Blues Corner
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 852
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

{mosthumbviewer: images/SGrecenzije/2010/08/30/jimmy.jpg, images/SGrecenzije/2010/08/30/jimmym.jpg, Jimmy Dawkins Presents The Leric Blues Story, Left} Uvijek mi je teško opisati kako se osjećam kada u mojim u uređajima svira nešto što moramo titulirati kao povijesni dokument. Evo, pred Vama štovani posjetitelji Blues Cornera nalazi se album Leric Story ili punim nazivom Jimmy Dawkins Presents The Leric Blues StoryVarious Artists, isti je objavila sjajna jazz & blues diskografska kuća Delmark Records iz Chicagoa.

U nešto više od sat vremena pred svima Vama otvorit će se sjajni trenuci Chicago Bluesa. U 62 minute i 3 sekunde glavom mi prolete brojni fragmenti raskošne Chicago blues scene sedamdesetih, ali i osamdesetih godina prošlog stoljeća. Zašto? Pa, iz jednostavnog razloga što sam tada došao u posjed sjajne edicije: Living Chicago Blues Vol.1 – Vol.6 (Alligator Records, 1980) i tu se doslovno otvorio raskošan svijet West Side Chicago Bluesa. Malo je ljudi tada znalo što to ustvari znači. Malo tko je tada znao za imena poput Buddy Scotty, Scotty And The Rib Tips, Lovie Lee, Carey Bell, A.C. Reed, A.C. Reed And The Spark Plugs, Lacy Gibbson with the Chicago Fire Band, Andrew Brown,Detroit Junior, 'Luther 'Guitar Junior' Johnson, Eddie Shaw and The Wolf Gang, Left Hand Frank and his Blues Band, Johnny 'Big Moose' Walker , Lonnie Brooks, The S.O.B. Band, Queen Sylvia Embry i mnogih drugih sjajnih blues glazbenika, koji su nas doslovno lomili svojim bluesom. U to vrijeme nekako je Alligator Records sa sjajnim Bruceom Iglauerom bio jedan od važnijih promicatelja bluesa, što samo pokazuje njihovu volju i želju da se upravo taj Chicago blues digne na višu razinu. S druge pak strane bio sam jedan od rijetkih koji je zadnju paru izdvojio upravo za tu ediciju i naravno, nikada nisam požalio, dapače!

Drago mi je što je upravo Delmark Records prošle godine objavio fenomenalni CD i DVD povodom svojih 55 godina neprestanog objavljivanja, zaista nevjerojatnih albuma. Još jednom, puno iskrenih čestitki za osvojenu BMA za DVD godine, zaista je najprestižnija blues nagrada otišla u prave ruke. A evo, prigode za još jednu nagradu BMA u kategoriji: najbolji povijesni album godine.

Jimmy Dawkins Presents The Leric Blues Story – Various Artists, zapravo je presjek snimaka, koje su nastale u razdoblju od 1982. do 1987.godine u Chicagu za Jimmy Dawkinsov Leric Records. To su zapravo singlovi koji su nastali tijekom osamdesetih sa različitim blues izvođačima Chicaga upravo za Dawkinsovu diskografsku kuću Leric Records.

Od tada do danas nastale su velike promjene, jer tada još uvijek nepoznata imena, danas su zvijezde Chicago bluesa, poput : Tail Dragger, Queen Sylvia Embry (nažalost preminula 1992.godine), Little Johnny Christian i Nora Jean Wallace uz Vance Kelly i Big Mojo Elema (dugogodišnji član banda legendarnog Freddie Kinga i opet nažalost pokojni – umro je 1997.godine), a tu su još i sam Jimmy Dawkins, Johnny B. Moore, Lafayette Leake, Willie Kent, Eddie "Jewtown" Burks, Michael Coleman i Chico Banks. Ova imena svakako Vam puno znače, a kroz više od sat vremena, dobivate fenomenalnu blues porciju onih svima nama poznatih blue notes, od koje duže vrijeme nećete osjećati glad za novom dozom.

Jimmy Dawkins rođen je 24.listopada 1936. u Tchula, MS i nekada je bio poznat po nadimku 'Fast Fingers', no ubrzo odbacuje taj nadimak, jer njegova svirka gitare traži sasvim drugi feeling i to se naravno, osjeća u njegovim skladbama koje ipak traže puno više i suptilniju svirku nego što opisuje taj nadimak. No, na svu sreću cijela stvar se ubrzo mijenja, budući da se to uopće ne traži u Chicagu, ovdje svirka naprosto mora imati dušu. Poslušajte prvih 16 skladbi i znat ćete o čemu pišem.Na kraju, ako želite raritet na pravom ste mjestu jer Sister Margo and Healing Center …wow, gospel u punom sjaju i naravno to jednostavno nije moglo ostati nezabilježeno. Ma, sjajno!!!

