Izvještaji

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Ovogodišnju sezonu Tvornice otvorio je zajednički nastup Aerodroma, zagrebačke legendarne pop-rock grupe Jure Pađena i beogradskih Pilota, pratećeg benda Kikija Lesendrića. Obje su grupe bile dio nekadašnje novovalne scene osamdesetih koje su nakon prekida rada i samostalnih projekata svojih frontmena u novim postavama nastavile s radom. Premda je prvotno zamišljeno kako će se nastup održati na otvorenom, mnogo većem prostoru Hala parka, zbog lakše organizacije ili nešto slabijeg odaziva publike, koncert se prebacio u Veliki pogon u Šubićevoj.

Vrata Tvornice otvorila su se u 20 sati a najavljeno vrijeme početka nastupa predgrupe bilo je oko devet. Očekivalo se petstotinjak posjetitelja, no 'mercha' nije bilo. Ne vjerujem da su izvođači kasnili zbog puta, već se vjerojatnije čekalo da se prostor malo popuni. U svakom slučaju, nastup Pilota započeo je tek u pola deset. Krenuli su žestoko, u peteročlanoj postavi koju uz frontmena Kikija Lesendrića, pjevača i gitarista, čine još i solo gitarist, basist, bubnjar i pjevačica Olga Popović koja je pjevala prateći, a u nekoliko pjesama i glavni vokal. Dobro uvježbani repertoar sastojao se od kombinacije starih pjesama iz osamdesetih s onim novijeg datuma uz ponešto covera. Kiki je bio nasmiješen i komunikativan, rockerski odjeven u poderane traperice i majicu s natpisom „The Last Crusade”, a Olga izuzetno šarmantna s Bowiejevom majicom, poderanim trapericama i rozim štiklama. Okupila se publika svih generacija s neutralnim T-Shirticama a i onima na kojima su se mogla pročitati imena bendova različitih žanrova: od Beatlesa, preko Bryana Adamsa i neizostavne Azre pa čak i do Iron Maidena. S vidnim su oduševljenjem i toplo reagirali na njihove pjesme kako one brze tako i poznate, laganije rock-balade. Na posebno odobravanje naišle su skladbe „Novo odelo”, Ne veruj u idole”, „Za čiju ljubav plačeš”, „Kao ptica na mom dlanu”, ali i nove pjesma „1981.”.

pia

Gitaristi su svirali Gibsone, basist Jazz Fender Precision bas, a bubnjar Tamu i sve je bilo na vrlo visokoj razini profesionalne i uvježbane svirke. Kikijev promukli ali još uvijek snažan glas odradio je sve kako treba (izuzev „Za čiju ljubav plačeš” i, naravno, „We Will Rock You” koju i tako malo tko može kvalitetno otpjevati), dok je u pjesmama „Kolačići” i „Barakuda” Olga Popović jednostavno - briljirala. Imali su i ponešto tehničkih poteškoća. One na pozornici, primjerice kada se tijekom pjesme „Kako si lepa” isključila solo gitara, vješto su otklonili svirajući potiše ritam dok je publika pjevala a gitarist riješio problem, ali u nekoliko navrata solo gitara zaglušivala je prateći pa i glavni vokal, što je bio propust osobe na mix-pultu, a ne benda. Završili su nekoliko minuta prije jedanaest sati, što znači da su odsvirali sat i pol izuzetno zanimljive svirke te je vrijeme proletjelo kao u trenu.

IMG 1646 result

Nije dugo trajalo preslagivanje pozornice za zvijezde večeri, jer su u odnosu na prethodnike bili pojačani tek dodatnim klavijaturama. Naravno, već sam izlazak Jure Pađena na pozornicu koji je u polumraku ugađao svoj Fender Stratocaster izazvao je oduševljenje i poneki nestrpljivi povik iz prvih redova: „Ajmo, Jura!” Krenuli su s nastupom nešto iza jedanaest i otvorili ga jednim od najvećih hitova Aerodroma - „Dok misli mi vrludaju”. Odmah se dalo naslutiti da su izvanredno uvježbani: Ivan Havidić, solo gitarist na Gibsonu je fantastičan, a osim Pađena na pojedinim pjesmama glavni vokal pjeva i Tomislav Šojat, basist, koji istovremeno dok svira veselo trčkara po stageu. Kao drugu odsvirali su „Kraj tebe u tami”, pjesmu koju je svirala i ona kasnija Azra na svom megalomanskom četverostrukom liveu „Zadovoljština” koji je bio prošaran raznim obradama. „Dobro veče, Zagabria!”, pozdravio je Pađen publiku: „Mi smo grupa Aerodrom i svirat ćemo pjesme prošlosti, sadašnjosti i budućnosti!” Uvježbano su nastavili dalje, nižući hit za hitom pri čemu su Pađen i Šojat cijelo vrijeme izvodili uigranu koreografiju simultanih pomicanja vratova gitara u istom smjeru s ritmičnim poskakivanjem u stilu heavy-metal gitarista ranih osamdesetih godina. U više navrata, Jura se raspričao te se postupno zbližavao s publikom. „Fali ljubavi”, konstatirao je misleći pri tom na društvo svakodnevice, „samo grabež i pohlepa... Pa neka bude što više ljubavi i lijepih uspomena na ovu zabavu večeras i na grupu Aerodrom.” Rekao je kako snimaju novi album (jer nisu „lijenčine”) te je tako najavio izvedbu novog singla koji se sasvim dobro plasirao na regionalnim ljestvicama. „Bura ore more” je i ovom prilikom dobro primljena.

