INmusic festival 2012
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

u22006. gledatelji kanala VH1 izglasali su stih ‘One life, with each other, sisters, brothers’ iz U2-ove ‘One’ za omiljeni stih. Stihovi iz ‘How Soon Is Now’ The Smithsa i ‘Smells Like Teen Spirit’ Nirvane zauzeli su drugo i treće mjesto.

Događaji

1966. The Spencer Davis Group su se našli na 1. mjestu britanske ljestvice singlova sa svojom verzijom pjesme Jackie Edwards "Somebody Help Me" (kao i sa svojim prethodnim hitom "Keep on Running" koji je također skladao Edwards).

1972. ‘Amazing Grace’ u izvedbi The Royal Scots Dragoon Guards, topničkog ogranka britanske vojske, našao se na vrhu britanske ljestvice singlova. Radi se o kršćanskoj pjesmi iz 1779. godine, a napisao ju je Englez John Newton.

1987. ‘I Knew You Were Waiting’ Arethe Franklin i Georgea Michaela stigao je do prvog mjesta američke ljestvice singlova. Aretha je tako postala izvođač s najvećim razmakom između dva singla na broju jedan, budući da je prošlo gotovo 20 godina od njenog hita ‘Respect’. Rekord su nedugo potom oborili The Beach Boys.

1992. Annie Lennox je dospjela na 1. mjesto britanske ljestvice albuma s prvim solo izdanjem "Diva". Album je osvojio Brit nagradu za britanski album godine 1993. i dobio je nominacije za album godine, najbolju žensku pop vokalnu izvedbu i najbolji glazbeni video u dugoj formi, osvojivši potonju nagradu na dodjeli Grammy iste godine.

1992. Def Leppard su započeli petotjedni boravak na 1. mjestu američke ljestvice albuma svojim petim studijskim albumom "Adrenalize". Album je bio prva objava benda nakon smrti gitarista Stevea Clarka 1991. godine.

1995. Tony McCarroll izbačen je iz benda Oasis. Zamijenio ga je Alan White, a ubrzo je McCarroll tužio bend zbog neisplaćenih tantijema. Godinu kasnije mu je isplaćena svota od 550 000 funti.

2004. Pjevač Eamon imao je kontroverzni hit na vrhu britanske ljestvice, ‘Fuck It, (I Don't Want You Back)’. Bio mu je to debitantski singl.

2012. originalna i izuzetno rijetka mono kopija albuma The Beatlesa "Please Please Me", potpisanog od strane Fab Four, prodana je na aukciji na eBaya za gotovo 25.000 američkih dolara. Paul McCartney i John Lennon svoja su imena potpisali s "ljubavlju" kraljevskom plavom tintom, dok su George Harrison i Ringo Starr svoja imena potpisali ponoćno plavom tintom. Autogrami su potpisani u svibnju 1963. godine.

2020. održan je online koncert "One World: Together At Home". Riječ je glazbenom i humanitarnom događanju, koji je već pri prvoj najavi prozvan „Live-Aid“ koncertom 21. stoljeća, a čiji je cilj bio podići svijest o problematici pandemije koja je zahvatila čitav svijet, glazbom zbližiti čitav svijet i pružiti nadu te prikupiti financijska sredstva za daljnje rješavanje ovog problema.

The Rolling Stones, Stevie Wonder, Paul McCartney, LIzzo, Elton John, Billie Eilish, The Killers, Sam Smith, Taylor Swift, Jack Johnson,...samo su neka od glazbenih imena koja su te subote, 18. travnja pridružila globalnom live-stream događanju „One World: Together At Home“, nastalim u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom te Global Citizen organizacijom.

Live-stream prijenos trajao je šest sati, a voditelji su bili: Jimmy Fallon, Jimmy Kimmel i Stephen Colbert. Uz niz potvrđenih glazbenih imena, svoje pojavljivanje potvrdile su i globalne zvijezde kao što su Oprah Winfrey, David i Victoria Beckham, Ellen DeGeneres, Matthew McConaughey, Megan Rapinoe... Program se mogao pratiti putem TV-prijenosa, Twitter, Instagram, Facebook, YouTube i Twitch digitalnih platformi, od 20h po našem lokalnom vremenu.

one world

Rođeni

1935. Paul A.Rothchild, američki producent, najpoznatiji po radu s The Doors, Janis Joplin, Joni Mitchell, Neilom Youngom, Timom Buckleyjem, Love i mnogim drugim legendama 60-ih i 70-ih. Također je producirao rane radove CSN i The Paul Butterfield Blues Band. Preminuo je od posljedica raka pluća 1995. godine.
1958. Leslie Thomas ‘Les’ Pattinson, britanski glazbenik, najpoznatiji kao basist post-punk sastava Echo and the Bunnymen.
1964. Mark ‘Bez’ Berry, britanski plesač, perkusionist, autor i medijsko lice. Član je sastava Happy Mondays i Black Grape.

1974. Mark Tremonti, gitarist američkog rock sastava Creed koji su 2001. imali singl broj 1 u SAD-u, "With Arms Wide Open" i 2002. album na broju 1 u SAD-u, "Weathered".

Preminuli

1991. James Martin Hannett (r. 1948.), britanski producent i partner u diskografskoj kući Factory Records. Postao je notoran zbog svog neobičnog karaktera i producentskih tehnika, a bio je producentom ili inženjerom čuvenih albuma poput ‘Unknown Pleasures’ i ‘Closer’ Joy Division, ‘Spiral Scratch’ The Buzzcocks, ‘The Correct use of Soap’ i ‘Magic, Murder and the Weather’ Magazine, ‘Movement’ New Order, ‘Garage Flower EP’ Stone Roses i ‘Bummed’ Happy Mondays. Preminuo je u dobi od 42 godine nakon srčanog udara.



Izvještaji



Galerija fotografija: Opća opasnost nastupila u Sisku


Donkey Hot održali samostalan koncert u SAX!-u


Urban&4 uz gudački orkestar u Splitu


Jonathan u riječkom Pogonu kulture


The Boomtown Rats nastupili u Zagrebu


Galerija fotografija: Reper Iz Sobe + Beverly Brooks u Močvari


Rog u jazzu – Fanni Pósa Quartet u Lisinskom


Boris Štok nakon 9 godina u Vintageu


Izvrsna Josipa Lisac kao domaćica u Saxu


Ocean Of Another + Survived By Nothing u VIB-u


Sjajan nastup Roberta Fonsece u Kerempuhu


Glenn Miller Orchestra u Lisinskom


Widowspeak u Močvari - sjajna večer indie glazbe


Glazbeni dox - od Ryuichija Sakamota do Nicka Cavea


Drito X - večer 2.


Drugi dan Rock Massacre Festa


Krcata prva večer desetog Drito festivala


Prvi dan Rock Massacre festa u grunge tonu


CHUIte i poCHUite kako su CHUI osvojili Split