Cijeli album zrači nepatvorenom osobnošću i neprikrivenom izražajnošću Chicago Bluesa. Danas, kada smo već debelo zagazili u 21. stoljeće pitam se dokle seže sva ta ljepota, izražajnost i strahovita osjećajnost ovog glazbenog stila. Moja su očekivanja totalno ispunjena i na meni je samo da uživam i tražim ono što će me veseliti. Nakon ovog, mom veselju nema kraja i ono svakim novim preslušavanjem raste i postaje bogatije za još jednu fantastičnu spoznaju bluesa kojeg toliko volim i naprosto uživam u njemu, (poslušajte samo npr. Vance Kellyjev instrumental The Jam ili pak Little Johnny Christianovu Ain't Gonna Worry About Tomorrow i to je to!)

PREPORUKA:
Kako to napisati za nešto što je povijesni dokument, za nešto što jednostavno zrači čistim i nepatvorenim bluesom. Dragi moji ljubitelji bluesa album Jimmy Dawkins Presents The Leric Blues Story – Various Artists, jednostavno morate imati, jer pred Vama je remek – djelo relativno bliže povijesti bluesa. Ne propustite!!!

Više o svemu potražite na:
Delmark.com

Popis pjesama:

01.New Life/Christian, Little Johnny /3:21/25.siječanj, 1984/
Christian, Little Johnny – vokal
Eddie 'Jewtown' Burks – harp
Michael Coleman, Bob Fender- gitare
Aaron – klavijature
Chicago Pete – bas
Willie Ward – bubnjevi
George Milton – tenor sax
Pasquali – truba
02.Luv Sumbody/Jimmy Dawkins /3:48/16.siječanj, 1985/
Christian, Little Johnny – vokal
Vance Kelly – gitara
Erskine Johnson- orgulje, piano
Abraham – bas
Fast Eddie –bubnjevi
Kreen – tenor sax
Nepoznato ime glazbenika – truba
03.So Ezee / Jimmy Dawkins /3:48/ 29. rujan, 1982/
04.My Head Is Bald/James Y. Jones/4:14/ 29. rujan, 1982/
Tail Dragger- vokal
Eddie 'Jewtown' Burks – harp
Johnny B.Moore, Jesse Lee Williams- gitare
Lafayette Leake – piano
Willie Kent – bas
Larry Taylor – bubnjevi
05.I know I Ain't Number One/ Jimmy Dawkins / 3:22/20.travanj, 1983/
06.Too Bad Baby/ Jimmy Dawkins/2:52/20. travanj, 1983/
Queen Sylvia Embry- vokal, bas
Jimmy Dawkins – gitara
07.Use What You Got /Roquel Davis/3:17/ 1987/
08.The Jam/ Vance Kelly/ 4:37/1987/
09.Why You Hurt Me So Bad /Vance Kelly/3:33/1987/
Vance Kelly – vokal
Erskine Johnson- orgulje, piano
Abraham – bas
Dan Cullens – bubnjevi (7,9)
Fast Eddie –bubnjevi (8)
Kreen – tenor sax
10.Untrue Love / Wallace/Dawkins/4:03/04. studeni, 1982/
11.Oh My Love/Nora Jean Wallace /4:02/04. studeni, 1982/
Nora Jean –vokali
Jimmy Dawkins, Rich Kirch – gitare
Ray Scott – bubnjevi
12.Special Kind Of Love/unknow/3:16/moguće 04. studeni, 1982/
Big Mojo Elem – vokal, bas
Jimmy Dawkins- gitara
13. Ain't Gonna Worry About Tomorrow/Christian, Little Johnny /5:53/lipanj,1982/
14.I Gotta Sad Feeling/ Christian, Little Johnny /3:27/lipanj,1982/
Little Johnny Christian- vokal
Vernon 'Chico' Banks- gitara
Stan Banks –klavijature
Abraham – bas
Willie Ward- bubnjevi
Zeke – tenor sax
Von- truba
14.My God Is Real/ Kenneth, Martin & Morris Morris/4:41/15.travanj,1983/
15.Peace Be Still/James Cleveland/3:18/15.travanj,1983/
Sister Margo And Healing Center Choir - vokali

(Delmark Records)



Izvještaji



Boris Štok nakon 9 godina u Vintageu


Izvrsna Josipa Lisac kao domaćica u Saxu


Ocean Of Another + Survived By Nothing u VIB-u


Sjajan nastup Roberta Fonsece u Kerempuhu


Glenn Miller Orchestra u Lisinskom


Widowspeak u Močvari - sjajna večer indie glazbe


Glazbeni dox - od Ryuichija Sakamota do Nicka Cavea


Drito X - večer 2.


Drugi dan Rock Massacre Festa


Krcata prva večer desetog Drito festivala


Prvi dan Rock Massacre festa u grunge tonu


CHUIte i poCHUite kako su CHUI osvojili Split


ekstaza u Tvornici na promociji novoga albuma Jonathana


Brkovi potpisivali vinil u Dirty Old Shopu


Bajaga i Instruktori u Tvornici


Galerija fotografija: Ozric Tentacles i Silas & Saski


Finntroll, Metsatöll i Suotana u Vintageu


Galerija fotografija: Ljetno kino u klubu Sax!


Galerija fotografija: Gajnice vrište


Silovita nesebičnost Manntre