IMG 1516 result

Aerodrom svira svoje stare pjesme u novim aranžmanima i pokušava među njih infiltrirati i neke nove. Ipak, unatoč dovoljno bogatom vlastitom repertoaru (jer snimili su do sada čak devet studijskih albuma – pet u prvoj fazi djelovanja i četiri nakon ponovnog okupljanja), sviraju pjesme Pađen benda pa i obrade tuđih pjesama. Pri tome u nekim su obradama uspješni (primjerice: „Nemir i strast” ili „Lutka za bal”), u nekima osrednji („Moja prva ljubav”) dok im neke baš i ne sjedaju (recimo „Usne vrele višnje” ili „A šta da radim”). Odsvirali su sve svoje najveće hitove „Stavi pravu stvar na pravo mjesto”, „Otkazani let”, „24 sata”, „Tvoje lico” i „Fratello”, ali mogli su i još pokoji na uštrb ovih spomenutih obrada tuđih pjesama. Ali neka im bude, logično je ubaciti poneku pjesmu Pađen benda (iako je taj bend drugi par rukava u odnosu na Aerodrom) pa donekle i Azre u kojoj su svirala čak dvojica iz ove postave Aerodroma. Ali, stvarno, čemu svirati Parni valjak ili Haustor ako je publika najvjerojatnije došla slušati upravo Aerodrom?

IMG 1560 result

Svirački, Aerodrom je u izvrsnoj formi: imaju dvojicu solo gitarista, Šojat je čvrst i siguran na basu, Damir Medić je maštovit i kreativan bubnjar, klavijaturist nenametljiv, jer ipak su u Aerodromu gitare u prvom planu. No, koncert je započeo prekasno i unatoč najboljoj volji, bilo ga je teško pratiti. Svojom komunikacijom s publikom, Jura je bio poticajan, oko ponoći je rekao da tek „zagrijavaju motore” a u neko doba nam je svima i nazdravio. „Nekad sam govorio 'Živjeli' pa sam shvatio da mi je život na aparatima... Onda sam počeo govoriti 'Nazdravlje!' ali su na Titaniku svi bili zdravi...” Zato nam je svima nazdravio „Za sreću!” i neumorno krenuo dalje. Publika se razbacala na izuzetno žestoku i dobru izvedbu Azrine pjesme „Nemir i strast”, ali su se nakon toga dogodile neke tehničke poteškoće koje je Jura brzo otklonio. „Čudi me da ste je prepoznali”, našalio se ozbiljni Jura (misleći na Azrinu pjesmu), „ali ovo je bilo toliko vruće da je pregorio kabel...” Malo se progibao po pozornici, provjerio spojeve i brzo zaključio: „Ne, nije kabl, zeza nas wah-wah” te su dalje nastavili s „Neka bude”, nešto laganijom pjesmom s posljednjeg albuma koju sviraju, kako su rekli, sebi za gušt. Tu je onaj stih: „Neka bude to što mora bit' / Nevidljiva je pukla među nama nit / Neka bude to što mora bit' / Sve što si mi dala uzela si, sad smo kvit...” „Kad malo bolje poslušate, dobra je to pjesma”, rekao je Jura i dodao: „Noa kaže da je dobra, evo tu je u prvom redu, on je predsjednik našeg fan kluba... Pozdravite ga!” I tako je i Noa dobio pljesak gotovo ispunjene Tvornice.

IMG 1587 result

„Divljakuša” je razveselila mlađi dio publike, a pri izvedbi je Jura uzeo i usnu harmoniku, ali onu obradu pjesme „Usne vrele višnje” bilo je teško slušati. Štulićev prepjev tradicionalne pjesme koja je do njega vjerojatno stigla preko Dylanovog istoimenog albuma iz 1973. sadržavala je u ovoj verziji pomalo i elemente psihodelije a kao i na onom Live albumu „Hitovi i legende” (2009.) ubacili su gitarističku temu „Love Song” Nina Rote iz filma „Kum”. U drugom dijelu pjesme pjevanje je preuzeo Šojat, a nakon izvedbe Jura se zahvalio prijateljima koji su ovdje i kupili karte. „A mi ćemo vam se večeras odužiti”, obećao je i najavio da ćemo sada vježbati pjevanje. Kao glazbeni predložak za omiljeni dio koncerta svakog obožavatelja nekog benda poslužila je pjesma „Otkazani let” koja je izazvala opće oduševljenje. Nakon toga su instrumentalnim improvizacijama i solo dionicama na „Običnoj ljubavnoj pjesmi” definitivno potvrdili svoje sviračko umijeće.

