A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Travanj 1984
Format Albumi
Vrsta Alternative/Indie Rock / Alternative Pop/Rock / American Underground / College Rock
Dodano Nedjelja, 16 Listopad 2011
Žanr Pop-Rock
Length 1:34:12
Broj diskova 2
Edition date Lipanj 2009
Država Europe
Etiketa Capitol Records
Catalog Number 509996 46082 28
Edition details Datum objave: 9. 4. 1984. (izvorno izdanje); 23. 6. 2009. (reizdanje povodom 25. godišnjice). Produkcija: Don Dixon i Mitch Easter. Snimano: Reflection Sound, Charlotte, N.Carolina, 8.12.1983.–16.1.1984.(CD1); Aragon Ballroom, Chicago, 7.7.1984.(CD2)
Tags R.E.M.

Review

Težina drugog albuma (ili filma, knjige...) mnoge je velike nade pokopala poput živog pijeska. R.E.M. su nakon "Murmur" imali izuzetno težak posao othrvati se tim utezima na mladenačkim ramenima, pa ipak su pohitali ponovno u studio vrlo brzo nakon izdavanja i promocije svog dičnog prvijenca. Album koji je uspješno izmislio već izmišljeno i pomeo konkurenciju svoje godine/doba, imenujući instantno svoje potpisnike pravim nezavisnim velikanima, zaslužio je sve osim na brzinu sklepane repete. Srećom, autorski potencijal Stipea, Bucka, Millsa i Berryja ponovno udružen s prijateljski pametnim producentskim dvojcem Dixon-Easter nije dao bojaznima ni da uhvate maha, a kamoli da nadvladaju – "Reckoning" je samo potvrdio da Amerika ima novi veliki bend.

A bez velike pompe ili grandioznih pomaka. Istovemeno i bez kopiranja forme i onog posebnog zvuka koje su krasile naslijeđeni "Murmur". "Reckoning" je zamišljen kao pokušaj hvatanja koncertne snage i vibre R.E.M.-a u studijskim uvjetima. Odnosno, aspekte benda koji su "Murmurom" bili artistički preoblikovani trebalo je ogoliti i unijeti više neposrednosti i sirovosti u novi dokument. To je bila jedina čvrsta vodilja producentima koji su se tako dobro sporazumijevali s bendom da su u ovom slučaju bili i njihova tampon zona prema izdavačkoj kući koja je zahtjevala materijal komercijalniji od hermetičnog prethodnika. Spretnom navigacijom izbjegavši natezanja i psovanja pripadajućih majki i očeva, ekipa je zaposjela studio u dva kratka blagdanska sessiona i u zgusnutom rasporedu i radnoj atmosferi zgotovila ono što će ponosno nazvati drugim albumom R.E.M.

"Harborcoat" i "7 Chinese Brothers" upravo su, uz malo kasniji "Second Guessing", najgrlatiji pokazatelji tog diskretnog zaokreta u zvuku koji je bio nužan za kvalitetan nastavak djelovanja benda. Praskave, da ne kažem i poletne melodije kao da su postale novo gorivo, dok su sjajne, za pola stupnja upregnutije "So. Central Rain" i "Pretty Persuasion" vožnju novim američkim krajolicima učinile sigurnijom i opuštenijom. Pridodamo li ovom brzopoteznom očitanju novih vibracija melankolične dragulje najbliže "Murmuru", "Time After Time" i "Camera" (potonja je, inače, posvećena njihovom prijatelju poginulom u automobilskoj nesreći), krvna slika novog albuma već je posve precizno određena. Čistiji zvuk i više neposrednosti učinili su ga "normalnijim", pa gotovo i uobičajenim, no "Reckoning" se zasluženim svečarskim tretmanom povodom četvrtstoljetne obljetnice samo još jednom pokazao i dokazao kao snažan, upečatljiv album. Bitan tim više jer je drugi, jer je onaj koji je nužno naišao nakon velikog početnog iskoraka.

I, preslušavajući ga novih nekoliko puta nakon sigurno tri ili četiri godine apstiniranja, a istovremeno s ponovnim upoznavanjem s "Murmur" i "Fables of the Reconstruction", još mi je jedno umjetničko "prokletstvo" pada na pamet. Uz, dakle, breme drugog albuma, "Reckoning" posjeduje i onu nepodnošljivu težinu lakoće nečeg što bismo najjednostavnije mogli opisati kao... obično. Jednostavno, lišeno apstraktnih formi i artističkih pretenzija, naoružano samo svojim duhom i kvalitetom. Baš u usporedbi s albumima koji mu u opusu benda prethodi i koji ga nasljeđuje, "Reckoning" je jednostavno običan album. Deset pjesama koje će vam ugodno popuniti četrdesetak minuta vremena. A takvom albumu teže je dostići status remek-djela baš kao što je daleko teže napraviti odličnu komediju nego odličnu komornu dramu. Srećom, R.E.M. su daleko od običnog benda, tako da njihova i najogoljenija izdanja posjeduju šarm i težinu nečeg većeg od puke zabave.

Obilježavanje dvadeset i pet godina od izvornog izdanja prikladnim dvodiskovnim tretmanom donosi, uz sam album, snimku nastupa u čikaškom Aragon Ballroom početkom srpnja 1984. Ni po čemu posebno bitna snimka ipak donosi rane verzije nekih pjesama koje će se tek pojaviti u R.E.M. katalogu te energiju benda u punom zaletu prema vrhu, izvođački sve naglašenije samouvjerenog. Recimo, gotovo pa dovoljno da zamijeni tadašnje B-strane i slične raritete koji su pratili prethodno CD-izdanje.

 

Toni Matošin

Hits 4804
Murmur « Murmur R.E.M. Albumi Kronologija Fables Of The Reconstruction » Fables Of The Reconstruction

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici