INmusic festival 2012
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

9235000370 fcs ins frt 1 rr

1990. Fender Stratocaster Jimija Hendrixa, s kojim je glazbenik nastupio na Woodstocku, prodan je na aukciji za 295 000 dolara. Hendrix je na toj gitari odsvirao svoj najdulji koncert u karijeri, trajanja oko 2 sata.

Događaji

1954. Johnnie Ray je dobio svoj prvi singl na britanskom broju jedan sa ‘Such a Night’. Američkog pjevača smatraju jednim od ‘otaca rock and rolla’, a zapamćen je i zbog uvodnog stiha ‘Come On Eileen’, uspješnice Dexys Midnight Runners iz 1982. godine.

1960. Elvis Presley je započeo četverodnevni boravak na 1. mjestu američke ljestvice singlova s "Stuck On You", svojim prvim hit singlom nakon dvogodišnjeg boravka u američkoj vojsci. Postao je njegov prvi broj 1 singl iz 1960-ih, a ukupno trinaesti.

1970. The Jackson Five su dobili svoj drugi singl na vrhu američke ljestvice s ‘ABC’. Prije toga je na vrh te ljestvice zasjeo ‘I Want You Back’. U Britaniji je singl dospio do osmog mjesta.

1980. Pjevač The Stranglersa Hugh Cornwell pušten je iz zatvora nakon šest tjedana, gdje se nalazio zbog posjedovanja droge.
1982. Paul McCartney i Stevie Wonder su dobili singl na vrhu britanske ljestvice, ‘Ebony And Ivory’. Slušatelji BBC 6 su 2007. proglasili pjesmu najgorim duetom svih vremena.
1987. Madonnin peti singl s albuma ‘True Blue’, ‘La Isla Bonita’, je dospio do vrha britanske ljestvice. Postala je prva žena na toj ljestvici s četiri singla na broju jedan. Manje je poznato kako je pjesma prethodno ponuđena Michaelu Jacksonu kad je snimao album ‘Bad’.

1987. U2 i ‘The Joshua Tree’ su bili na vrhu američke ljestvice albuma. Inspiriran Amerikom, album je do danas došao u ruke preko 25 milijuna kupaca, a svojedobno je i nagrađen Grammyjem za album godine.
1992. Dvojica 13-godišnjaka pod imenom Kris Kross svojim su debitantskim singlom ‘Jump’ zasjeli na vrh američke ljestvice. Singl je bio na broju jedan i u Irskoj, Novom Zelandu i Australiji.
2008. Empire State Building je bio osvijetljen bojama lavande, ružičasto i bijelo u čast glazbenih postignuća Mariah Carey. Time je ona postala prva glazbenica kojoj je ukazana ta čast.

Mariah Carey; foto: Dragutin Andrić

Mariah Carey u Beču; foto: Dragutin Andrić, arhiva SoundGuardian.com

2014. Servis Spotify je maknuo album funk sastava Vulfpeck koji je sadržavao deset snimaka tišine. Bend je odlučio snimiti album ‘Sleepify’ kako bi zaradio za odlazak na turneju, a korisnike interneta je poticao da ‘album neprekidno puštaju noću’.

Rođeni

1917. Ella Jane Fitzgerald, američka pjevačica, ‘Kraljica jazza’. Jedno od najprepoznatljivijih imena jazz glazbe posebno je mjesto u glazbi zauzela svojim umijećem improvizacije i takozvanog scat pjevanja. Proslavila se pjesmama ‘Dream a Little Dream of Me’, ‘Cheek to Cheek’ i ‘It Don't Mean a Thing (If It Ain't Got That Swing)’. Osvojila je 14 Grammyja, među kojima je i onaj za životno djelo 1967. godine. Preminula je 1996. s navršenih 79 godina.

1923. Albert King Nelson, američki blues glazbenik. Najpoznatiji je po pjesmi i albumu ‘Born Under a Bad Sign’ iz 1967. King je utjecao na brojne blues i rock glazbenike, ponajviše na Hendrixa, Claptona, Robbieja Robertsona, Garyja Moorea i Stevieja Raya Vaughana. Iako je bio ljevoruk, svirao je gitaru za dešnjake preokrenutu naopako te navodno nikad nije koristio šestu žicu. Preminuo je od posljedica srčanog udara s 69 godina. 2013. godine inauguriran je u Rock and Roll Hall of Fame.
1933. Jerome ‘Jerry’ Leiber, američki skladatelj, član slavnog skladateljskog dua Leiber-Stoller s Mikeom Stollerom. Koator je hitova ‘There Goes My Baby’ (The Drifters), ‘Hound Dog’, ‘Jailhouse Rock’ (Elvis Presley), ‘Stand By Me’, ‘Spanish Harlem’ (Ben E. King), ‘Love Potion No. 9 (The Clovers) i mnogih drugih. Sa Stollerom je uvršten u Songwriters Hall of Fame 1985. i Rock and Roll Hall of Fame 1987. Preminuo je 2011. godine.
1945. Bjorn Ulvaeus, švedski pjevač, tekstopisac i producent, najpoznatiji kao član ABBA-e. Svoju glazbenu karijeru je započeo s 18 godina kada je bio frontman popularne švedske folk-skiffle grupe Hootenanny Singers,. Nakon što su se 1972. Osnovali, ABBA su postali jedan od najprodavanijih glazbenih izvođača svih vremena. Njihov prvi broj 1 hit u Velikoj Britaniji je bio singl "Waterloo" iz 1974. godine, nakon čega je uslijedilo 8 britanskih broj 1 singlova i 9 albuma na broju 1. Sukompozitor je mjuzikla Chess i Mamma Mia!, i koproducent filma s kolegom iz ABBA-e i bliskim prijateljem Bennyjem Anderssonom.

1945. Michael Kogel, iz španjolske beat grupe Los Bravos koji su 1966. godine imali britanski singl broj 2 i američki broj 4 "Black Is Black". Bili su prvi španjolski rock bend koji je imao britanski i američki hit singl.

1964. Andrew Ivan ‘Andy’ Bell, pjevač engleskog synth-pop dua Erasure s kojim je ostvario 24 uzastopna top 40 hita u Velikoj Britaniji, dok je u SAD-u imao tri top 20 hita..
1965. Eric Adam Avery, američki glazbenik, najpoznatiji kao suosnivač i basist benda Jane’s Addiction.



Izvještaji



Symphonika On The Rock i treći put u Lisinskom


U klubu Boogaloo održan ZMF Media dan


Camille Bertault Quintet oduševio Tvornicu


Sjajan koncert The Tiger Lilliesa u Kinu SC


Trap Takeover na jednu večer preuzeo Kutinu


Zadruga rasturila u rasprodanom Hard Placeu


Songkillers nastupili u Tvornici


Kries u Boogaloo – autohtona hipnotička etno psihodelija


Urban&4 uz gudački orkestar nastupili u Šibeniku


“Ne igraj se s vatrom, slušaj ju!”


Slavlje života i glazbe velike Janis Joplin


Mondo Generator feat. Acid Row i Omega sun


Zagreb glazbom obilježio Dan Europe


JazzHR u Tvornici kulture


Galerija fotografija: Them Moose Rush, Zepaxia, Rens Argoa


Tihomir Pop Asanović veličanstveno obilježio 60 godina karijere


Opasna doza dopamina u Tvornici kulture – Baks


Matija Cvek održao koncert u Zadru


Lekcije Kojota na otvorenju 20. Culture Shock Festivala