Pri izvedbi pjesme „Lutka za bal”, obrade stare pjesme Parnog valjka, na pozornici se pojavila Lara Antić, pjevačica sastava Bang Bang koj će uskoro (7. listopada) koncertom u Boogaloou proslaviti desetgodišnjicu postojanja. Iako je bilo već kasno, Jura je zaključio da nitko ne mora doma pa je uz podužu izvedbu pjesme „Što si u kavu stavila?” predstavio sve članove benda, a onda su zapjevali i „Happy Birthday” slavljeniku iz benda s obzirom da je ponoć odavno prošla. Genijalno je sjela „Stavi pravu stvar” nakon koje se Pađen sjetio da nije predstavio Miroslava Butkovića, vozača benda koji ih, kako je rekao, čuva od „lakih žena i teških droga”. S pjesmom „Suzama” zatvorili su službeni dio koncerta, ali su nakon nje odsvirali i nekoliko bisova: „Moju prvu ljubav” (Sacherovu pjesmu grupe Haustor) i na kraju svoj novi singl „Kad si već na nogama”. Nakon toga su se upalila svjetla i publika se brzo uputila svojim kućama.

IMG 1642 result

I tako je završila prva koncertna večer nove sezone Tvornice. Osim što je glavna zamjerka da je koncert započeo prekasno, možemo zaključiti da su Piloti bili na visini zadatka i sigurno odvozili svoj zrakoplov ali na osrednji Aerodrom, koji je izvrsnoj sviračkoj kondiciji napravio pomalo pogrešan odabir pjesama, posebno za publiku starije generacije koja je vjerojatno očekivala više pjesama s onih prvih pet studijskih albuma rane faze rada ove grupe („Kvari sve”, „Metar vina”, „Vatra je na nebu” ili nešto drugo). S druge pak strane, mlađi su naraštaji nesumnjivo uživali u izvedbi pjesama Pađen benda i covera hitova osamdesetih koje nisu imali prilike čuti u originalu. Ukratko, za svakoga ponešto do ranih jutarnjih sati.

Piloti – setlista:
01. Neverna si
02. Novo odelo
03. Za čiju ljubav plačeš
04. Ne veruj u idole
05. 1981.
06. Rekla je da u mojoj glavi čuje gitare i bubnjeve
07. Kažu da ljubav je samo reč
08. Još jedna pijana noć
09. Queen in Wien
10. We Will Rock You (Queen cover)
11. Kolačići (Denis i Denis cover)
12. Barakuda (Viktorija cover)
13. „Čekam te, čekam ja"
14. Uvek te đavo nađe lakše nego ja
15. Leto
16. Kako si lepa
17. Te noći smo se potukli zbog nje
18. Kao ptica na tvom dlanu
19. Kada sanjamo

AERODROM – set lista:
01. Kad misli mi vrludaju
02. Kraj tebe u tami
03. A do Splita 5
04. Ja te jednostavno volim
05. Bura ore more
06. Tvoje lice
07. Odma mi je zapela za oko
08. Dobro se zabavljaj
09. Nemir i strast
10. Neka bude
11. Divljakuša (Pađen bend cover)
12. Usne vrele višnje (Branimir Štulić cover)
13. Otkazani let
14. Obična ljubavna pjesma
15. 24 sata
16. Fratello
17. A šta da radim (Azra cover)
18. Digni me visoko
19. Lutka za bal (Parni valjak cover)
20. Što si u kavu stavila
21. Stavi pravu stvar
Bis:
22. Suzama
23. Moja prva ljubav (Haustor cover)
24. Kad si već na nogama



Izvještaji



Symphonika On The Rock i treći put u Lisinskom


U klubu Boogaloo održan ZMF Media dan


Camille Bertault Quintet oduševio Tvornicu


Sjajan koncert The Tiger Lilliesa u Kinu SC


Trap Takeover na jednu večer preuzeo Kutinu


Zadruga rasturila u rasprodanom Hard Placeu


Songkillers nastupili u Tvornici


Kries u Boogaloo – autohtona hipnotička etno psihodelija


Urban&4 uz gudački orkestar nastupili u Šibeniku


“Ne igraj se s vatrom, slušaj ju!”


Slavlje života i glazbe velike Janis Joplin


Mondo Generator feat. Acid Row i Omega sun


Zagreb glazbom obilježio Dan Europe


JazzHR u Tvornici kulture


Galerija fotografija: Them Moose Rush, Zepaxia, Rens Argoa


Tihomir Pop Asanović veličanstveno obilježio 60 godina karijere


Opasna doza dopamina u Tvornici kulture – Baks


Matija Cvek održao koncert u Zadru


Lekcije Kojota na otvorenju 20. Culture Shock Festivala