Izvještaji

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Zagrebački Boogaloo je kultni klub gdje smo u zadnjim, pa sad već i desetljećima odgledali mnoge koncerte velikih, manjih i kultnih rock i metal bandova. U posljednje vrijeme preko medija dobivamo razne informacije, a sukus priče je da je velika vjerojatnost da će se isti uskoro, do kraja godine negdje, zatvoriti. Nažalost.

No da ne ulazimo u detalje i politiziranja i politička prepišavanja, tko god misli biti dio nečega što bi moglo biti povijest, neka se požuri na još neki od koncerata ili događaja u Boogaloou.

Tako sam i ja odlučio svoj Četvrtak odvojiti za legendu NWOBHM-a a i svjetskog metala kao takvog, gdina. Paula Di'Anna, kojeg sam imao prilike i čast i privatno upoznati u krugu prijatelja prošle godine dok je bio na liječenju u Zagrebu. Ovo nije bio prvi put da ga gledam u Boogaloou, to je bilo 2009.g. u istom prostoru na Pištinoj Metalmaniji kad su za njega otvarali Anesthesia i Thunderbolt.

td

No, da se vratim u sadašnjost, ovaj put je za Paula otvarao odličan domaći, pače, zagrebački band, Time Decay, i ja sam taman pristigao u klub kad su počeli. Time Decay nije baš ono što bi se reklo novi band na sceni, ja sam ih prije puno godina uočio kao mlade i obečavajuće dečke u jednoj malo drugačijoj postavi, i već onda su imali jako puno potencijala, pa je tadašnja postava i svirala na jednom od događanja koje sam organizirao.

U međuvremenu se postava malo izmijenila, sa nekim novim licima, ali je frontman ostao isti, Filip i dalje vokalno lupa na najjače. Ono što sam znao i ranije, jest da su jako dugo bili u garaži, vježbali, radili na novim materijalima, snimali i sve što ide s tim. I mogu reći da se onaj nekadašnji potencijal banda sad razvio u kvalitetu. Stvarno se vidi napredak i što sve Time Decay može pokazati. I sve što mogu reći jest da ne odustanu i samo nastave tako dalje, nemilosrdno i kvalitetno.

Od njihovih pjesama sam zapazio Absence Of Light i Nameless City, što ne umanjuje kvalitetu ostalih pjesama u setu, nimalo.

Nakon Time Decaya, na red je došao gdin. Paul Di'Anno, i za razliku od prošlog puta u Boogaloou, iz nama svima poznatih razloga, u kolicima. Što zapravo, nimalo nije utjecalo na njegovu vokalnu izvedbu. Dapače, od nekoliko puta što sam ga gledao uživo, počevši od Metalmanije, nekako mi je ovaj put zvučao najbolje iako je „godina proizvodnje“ svakako kod njega primjetna.

A bio je i raspoložen za razgovor i interakciju s publikom u pauzama između pjesama pa je tako rekao da su mu hrvatski doktori ne samo spasili život nego je i vrlo izvjesno da će ponovno prohodati, a kad prohoda, jedva čeka opet sjesti na svoj Harley i kako sam kaže „biti slobodan“. Nije zaobišao ni pokoju cigaretu i čašicu tekile, i svoju klasičnu englesku „štemersku zajebanciju“. Naglasio je da voli Zagreb prije svega, domaće ljude ali i cijelu Hrvatsku, i da se jedva čekao vratiti natrag, makar i ovako na kratko radi turneje.
A osobno stvarno znam da je to istina, a ne klasična floskula koju kažu na stageu, jer kao što ranije rekoh, imao sam ga prošle godine prilike upoznati i porazgovarati s njim u jednom manjem krugu prijatelja dok se intenzivno liječio u Zagrebu.

IMG 6031

I kako to biva obično na koncertima, publika skandira ime banda ili izvođača, tako su i ovaj put, no, Paul je u svom osebujnom stilu rekao: „Fuck this chanting, save that for the superstars, I'm just here to have fun with my croatian friends and that we all have a good time“, i to je u sličnim oblicima ponovio par puta tijekom koncerta.

Da se malo osvrnem na svirku...

Kako je bilo i najavljivano na turneji pod nazivom The Beast Resurrection Tour 2023., većina setliste mu je bila s albuma prvijenca Iron Maiden, te drugog albuma The Killers.

IMG 6257

Koncert je startao s The Ides Of March, a tu su još bile i legendarne Sanctuary, Wrathchild na kojoj je njegovog basistu zamijenio naš, zadarski basist (iskreno, ne znam tko je ali je to odradio kvalitetno, i Paul je na tu zamjenu rekao da mu se ne sviđa i ako zajebe da je mrtav, ali je sve prošlo kako treba), naravno Killers, Running Free i Iron Maiden za kraj koncerta.

Svoje mjesto su tu našle i skoro nikad izvođene Charlotte The Harlot i Murders In The Rue Morgue i još neke.

Iako Boogaloo nije ni blizu bio krcat, nekih dvjestotinjak fanova je svakako uživalo i energija je bila na jako visokom nivou.

Sve u svemu, nisam požalio što sam došao, i nadam se da će uskoro biti opet prilike da čujem i Paula, ali svakako i naše Time Decay koji su dali do znanja da imaju što pokazati.

Galerija Paul DiAnno

Galerija Time Decay

Time Decay setlista:

Journey
Way To Liberty
Ocean Is Not Silent
Absence Of Light
Life To Fall Apart
Nameless City
Mountains Of Madness

Paul Di'Anno setlista:

The Ides Of March
Murders In The Rue Morgue
Sanctuary
Purgatory
Drifter
Wrathchild
Remeber Tomorrow
Genghis Khan
Killers
Charlotte The Harlot
Transylvania
Phantom Of The Opera
Running Free
Prowler
Iron Maiden



Izvještaji



Symphonika On The Rock i treći put u Lisinskom


U klubu Boogaloo održan ZMF Media dan


Camille Bertault Quintet oduševio Tvornicu


Sjajan koncert The Tiger Lilliesa u Kinu SC


Trap Takeover na jednu večer preuzeo Kutinu


Zadruga rasturila u rasprodanom Hard Placeu


Songkillers nastupili u Tvornici


Kries u Boogaloo – autohtona hipnotička etno psihodelija


Urban&4 uz gudački orkestar nastupili u Šibeniku


“Ne igraj se s vatrom, slušaj ju!”


Slavlje života i glazbe velike Janis Joplin


Mondo Generator feat. Acid Row i Omega sun


Zagreb glazbom obilježio Dan Europe


JazzHR u Tvornici kulture


Galerija fotografija: Them Moose Rush, Zepaxia, Rens Argoa


Tihomir Pop Asanović veličanstveno obilježio 60 godina karijere


Opasna doza dopamina u Tvornici kulture – Baks


Matija Cvek održao koncert u Zadru


Lekcije Kojota na otvorenju 20. Culture Shock Festivala