovima i svakojakim kolekcijama, opće je poznato jedno nepisano pravilo, a to je da kada novčanik zasvrbi i zatraži još novaca, izdavačke kuće grabe lovu na staroj slavi velikih bendova.

To je upravo napravila i izdavačka kuća Croatia Records sa prvim izdanjem u svojoj „Original Album Collection“, točnije sa šesterostrukim box – set izdanjem originalnih albuma Bijelog Dugmeta, a riječ je o kolekciji koja će postupno izdavati sve klasike od poznatih bendova iz glazbene povijesti s ovih prostora.

Bijelo Dugme slovi kao jedan od najutjecajnijih rock bendova bivše Jugoslavije koji su žarili i palili ovim prostorima sve od 1974. do 1989. godine. Uz Azru koja je tada također bila rame uz rame s Bijelim Dugmetom i po glazbi i po slavi, Bijelo Dugme je ulazilo u uši brojnih generacija, što starih, što mladih, koji su svoje dane proživljavali uz stihove i ritmove odličnog i karizmatičnog Željka Bebeka i ostatka ekipe. Za razliku od Azre, koja je bila dosta ozbiljna, Bijelo Dugme je bilo dosta neozbiljno, šaljivo ponekad, i znalo je prirediti prave male predstave. Bijelo Dugme nakon odlaska Bebeka više nikada nije bilo tako dobro i posljednjih godina postojanja benda nije se više osjetila ta žar koju je mogao pridonjeti Željko Bebek.

 

U box – setu se nalazi 6 originalnih albuma koji su zapakirani u kartonske ovitke baš poput originalnih LP ploča, a to su: "Kad bi' bio bijelo dugme" (1974.), "Šta bi dao da si na mom mjestu" (1975.), "Eto! Baš hoću!" (1976.), "Bitanga i princeza" (1979.), "Doživjeti stotu" (1980.) i "Uspavanka za Radmilu M." (1983.). Svi albumi su iz Bebekovog vremena benda, a kvaliteta zvuka na cd-ovima je odlična pošto su svi albumi i sve pjesme naknadno digitalno remasterani kao i većina albuma koja danas izlazi u reizdanjima. U izdanje su stavljeni apsolutno svi hitovi iz vremena Bijelog Dugmeta poput „Ne spavaj mala moja muzika dok svira“, „Selma“, „Bitanga i princeza“, „Kad bi bio Bijelo Dugme“, „Na zadnjem sjedištu mog auta“, „Ala je glupo zaboravit njen broj“, „Ipak poželim neko pismo“, „Doživjeti stotu“ i mnogi, mnogi drugi hitovi, sveukupno, njih 47 na šest albuma uz originalne covere albuma za koje je zaslužan Dragan Stefanović kao glavni urednik slika na albumima još od njihovih davnih izdanja. Neke albume je bend snimao čak i u Londonu poput „Šta bi dao da si na mom mjestu“ gdje se surađivalo sa producentom Neilom Harrisonom. Taj album se nakon izlaska prodao u više od 200 000 primjeraka i time zaradio dijamantnu ploču, a najveći uspjeh su potegli sa albumom „Bitanga i princeza“ koji je bio proglašen i albumom godine.

Svako je otišao nekim svojim putem, u neke svoje solo vode no, ono što nam ostaje je glazba koju su svi napravili kao zajedno u bendu, glazba koja je bila plod odlične suradnje Željka Bebeka i Gorana Bregovića (koji je ujedno i osnovao bend). Zato ostaje ovo odlično remasterano izdanje čija cijena nije velika te iznosi 99 kuna i sadrži bogato opremljenu knjižicu s kompletnom grafičkom opremom originalnih ploča. Kolekcija je prava stvar za sve fanove, i one koji bi to tek postali, jer Bijelo Dugme je zasigurno jedan od onih bendova koji bi trebali svi poznavati i uživati u njihovim hitovima. Kolekcija se može pronaći na svim prodajnim mjestima Croatia Recordsa i ostalim glazbenim trgovinama.

 

Mislav Bartoš

Hits 4641
Bijelo Dugme Box set Kronologija Box Set Deluxe » Box Set Deluxe

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Symphonika On The Rock i treći put u Lisinskom


U klubu Boogaloo održan ZMF Media dan


Camille Bertault Quintet oduševio Tvornicu


Sjajan koncert The Tiger Lilliesa u Kinu SC


Trap Takeover na jednu večer preuzeo Kutinu


Zadruga rasturila u rasprodanom Hard Placeu


Songkillers nastupili u Tvornici


Kries u Boogaloo – autohtona hipnotička etno psihodelija


Urban&4 uz gudački orkestar nastupili u Šibeniku


“Ne igraj se s vatrom, slušaj ju!”


Slavlje života i glazbe velike Janis Joplin


Mondo Generator feat. Acid Row i Omega sun


Zagreb glazbom obilježio Dan Europe


JazzHR u Tvornici kulture


Galerija fotografija: Them Moose Rush, Zepaxia, Rens Argoa


Tihomir Pop Asanović veličanstveno obilježio 60 godina karijere


Opasna doza dopamina u Tvornici kulture – Baks


Matija Cvek održao koncert u Zadru


Lekcije Kojota na otvorenju 20. Culture Shock Festivala