A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Studeni 2010
Format Albumi
Vrsta Doom metal / Stoner metal
Dodano Nedjelja, 03 Travanj 2011
Žanr Metal
Length 57:49
Broj diskova 1
Edition date 2010
Država Velika Britanija
Etiketa Rise Above Records
Tags

Review

Nakon 2000-te godine i albuma Dopethrone, nije lako zvati se Electric Wizard, nakon tog žanrovskog remek-djela svaki naredni album se gleda kroz prizmu "onog albuma", fanovi se dijele na "true" i "false" (te maloumne podjele koje užasno iritiraju) a od benda se očekuje da snimi novi Dopethrone koji to u principu neće biti, svojevrsni muzički oksimoron.
 
U svijetlu toga, odnosno kada je riječ o EW, u beskrajnoj tami toga, dolazi nam najnovije, sedmo po redu studijsko izdanje nazvano Black Masses, prethodna tri albuma snimljena nakon "onog albuma" solidno su živjela u njegovoj sjeni i smatrala su se logičnim slijedom koji će u konačnici dovesti do nekog novog Dopethronea, iz nekog razloga (možda zbog okruglih brojki 2010) o albumu Black Masses se pričalo puno (i očekivalo puno) i prije samog objavljivanja, na raznim blogovima imali smo prilike čuti isječke pojedinih stvari koje su nekako procurile na internet ne bi li dodatno nadražile ekipu željnu novog, glasnog, mističnog, žestokog albuma Electric Wizarda.
 
U konačnici Black Masses je pred nama, očekivano podijelio je fanove i izazvao reakcije od potpunog oduševljenja do totalnog razočarenja, no kako rekoh teško je zvati se EW.
 
Album otvara istoimena stvar Black Masses, koja ujedno udara smjernice u kojem će se album kretati, atmosfera mističnog, okultnog, hipnotičkog prožima svih osam brojeva koji se nalaze na albumu, visoko distorzirane gitare i bas od kojih imate osjećaj kao da se tlo trese oko vas, uz hipnotičko ponavljanje "black masses, black masses" i zarazni zavodljivi riff kojim Jus Oborn odlično otvara priču i uvodi vas (uz obavezno ritmičko klimanje glavom) u skrivene odaje svojih mračnih halucinacija.
 
Stoner doom u svome najboljem obliku nastavlja se i na sljedećoj stranici te priče Venus In Furs sa uvodnim krikom koji podsjeća na vapaj nevine djeve iz trash filmova o grofu Draguli i Nightchild sa crkvenim zvonima na početku stvaraju atmosferu straha, specifičan Jusov vokal "nečastivog" koji poput mantre izvire iz distorzirane buke, dok se u mnoštvu zvukova konstano čuje melodična solaža u pozadini.
 
Crno, jezivo, zlo izvire iz psihodelične bučne zavjese Patterns Of Evil, koja zatvara svojevrsni prvi uvodni čin priče i vodi nas u desetominutnu sludge-doom odu svega onoga što volimo kod Electric Wizarda, Satyr IX udara poput ogromnog metalnog malja, "groovy", zavodljivo, sporo i ono najbitnije atmosferično, duboko i moćno, definitivno vrhunac albuma.
 
Nakon povratka iz desetominutne hipnoze, čeka nas "sabbatovska" Turn off Your Mind, vokal na trenutke neodoljivo podsjeća na to kako bi Ozzy zvučao u produkciji Electric Wizarda, osobno najslabiji dio albuma i gotovo nepotreban zvučni most koji razdvaja Satyr IX i njegov "bratski" nastavak u obliku Scorpio Course sludge psihodelije koja pokazuje svu moć i energiju koju je ovaj bend sposoban projecirati iz malog mračnog studija u slušateljev dom, odlična klasična "wizardska" stvar.
 
Na kraju, "izvod" iz cijele priče dolazi kao instrumental Crypt Of Dragula, triježnjenje sa natruhama "drone" elemenata u stilu Sun O))-a.
 
Sve u svemu, jako dobar album, uz pohvalu za doista vrhunsku produkciju što je novost u EW izdanjima, no istovremeno i pokuda zbog guranja bubnjeva u "drugi plan" prilikom "ušminkavanja" što dovodi do toga da na trenutke bend zvuči "tanko" u pojedinim dionicama. No ono što je najbitnije je atmosfera koja se osjeća tokom preslušavanja, prljavo, moćno i jezivo i najbitnije od svega : želite još i još i još.
 
Stoner psihodelični doom u svome najboljem obliku.
 
Za ljubitelje žanra obavezno štivo.
 
Mihael Pinter
Hits 1791

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima