A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
The Art of Suspended Judgement


Bookmark

Data

Released Travanj 2015
Format Albumi
Vrsta Heavy metal / Alternative rock / Experimental / Experimental Rock
Dodano Petak, 08 Svibanj 2015
Žanr Rock
Length 28:49
Broj diskova 1
Edition date Travanj 2015
Država Slovenia
Etiketa Samostalno
Catalog Number -
Edition details objavljeno: 10.4.2015.; produkcija: MeduzaleM; miks i master: Gabriel Ogrin; snimano: u živo u sobi za probe benda
Tags MeduzaleM Gabriel Ogrin

Review

Uvijek mi je drago kada imam prilike čuti novi bend koji nastoji izaći izvan granica standardnih glazbenih kategorija, neovisno o tome što je danas zaista teško napraviti nešto originalno i novo. Slovenski trio Meduzalem jedan je od takvih bendova usmjerenih na istraživanje vlastite kreativnosti i eksperimentiranje. Iako ga nije lako zauzdati tipičnom kategorizacijom, moglo bi se reći da stvari s debitantskog albuma The Art of Suspended Judgement naginju prema post-hardcoreu s elementima noisea, metala, progresivnog i math rocka te grungea.

Meduzalem čine već iskusni glazbenici, Rok Soczka Mandac na gitari i vokalu, Matjaž Karlovčec na basu gitari i vokalu, te Blaž Kocina na bubnjevima. Interesantne nadrealne crteže i dizajn omota albuma potpisuju umjetnici Nives Marković i Miloš Mihajlović. Album traje nešto manje od trideset minuta i sastavljen je od šest uvrnutih, buntovnih i društveno kritičnih pjesama, čime se prije kvalificira kao EP ili mini-LP izdanje. S obzirom da je samostalno produciran i snimljen uživo u prostoru za probe, ne treba očekivati svjetsku produkciju i zvuk, no konačni produkt nije loš ‒ solidan garažni zvuk, pomalo mutan i zatvoren, koji ostavlja još dosta prostora za napredak i razvoj. Od većih nedostataka ipak treba izdvojiti nerazumljivost vokala, koji bez pomoći transkripta riječi pjesama na trenutke ostavljaju dojam nerazgovijetnog i besmislenog mumljanja, što može iritirati. Ritam gitara bi također ponegdje mogla biti izvučenija van jer je na nekim mjestima prigušena, tj. izgubljena u miksu (primjer: „PopVamp“, oko 01:14, gitarski rif je zatomljen u zvučnu masu tako da nema mogućnosti aktualiziranja vlastite moći).

S obzirom da je album žanrovski nedefiniran, kako je već rečeno, moguće je čuti različite utjecaje te uočiti slučajne ili namjerne sličnosti s dosta bendova. Poput Mastodona i The Mars Volte, dečki iz Meduzalema shvaćaju vrijednost otvorenih, melodičnih molskih dijelova, kao npr. u „Tea from mars“ ili „Spastic fuck“ ‒ kompoziciji za koju su objavili i animirani video ‒ koji dizanjem emotivnog naboja mogu pojačati žestoke i silovite dijelove. Po boji i stilu, vokal Roka Soczka zna neodoljivo podsjećati na Perryja Farrella (Jane's Adiction), a neke vokalne harmonije na Alice in Chains. Čak se izabirom nota i stilom pjevanja u „Spastic fuck“ čini poput jeke Øyvinda Hægelanda (Spiral Architect). Osim toga, tu su i očigledni utjecaji Rage Against The Machinea kao primjerice u „Rebellion ritual“.

The Art of Suspended Judgement je dosta dobar mini album suvremenog eklektičnog rocka kojemu ne manjka groovea i koji se lako sluša zbog dosta zavodljivih melodija. Budući da su riječi pjesama na engleskom, što implicira da bend cilja na široku publiku, treba ga prosuđivati u kontekstu svjetske scene. S obzirom na veliku konkurenciju, pitanje je imaju li u svjetskoj areni ikakve šanse, no da bi u budućnosti povećali izglede svakako bi trebalo poraditi na kvaliteti produkcije. Na kraju, što se tiče ocjene, dvoumio sam se između tri i četiri zvjezdice, no s obzirom da je bliže četiri i da internetska stranica SoundGuardiana dopušta ocjenu samo sa cijelim brojevima, odlučio sam se na osnovi načela blagonaklonosti za četiri zvjezdice. Kada bih mogao ocijeniti preciznije, ocjena bi vjerojatno bila 3.7.

Ljubiša Prica

Hits 1452

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

IzvještajiTame Impala u Puli


Održan je kultni Viva La Pola! festival


Prepun amfiteatar u Puli ugostio legendarne Arctic Monkeys


Vlajternativa opet pobjeđuje


Amira Medunjanin u Puli


S.A.R.S. i Bajaga s instruktorima na Adria Summer Festivalu


Amenra premijerno u Hrvatskoj


odmatanje duše u Burgu Clam


Freddie i Elton na rimskom/zadarskom forumu


King Gizzard u Šibeniku - 2. večer


King Gizzard & the Lizard Wizard na tvrđavi sv.Mihovila


Combichrist okrenuli Močvaru


Gojira poharala Dom sportova


Vrhunski baletni programi u Ljubljani


2. dan Forestland festivala


Otvoren je Forestland festival


Kojoti + Električni orgazam u Šibeniku


Tom Jones odličan u bajnoj Opatiji


The Rolling Stones u Beču


Spektakularna rapsodija u Bologni