Recenzije
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Ožujak 2014
Format Albumi
Vrsta / Industrial / Electronic / Experimental Rock
Dodano Petak, 07 Studeni 2014
Žanr -
Length 56:52
Broj diskova 1
Edition date Ožujak 2014
Država Europe
Etiketa Mute
Catalog Number CDSTUMM358
Edition details Datum objave: 3. ožujka 2014.
Tags Laibach Electronic Industrial Experimental Mute EBM

Review

Nekome odraslom uz MTV i strane crtiće ime Laibach predstavlja tek minornu fusnotu o nekim čudnim Slovencima koji se nikad ne smiju, oblače uniforme, imaju vlastitu državu i čudno su obradili Rolling Stonese. No, koliko god površno moje poznavanje priče oko Laibacha bilo, toliko me i intrigirala ta mračna aura tajanstvenosti koja ih oduvijek obavija. U recima koji slijede navedena je donekle subjektivna interpretacija informacija sakupljenih putem svemrežja i blaženog zvukovlja, te pokoja riječ o najnovijem uratku.

Početkom osamdesetih, geografsko-povijesni čimbenici u vidu smrti Velikog vođe, stišavanja euforije oko glazbenog novog vala i turobne svakodnevice u slovenskom rudarskom mjestu Trbovlje izrodili su bend imena Laibach te pripadajući umjetnički kolektiv Neue Slowenische Kunst. Suptilno i ne toliko suptilno provociranje (blago rečeno) tadašnjeg režima što je dovelo do zabrane rada, kontroverzni javni nastupi, samoubojstvo frontmena... Teško je pomisliti da sviraju disco-pop. Glazbena struka svrstava ih u žanr zvan industrial, ponekad u podžanr martial industrial, ponekad i Electronic body music (EBM, za prijatelje), što god sve to značilo. Laički rečeno, njihov zvuk mješavina je ambijentalnih i sintetičkih zvukova s vokalom iz noćne more. Zapravo nikada ne znate što od Laibacha možete očekivati; jedino što je zajedničko gotovo cijelom njihovom opusu jest duboki vokal i provokacija, a u manjoj ili većoj mjeri to je slučaj i s albumom Spectre.

U nedostatku (opipljivih) totalitarnih i inih sustavama koje bi provocirali i, u vrijeme kada je nekoga isprovocirati ili šokirati gotovo nemoguća stvar, u Laibachu su se odlučili za blagi zaokret u svom izričaju, pa je tako ovaj album iznenađujuće slušljiv čak i za industrial laika poput mene. Uz ljudstvo već poznato s prethodnih uradaka: Milana Frasa u svojstvu vokala, Janeza Gabriča na bubnjevima, Luku Jamnika i Sašu Vollmaiera na sintesajzeru, od 2006. na koncertima i, od ovog albuma, u studiju, članica benda je i Mina Špiler na sintesajzeru te kao pjevačica. Vokali Fras/Špiler na albumu sudjeluju otprilike pola-pola i djeluju jedan drugome kao protuteža, jer koliko je Frasov glas dubok, zastrašujuć i monoton, toliko je Špilerin raznolik, jak i nježan. Album sadrži 14 pjesama, svaka je manje-više sugestivnog naziva s obzirom na tematiku. Nakon početne ode zviždačima umotane u, netipično za Laibach, radiofonično glazbeno ruho koja je s dobrim razlogom odabrana kao prvi singl, slijede jedan za drugim pravi dragulji mračne elektronike, svaki sjajan na svoj neobičan način, zaključno s obradom blues klasika kojeg je moguće raspoznati samo po trostrukom ponavljanju jedne strofe; sve ostalo je potpuno drugačije, prepuno glazbenog podteksta i podložno različitim interpretacijama kao, uostalom, i cijeli album.

Koliko god ovaj album bio iskorak Laibacha prema mainstreamu, daleko od toga da poruke koje Laibach odašilje na svoj prepoznatljiv način nisu aktualne i donekle kontroverzne. One su sada uronjene u nemjerljivo lakše probavljiv zvuk od prethodnih albuma, te tako neizbježno dopiru do više individua, što na kraju krajeva oni i žele. Kad bolje razmislim, možda se Laibachovci uopće nisu promijenili; možda se promijenilo poimanje srednjostrujaške glazbe koje se postepeno mijenjalo tako da mase lakše prihvate bijesne ritmove i neobične zvukove koje su ovi krajnje ozbiljni Slovenci oduvijek stvarali. Bili vi štovatelji Laibacha kao takvog ili ne, u ovom albumu možete i uživati i promišljati o bitku svijeta. Zato, navinite zvučnike na najjače (ili još bolje, otiđite na koncert), zatvorite oči, duboko udahnite i pustite da vas brujanje elektroničkog basa i vokala, synth-harmonije, orkestracije i vokal Mine Špiler odvedu na neko drugo mjesto.

 

Vilim Ivančan

Hits 3243
Iron Sky (The Original Film Soundtrack) « Iron Sky (The Original Film Soundtrack) Laibach Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Symphonika On The Rock i treći put u Lisinskom


U klubu Boogaloo održan ZMF Media dan


Camille Bertault Quintet oduševio Tvornicu


Sjajan koncert The Tiger Lilliesa u Kinu SC


Trap Takeover na jednu večer preuzeo Kutinu


Zadruga rasturila u rasprodanom Hard Placeu


Songkillers nastupili u Tvornici


Kries u Boogaloo – autohtona hipnotička etno psihodelija


Urban&4 uz gudački orkestar nastupili u Šibeniku


“Ne igraj se s vatrom, slušaj ju!”


Slavlje života i glazbe velike Janis Joplin


Mondo Generator feat. Acid Row i Omega sun


Zagreb glazbom obilježio Dan Europe


JazzHR u Tvornici kulture


Galerija fotografija: Them Moose Rush, Zepaxia, Rens Argoa


Tihomir Pop Asanović veličanstveno obilježio 60 godina karijere


Opasna doza dopamina u Tvornici kulture – Baks


Matija Cvek održao koncert u Zadru


Lekcije Kojota na otvorenju 20. Culture Shock Festivala